Så vet du om en knöl är bröstcancer

  • Mary Mårtensson
Publisert:

Hur känns egentligen en cancertumör i bröstet?

– Den är kantig, mera oregelbunden och fastare än godartade knölar, säger Elisabet Lidbrink, överläkare och onkolog på Bröstmottagningen på Radiumhemmet i Solna.

Sök vård om du hittar knölar, bröstcancer upptäcks av patienten själv i 40 procent av fallen
Sök vård om du hittar knölar, bröstcancer upptäcks av patienten själv i 40 procent av fallen

Här svarar Elisabet Lidbrink på frågor om bröstcancer.

Vid vilken ålder bör man börja undersöka sina bröst själv?

– Det är bra om man börjar tidigt, så att man får det som vana, även om bröstcancer inte är vanligt när man är ung. Det är bra om man lär känna sina egna bröst. Man kan likaväl börja när man är 20 år, så att det inte blir så dramatiskt och ångestladdat.

Hur ofta bör man undersöka sina bröst?

– En gång i månaden. Inte oftare. Det vill jag verkligen betona.

När ska man undersöka brösten?

– Efter mens. Inte före. Före mens kan brösten vara ömma och hårda och bröstkörtlarna svullna. Brösten kan öka tio procent av sin vikt på grund av hormonpåslaget.

Vad ska jag leta efter?

– Din uppgift är att leta efter något avvikande i brösten. Man ska leta efter knölar. Man ska också titta efter förändringar i huden: insjunkningar, konturförändringar, apelsinhud, eksem och sår på bröstvårtorna.

Hur känns knölen?

– De flesta bröstcancrar är hårdare än omgivande vävnad. Om man känner en slät och rund knöl – som man nästan kan flytta runt i bröstet – då är det oftast en godartad knöl. Den ska man ändå låta undersöka.

– En cancertumör är kantig, mera oregelbunden och fastare. Man kan själv upptäcka en cancertumör på cirka en centimeter. Om den är mindre kan det bli svårt att känna den själv.

Kan jag själv känna om det är bröstcancer?

– Nej, det kan du inte. Du kan bara registrera att det är något avvikande i bröstet, som du måste låta undersöka.

Vad gör jag om jag hittar en knöl eller något som oroar mig?

– Du ska söka vård och få det undersökt. Ring din husläkare eller titta i telefonkatalogen var närmaste bröstmottagning finns. Du har alltid rätt att bli undersökt av din husläkare. Om något är oklart kan du remitteras vidare.

Vad kan jag kräva för vård?

– Du har rätt att få en adekvat undersökning. Har man ett oklart fynd i bröstet, så har man rätt till trippeldiagnostik: palpation (läkaren känner på bröstet), mammografi och punktion (cellprov). Ultraljud kan fungera som komplement till trippeldiagnostiken.

Är alla knölar cancer?

– Nej. Det kan vara ofarliga cystor, som innehåller vätska. Eller fibroadenom, som är en ofarlig bindvävsknuta. Det kan vara papillom, en vårta i bröstgången, som ger en ensidig, blodig sekretion från bröstvårtan.

– Många söker för att bröstet känns knöligt. Det är fibroadenomatos eller ”knöligt bröst”. Brösten känns mer knöliga när man är ung. På äldre kvinnor känns brösten mer som tomma påsar.

När ska jag vara extra vaksam?

– Om du har knölar som inte försvinner efter mens – knölar som är nytillkomna.

Ska gravida och ammande vara extra uppmärksamma på sina bröst?

– Är det konstiga knölar i brösten ska man söka vård och stå på sig. Man ska inte nonchalera knölarna. Ingen får säga: Du kan inte ha cancer för du ammar, är gravid eller är ung. Man måste ta varje person på allvar.

Hur många av kvinnorna hittar knölen själva?

– Cirka 40 procent av knölarna upptäcker kvinnorna själva. Resten upptäcks genom mammografi. Kvinnor under 40 eller över 70 år upptäcker oftast knölarna själva, eftersom de inte ingår i hälsokontrollprogrammet.

ANNONS

Bra tips på intimvård hos MEDS - handla allt för ett friskt underliv här!

MEDS (Extern länk)

Om skribenten

  • Mary Mårtensson