Så säkra är självtest för HPV-virus

Publisert:

Har du fått ett självtest för HPV-virus skickat till dig? Använd det!

– Man kan känna sig oerhört trygg med de här testen, säger överläkaren Helena Kopp Kallner.

Många kvinnor har fått ett kuvert med ett självtest för HPV-virus hemskickat till sig. Antingen för att det var längesen de gjorde cellprov eller för att de inte har kunnat bli erbjudna en tid för provtagning på grund av pandemin.

Men är testen lika säkra att göra själv hemma?

– Ja, man har sett i forskning att det är tillräckligt lika för att man ska tycka att det är bra. Precis som att vi själva tar pcr-test för att kolla efter corona så fungerar det här lika bra. Bara man vispar runt topsen tillräckligt mycket, säger Helena kopp Kallner som är överläkare på Kvinnokliniknen vid Danderyds Sjukhus.

Inte cellprov

När man gör ett självtest så är det inget cellprov utan ett test för HPV-virus. Medan man på barnmorskemottagningen, hos gynekologen eller på vårdcentralen alltid tar cellprov. I det provet beslutar man utifrån symptom, ålder och tidigare historia om man ska titta på HPV-test eller på cellerna i provet. 

Helena Kopp Kallner docnet och överläkare Kvinnokliniken/Danderyds Sjukhus
Helena Kopp Kallner docnet och överläkare Kvinnokliniken/Danderyds Sjukhus

– Självtestet är ju inget cellprov så det man tittar efter är inte cellförändringar utan det man tittar efter är virus-dna. Finns det arvsmassa från HPV-virus? Kvinnor som inte har HPV-virus har inte farliga cellförändringar.

Så man kan känna sig trygg med att göra testet själv?

– Oerhört trygg. Det man ska komma ihåg är att det här är ett screeningprov, hittar man något så blir man alltid kallad tillbaka. Det här är ingen slutlig diagnos. Och får man veta att man har HPV-virus är inte det liktydigt med att man har cellförändringar utan det här är ett screening-program.

Och självtesterna har gett goda resultat. Man har nått kvinnor som vanligtvis inte kommer och testar sig.

– Vi behöver hitta de kvinnorna som har kvarvarande infektioner med HPV för det är dem som utvecklar cellförändringar. Vi måste möta kvinnornas behov och då är det bra att man kan erbjuda flera kompletterande metoder.

Ett normalt cellprov sett i mikrosskop
Ett normalt cellprov sett i mikrosskop

Så går kolposkopi till

Upptäcks det HPV-virus på självtestet blir man kallad till en kolposkopi.

– En kolposkopi är en gynekologisk undersökning där man vidgar upp slidan så att man kan se livmodertappen och sen tittar man med en speciell sorts mikroskop på livmodertappen. Sedan färgar man in livmodertappen med två sortsers vätska. Det ena är en svag ättikslösning och det andra är en jodlösning och då framträder cellförändringarna framför doktorns öga så att man verkligen kan se var de sitter. När man ser detta tar man en liten provbit, som är någon millimeter stor, från det ställe som man ser är förändrat och sedan skickar man den lilla biten för mikroskopisk analys så att man kan titta på cellerna på ett säkert sätt

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.