PCOS kan minska chansen att bli gravid

 • Leo Pettersson
Publisert:
Professorn Ingrid Sundström Poromaa reder ut vad PCOS innebär.
Professorn Ingrid Sundström Poromaa reder ut vad PCOS innebär.

Kvinnor som har oregelbunden eller utebliven mens, mycket kroppsbehåring och manliga könshormoner i kroppen kan ha PCOS.

Professorn Ingrid Sundström Poromaa reder ut begreppet.

Tidigare upptäcktes syndromet oftast när en kvinna försökte att bli gravid. Men numera får kvinnor diagnosen i allt yngre åldrar och behandlingen kan starta tidigare.

– Det är viktigt eftersom tidig diagnos och behandling är gynnsamt för chanserna att bli gravid på längre sikt, säger Inger Sundström Poromaa, professor i obstetrik och gynekologi.

Symtom för PCOS

Förkortningen PCOS står för polycystiskt ovarialsyndrom och uppskattningsvis 10 till 15 procent av alla kvinnor i fertil ålder har det.

Vad som händer i kroppen vid PCOS är att man har många äggblåsor på ena eller båda äggstockarna. Kvinnan har också mycket av könshormonet testosteron i kroppen.

– PCOS är i särklass den vanligaste hormonella rubbning som kvinnor har, säger Inger Sundström Poromaa, professor i obstetrik och gynekologi vid Uppsala universitet.

– Det karaktäriseras av att man har glesa och oregelbundna menstruationer och att man kan ha tecken till en övervikt och manliga könshormoner. Det sista kanske låter lite diffust, men rent kliniskt kanske man har skäggväxt av manlig typ eller förhöjda nivåer av testosteron i blodet.

En ägglossning kan utebli då testosteronet gör att äggen inte utvecklas tillräckligt mycket. Det gör i sin tur att mensen antingen blir oregelbunden eller helt uteblir.

– Vad vi pratar om här är inte bara de vanligaste symtomen utan faktiskt kriterier för syndromet som sådant. Det är ett syndrom som byggs upp av det som brukar kallas diagnoskriterier. 

När PCOS upptäcks

Det har tidigare sagts att PCOS oftast upptäcks när kvinnan försöker bli gravid men inte lyckas. Sannolikt har det att göra med att kvinnan sällan eller aldrig har ägglossning.

Men enligt Inger Sundström Poromaa behöver det nödvändigtvis inte vara sant längre.

– Jag tror att det håller på att ändras och min uppfattning är att kvinnor i dag söker sig till läkare för PCOS tidigare om de märker att mensen är oregelbunden och gles. Det är viktigt eftersom tidig diagnos och behandling är gynnsamt för chanserna att bli gravid på längre sikt, säger Inger Sundström Poromaa.

– Det finns en mycket större kunskap om kvinnosjukdomar idag. På 90-talet fick jag ägna jättemycket tid att förklara för alla patienter vad det är. De flesta kvinnor som kommer till mig i dag med förmodad PCOS har förstås redan googlat och hittat en förklaring på sina symptom.

Det kan vara läge att söka vård om man som kvinna har mens färre än fyra gånger om året, har svårt att bli gravid och/eller upplever att man får mer hår på kroppen än tidigare.

Behandling

Det är en individualiserad vård för PCOS där man jobbar utefter de symtom som kvinnan har. 

– För den unga kvinnan kan det handla mycket om hårväxten eller att hon behöver få kontroll över sin övervikt. För hårväxt försöker man gå in med hormonella preparat och hjälpa dem.

Testosteronet i kroppen och vikten hänger ihop. Vid övervikt kan det räcka med att gå ner några kilo för att minska testosteronhalten. Detta gör sin tur att ägglossningen kommer igång igen eller blir mer regelbunden. 

En viktminskning kan också göra att kroppsbehåringen minskar. Andra åtgärder för behåringen kan vara att ta bort den genom laserbehandling.

Men för andra symtom, som exempelvis svårigheter att bli gravid, är det förstås andra behandlingar som blir aktuella.

– Med patienter som är lite äldre kanske barnlösheten är ett problem. Då brukar ägglossningsstimulerande behandlingar hjälpa dem att bli gravida.

Kost och forskning

I dagsläget finns det ingen särskild kost som visar sig fungera bättre för kvinnor med PCOS.

– Det finns en fantastiskt duktig forskargrupp i Adelaide, Australien som har jobbat mycket med att sprida information om PCOS. De har bland annat undersökt dieter och har gjort en systematisk översikt där man försökt fastställa svar på frågan, och det svaret är nej. Det beror på att det har gjorts för få dietstudier om kvinnor med PCOS. 

Vad händer annars på forskningsfronten om PCOS?

– Jag tycker att det händer en hel del. Sista tioårsperioden har det gjorts systematiska kunskapsöversikter och det forskas mycket om varför man får PCOS och påverkan på fosterlivet. Men jag kanske inte tycker att det gör så mycket behandlingsstudier kring PCOS. 

Forskningen har inte klarlagt vad PCOS beror på men det finns en genetisk komponent och det är vanligare att få PCOS om fler kvinnor i släkten har det.

Symptom/kriterier PCOS

 • Du har sällan eller aldrig mens.
 • Du har mycket hår på kroppen till exempel i ansiktet, på bröstet, magen och låren.
 • Du har finnar.
 • Du har lätt för att gå upp i vikt.
 • Du har svårt att bli gravid.
 • Du kan känna dig nedstämd och håglös.
 • Du har minskad sexlust.

Källa: 1177 Vårdguiden


Redaktionens val

 1. BAKTERIELL VAGINOS

  Så vet du att du drabbats av bakteriell vaginos

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Leo Pettersson är reporter för Aftonbladet Family och Wellness sedan januari 2020. Leo började på Aftonbladet 2017 och var då en del av nöjesredaktionen, som reporter och redaktör. Innan dess var han på Kristianstadsbladet och Blekinge Läns Tidning i cirka fem år både som praktikant och anställd. Utbildning: Leo Pettersson har gått journalistlinjen på Ädelfors Folkhögskola. Tidigare har han studerat kurser inom kognitionsvetenskap, datorspel och fotbollskunskap på Göteborgs Universitet och Malmö Universitet