Denna text är kommersiell och innehåller annonslänkar

Hormonell balans: Så mår du bättre när hormonerna börjar svaja

För hjärnkoll, ökad sexlust och välmående

Publisert:

Depression, oregelbunden mens och svåra PMS-symtom.

Många kvinnor lider i tystnad och vet inte var de ska vända sig för att få hjälp.

Med rätt kunskap och metoder kan du ta dig genom det hormonella kaoset och må bra igen.

Mår du dåligt utan att riktigt veta varför? Känner du att något är fel, men kan inte sätta fingret på vad? Är du frustrerad över att alltid må dåligt? Då är du inte ensam.

– Nej, det är tyvärr jättevanligt. Kvinnor i Sverige mår inte bra, de är stressade, långtidssjukskrivna för utmattningssyndrom och kämpar med psykisk ohälsa. Olika symtom som skapar stor obalans i kroppen, berättar Mia Lundin, specialistsjuksköterska och grundare av kvinnokliniken Hercare i Stockholm.

Samspel mellan hormoner och signalsubstanser

Serotonin är en signalsubstans som påverkar ditt humör och hur du känner dig. Det finns till exempel en koppling mellan låga nivåer av ämnet i hjärnan och depression. Serotonin tillverkas till största del i tarmen och om du inte får i dig den näring som din kropp behöver för att tillverka serotonin kan det leda till obalans.

Mia Lundin, specialistsjuksköterska och grundare av kvinnokliniken Hercare.
Mia Lundin, specialistsjuksköterska och grundare av kvinnokliniken Hercare.

– Vi kvinnor har en fantastisk hormonell symfoni i kroppen som sker varje månad i samband med ägglossning. Men stress påverkar signalsubstanserna i kroppen - du blir orolig och nervös över att kroppen agerar konstigt och det stör den här fina symfonin som tidigare fungerade hur bra som helst. Och det är det här rubbade samspelet mellan hormoner och signalsubstanser som gör att du mår som du mår.

”Hjälp! Jag känner inte igen mig själv längre!”

En normal mens som kommer regelbundet efter 28–30 dagar och varar i 3–5 dagar är ett tecken på att din kropp mår ganska bra. Men när vi är stressade eller inte mår bra av andra anledningar så visar det sig rätt ofta i mensen. Den blir oregelbunden, rikligare eller uteblir helt. När du kommer upp i 40-årsåldern blir det hormonella systemet mer känsligt för stress och många går in i det så kallade förklimakteriet. Från att varit en hyfsat lugn och sansad person känner du dig nu irriterad, trött och har svårt att sova.

– Det finns så många kvinnor som mår jättedåligt. De får ökad PMS med svåra symtom, minskad sexlust, tyngre bröst som gör ont och oregelbunden mens som kommer tätare och är rikligare, vilket i sin tur kan leda till järnbrist. Symtomen kommer både innan och under mensen - ibland kanske de bara mår bra en enda vecka på en hel månad. Även nattsvettningar och vallningar är vanliga, vilket inte alls behöver bero på att de är i klimakteriet, utan kan handla om svängande östrogennivåer.

Vägen till hormonell balans

Trots att hormonell obalans är ett så pass vanligt problem, är det få som vet att det finns hjälp att få. En del uppsöker läkare eller gynekolog som kanske inte heller vet vad som är fel. Vissa tror att det är sköldkörtelproblem och fokuserar bara på det, utan resultat. Många går därför runt och mår dåligt helt i onödan, menar Mia.

– Kvinnor vet inte vad som är fel och det är svårt att hitta information om varför de mår som de gör. De upplever ökad PMS och irritation, kanske blir andfådda när de går upp för en trappa, vilket leder till ännu mer stress. De vet inte var de ska söka hjälp, de känner sig uppgivna och frustrerade, ibland till och med galna! Men det är inget fel på dem och det finns mycket de kan göra själva för att må bättre. Jag vill med mina böcker utbilda och se till att de får rätt information i ett tidigt skede, redan innan de gått in i klimakteriet, så att de tidigt kan förebygga problem som kan uppstå.

– Vad är det din kropp inte får just nu, som den behöver? Det kan till exempel vara en brist på näringsämnen som omega-3, magnesium eller b-vitaminer. Men du behöver även se över livsstil och olika stressfaktorer som påverkar hur du mår.

Därför är kosten så viktig

Hormoner produceras från kolesterol, som du får i dig via goda fetter i maten du äter. Dessutom behöver du hjälpa dina signalsubstanser på traven genom att tillgodose kroppens behov av protein och andra viktiga ämnen.

– Det bästa är en kombination av allt som är viktigt för att hålla sig frisk och hormonellt balanserad så länge som möjligt. Om kroppen får de näringsämnen den behöver slutar den ropa på hjälp. Du känner dig lugn, harmonisk och stark. Och ju mer balanserad din kropp är näringsmässig, ju mindre blir du
beroende av hormonersättning. Dina premenstruella symtom, förklimakteriet och klimakteriet blir lindrigare. Och med rätt kost förebygger du även inflammationer, benskörhet, hjärt- och kärlsjukdom och viktökning, avslutar Mia.

Mat för hormonell balans inleds med en lättillgänglig och uttömmande faktadel och avslutas med cirka 60 recept på god, hälsosam och lättlagad mat.

Köp boken här!


Utforska Wellness

Om skribenten

  • Maja Eriksson är kommersiell redaktör på Aftonbladet och Wellness sedan november 2020. Maja har en lång bakgrund inom Schibstedkoncernen, samt erfarenhet som frilansskribent och innehållsproducent.