Illaluktande flytningar? Då kan det vara bakteriell vaginos

Publisert:
Experten berättar om bakteriell vaginos.
Experten berättar om bakteriell vaginos.

Illaluktande flytningar och sveda i vaginan kan vara tecken på bakteriell vaginos. Det är en vanlig sjukdom hos kvinnor - men diagnosen är ofta osäker och många väljer läkemedel som inte botar sjukdomen.

– Att använda receptfria läkemedel är som att ta alvedon mot halsfluss, säger professor Per-Göran Larsson.

Symtom på bakteriell vaginos – kan påminna om svamp

Bakteriell vaginos är en vanlig sjukdom hos kvinnor. Den orsakas av att det har blivit obalans bland de bakterier som finns i vaginan. Laktobaciller, som upprätthåller den naturligt sura miljön i slidan, har antingen försvunnit eller minskat vid bakteriell vaginos till följd av konkurrens från andra bakterier.

Det vanligaste symtomet är illaluktande flytningar. Dessa flytningar är tunna och färgen kan vara mellan gul och grå. Flytningarna kan jämföras med A-fil.

Oftast luktar flytningarna mer efter att kvinnan haft mens och efter haft samlag utan kondom. Därför kan många uppleva det som att symtomen “kommer och går”.

Men det finns även andra indikationer på att man har bakteriell vaginos.

– Man kan också få sveda och värk, säger Per-Göran Larsson, professor och överläkare i obstetrik och gynekologi.

Vissa besvär kan påminna om svamp i underlivet, men det finns skillnader.

– En svampinfektion kan också lukta illa. En bakteriell vaginos luktar lite grann som rutten fisk medan en svampinfektion luktar lite som ett omklädningsrum i en gymnastiksal. Vid en svampinfektion är klåda ett klassiskt besvär och vid bakteriell vaginos är det mer sveda och irritation, inte så mycket klåda, säger han.

Det ökar risken för bakteriell vaginos

Det är inte helt klart varför vissa kvinnor lättare och oftare drabbas av bakteriell vaginos än andra.

Däremot kan risken öka om man till exempel ofta byter sexpartner.

– Jag är helt övertygad om att det är en utifrån kommande smitta. Det är inte så att en obalans bara kommer upp hos kvinnan. Jag brukar ställa en öppen fråga till patienten: “Hur länge har du haft besvär?” Vanligaste svaret är sex månader. När jag sedan frågar “Vad händer för sju månader sedan?” är ofta svaret att det var då de träffade sin partner.

Men en ny sexuell partner är långt ifrån enda anledningen till att man får sjukdomen. Många patienter kan ha utsatts för bakterierna i offentliga miljöer, såsom bassänger eller badtunnor.

De söker vård för bakteriell diagnos

I regel är det två typer av patienter som söker vård för bakteriell diagnos, enligt Per-Göran Larssons erfarenhet. Den första är en kvinna som varit friskt och plötsligt drabbats av sjukdomen, med illaluktande flytning som följd. Dessa kvinnor upplever det som mycket besvärligt och menar att det sänker deras livskvalité.

– Den andra typen har haft bakteriell vaginos länge men fick höra att “allt ser normalt ut och att lite flytningar är normalt” och har sedan successivt vant sig vid det. De blir jättetacksamma när man påtalar att de har bakteriell vaginos och att det går att bota.

Per-Göran Larsson är professor och överläkare, han har mött flera kvinnor med bakteriell vaginos.
Per-Göran Larsson är professor och överläkare, han har mött flera kvinnor med bakteriell vaginos.

ANNONS

Beställ självprovtagningstest för bakteriell vaginos och svamp direkt här!

Meds (Extern länk)

Så ställs diagnos för bakteriell vaginos

Under en lång tid har diagnostiseringen av bakteriell vaginos byggt på flera kliniska kriterier som kallas Amsell. Dessa fyra kriterier är:

  1. Typisk homogen, lättflytande flytning.
  2. Positivt snifftest.
  3. Ett pH-värde över 4,5
  4. Clueceller vid mikroskopering.

Enligt Per-Göran Larsson, som har studerat sjukdomen i nära 40 år, har denna metod flera brister. Dels är mikroskoperingen väldigt svår, dels är snifftestet subjektivt. Till följd av detta är det inte ovanligt att läkare gör felbedömningar och patienten ges en felaktig diagnos - eller så missas den helt.

Men en ny diagnosteknik är på gång. Larsson har gjort en studie för Linköpingsföretaget Dynamic Code som tagit fram en ny diagnosteknik som han tror kommer bli en “gamechanger”.

– De har en molekylär, mikrobiologisk teknik där man tittar på fem olika bakterier. Man sätter sedan dem i relation till antalet laktobaciller via en algoritm och får fram ett svar med sannolikheten för bakteriell vaginos. Vi har validerat den i två studier och tekniken är minst lika bra som jag själv är på att diagnostisera - om inte bättre.

– Äntligen har man då fått en objektiv diagnostik.

Problemet med den nya tekniken är att den tagits fram i ett privat labb. Därför är det svårt för vårdcentraler att beställa provet i dagsläget, då det krävs en upphandling.

När tror du att detta prov blir mer tillgängligt för Sveriges kvinnor?

– Så fort den den blir tillgänglig för vårdcentralerna. De här två artiklarna jag har gjort publicerades i höst. Kan de slå igenom under våren eller hösten 2021 vore det jättebra.

– Vi har kommit jättelångt nu när vi har den här nya diagnostiken. Jag tror att det kommer göra allt mycket lättare. Det är mitt sista bidrag till kvinnorna i Sverige innan jag går i pension, säger Per-Göran Larsson.

Behandling och läkemedel vid bakteriell vaginos

För att döda eller hämma bakterierna i vaginan behandlas vaginell bakterios med läkemedlen antibiotika och/eller antiseptika.

Dessa läkemedel används antingen som tabletter eller förs in i slidan.

– Antibiotikaresistens är ju en het potatis just nu. Många tycker det är jättebra att ge läkemedel som inte är antibiotika. Men jag har börjat kombinera de båda och det har gett betydligt bättre uträkning, med färre patienter som kommer tillbaka med besvär, säger Per-Göran Larsson.

Den drabbade kvinnans partner kan också behandlas med antibiotika om problemen kvarstår.

Det kan krävas flera olika turer innan sjukdomen går att bota.

Receptfria läkemedel vid bakteriell vaginos: Ingen effekt

Receptfria naturläkemedel med mjölksyrebakterier sänker pH-värdet och kan hjälpa mot den dåliga lukten. Men de har ingen effekt mot själva sjukdomen.

Ändå är det många som väljer att gå den vägen för att själva göra något åt symtomen.

– Det är som att ta alvedon mot halsfluss, säger Per-Göran Larsson.

Att inte behandla bakteriell vaginos kan vara förenat med flera olika risker.

– De stora riskerna är om man ska opereras på något sätt, till exempel göra abort eller sätta in en spiral. Då ökar risken för att få en infektion. Nästa steg är graviditet. Om en gravid kvinna har bakteriell vaginos så har hon en dubblerad risk för för tidig födsel.

Kan man gå runt med bakteriell vaginos i flera år om det inte behandlas?

– Av min egen erfarenhet har jag aldrig sett någon som läkt ut spontant. Spontan utläkning för bakteriell vaginos finns inte, i min värld.

ANNONS

Barnmorskan: Därför kan det bli svårare att hålla tätt

Libresse

https://app.tipser.com/pos/collection/605b4ca02a59ce039aac7241

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Leo Pettersson är reporter för Aftonbladet Family och Wellness sedan januari 2020. Leo började på Aftonbladet 2017 och var då en del av nöjesredaktionen, som reporter och redaktör. Innan dess var han på Kristianstadsbladet och Blekinge Läns Tidning i cirka fem år både som praktikant och anställd. Utbildning: Leo Pettersson har gått journalistlinjen på Ädelfors Folkhögskola. Tidigare har han studerat kurser inom kognitionsvetenskap, datorspel och fotbollskunskap på Göteborgs Universitet och Malmö Universitet