Genombrott: Forskare kan ha hittat orsaken bakom PCOS

Publisert:

PCOS, polycystiskt ovariesyndrom, är en av de vanligaste orsakerna till kvinnlig infertilitet.
Nu tror forskarna att de hittat orsaken – en hormonell obalans redan innan födseln. Ett läkemedelstest är planerat att starta redan senare i år.
– Det är skönt att man gör genombrott och att man forskar mer på PCOS som så många kvinnor runt om i världen lider av, säger Charlotte Palmquist 31, som själv lever med PCOS.

Forskare kan ha hittat orsaken bakom PCOS.
Forskare kan ha hittat orsaken bakom PCOS.

Omkring en av fem kvinnor i världen uppskattas ha PCOS, en hormonell obalans, som bland annat påverkar fertiliteten men som också kan ge andra besvär som övervikt, nedstämdhet, finnar och ökad kroppsbehåring. För en del kvinnor ger PCOS inga symtom alls medan en del drabbas av alla. Trots att PCOS är väldigt vanligt är det sällan man upptäcker det innan kvinnan försöker bli gravid och forskningen kring polycystiskt ovariesyndrom har under åren inte varit så uppmärksammad.

– Det är utan tvekan den vanligaste hormonella rubbningen som drabbar kvinnor i reproduktiv ålder men den har inte fått så mycket uppmärksamhet, säger Robert Norman som är verksam vid University of Adelaide i Australien till tidningen New Scientist.

Hormonet AMH är nyckeln

Men med den nya upptäckten hoppas Norman, som tillsammans med forskare vid franska National Institute of Health and Medical Research (Inserm) ligger bakom studien, att det ska bli ett genombrott för de drabbade kvinnorna.

I studien konstaterade forskarna att PCOS kan utlösas före födseln genom överdriven exponering i livmodern av ett hormon som kallas anti-Müllerian, AMH . Gravida kvinnor med PCOS hade 30 procent högre hormonnivå av AMH än normalt.

Överförs under graviditeten

PCOS är vanligare i vissa familjer och därför ville forskarna undersöka om det kunde överföras från mor till dotter under graviditeten. För att ta reda på detta injicerade man AMH på gravida möss. När avkomman växte upp kunde man se att honorna utvecklade PCOS symtom.

Forskarna tror att AMH–hormonet leder till att vissa hjärnceller överstimuleras och höjer nivåerna av testosteron. Efter att ha behandlats med läkemedlet cetrorelix, som används för att kontrollera hormonbalansen, upphörde mössens PCOS symtom, skriver DN.se. 

AMH reglerar utvecklingen av äggblåsor (folliklar) i äggstockarna och kvinnor med PCOS har ofta förhöjda nivåer av just den här hormonen, skriver svenska yle.fi.

Att PCOS troligen överförs i livmodern kan förklara varför det har varit så svårt att hitta någon genetisk orsak till sjukdomen trots att man vet att sjukdomen i många fall finns hos både mor och dotter.

Testa redan i år

Än så länge har man endast gjort studier på möss men redan senare i år vill forskarna inleda läkemedelsbehandling med cetrorelix på kvinnor. Forskarna hoppas att detta kan vara en effektiv strategi för att få igång ägglossningen och så småningom även öka fertiliteten hos dessa kvinnor, skriver DN.se.

Angelica Lindén Hirschberg, professor i gynekologi vid Karolinska institutet, berättar för DN att hon tycker att resultaten är väldigt intressanta. Men säger samtidigt att det kan dröja flera år innan behandlingen kan börja användas inom vården.

– Det beror på hur lång tid det tar att fullfölja studien och helst vill man även ha fler studier. Så det handlar åtminstone om några år, säger Angelica Lindén Hirschberg till DN.se

En av de drabbade

Charlotte Palmquist, 31, är en av de svenska kvinnor som har PCOS. Under flera år hade hon problem med oregelbunden mens och viktökning utan att förstå att det var en hormonell obalans som låg bakom hennes problem.

– Jag åt och tränade ungefär lika mycket som mina systrar och kompisar men trots det ökade jag i vikt hela tiden, säger Charlotte Palmquist.

Efter flera års lidande fick hon tillslut reda på att hennes problem berodde på att hon hade PCOS.
– Det var som att en pollett trillade ner och jag förstod varför jag hade upplevt alla de symtom jag hade brottats med i så många år, säger hon.

Stora förändringar

Det senaste året har Charlotte gjort stora förändringar i sin kosthållning och sina motionsvanor.

– Min läkare berättade att det gjorts flera studier på att lågkolhydratskost kunde ge positiva effekter och jag valde att testa det.

Kosten har gett Charlotte bra resultat. Hon har minskat flera kilo i vikt och mår i dag mycket bättre än hon gjorde tidigare.

Att det blivit ett genombrott i forskningen ser hon som mycket positivt.
– Jag tycker det är viktigt att belysa PCOS och hoppas att det här kan göra att färre unga tjejer och kvinnor ska behöva lida under många år utan att ens förstå vad det är som är fel på dem, säger hon och fortsätter:

– Med rätt kost behöver man ofta inga mediciner men jag tycker att det är jättebra om man forskar mer och att det finns mediciner tillgängliga. Det är inte heller säkert att en kostomställning fungerar lika bra för alla, säger Charlotte.

Det här är PCOS

 • PCOS innebär att man har många äggblåsor på ena eller båda äggstockarna och samtidigt ofta mycket testosteron i kroppen.
 • En del kvinnor har PCOS utan att uppleva några besvär men PCOS ger ofta en eller flera av symtom:
 • Oregelbunden eller utebliven mens
 • Lätt för att gå upp i vikt
 • Svårt att gå ner i vikt
 • Mycket kroppsbehåring
 • Finnar
 • Minskad sexlust
 • Nedstämdhet
 • PCOS är den vanligaste orsaken till infertilitet hos kvinnor.
 • Det finns kvinnor som har PCOS helt utan besvär

Källa: Vårdguiden, Nature Medicin

Utforska Wellness

Om skribenten