Underliv

Klimakteriet

Så klarar du klimakteriet

  • Wellness
Publisert:

Svettig? Arg? Full av ångest? Kvinnor drabbade av PMS känner igen sig, kvinnor i klimakteriet lika så. Men vad beror problemen på, och vad kan man göra åt saken?

I klimakteriet får många värmesvallningar. De orsakas av att kroppens termostat, hypofysen, sätts ur balans.
I klimakteriet får många värmesvallningar. De orsakas av att kroppens termostat, hypofysen, sätts ur balans.

PMS:

Premenstruellt symptom är ett samlingsnamn för olika typer av fysiska och/eller psykiska besvär under förstadiet till menstruationen. Forskare tror att PMS kan bero på en överkänslighet i hjärnan mot progesteron och dess nedbrytningsprodukter. Symptomen, nedstämdhet, känslomässig instabilitet och smärtor är mest uttalade 3 –10 dagar före mens men många kvinnor kan även ha uttalade besvär i samband med ägglossningen.

Klimakteriet:

Kallas den period i en kvinnas liv när menstruationerna upphör och hon inte längre kan få barn. Den inträffar när kvinnan är ungefär 50 år, men kan hos vissa inträffa redan i trettio årsåldern. Klimakteriet beror på att äggstockarna slutar att tillverka östrogen.

Fem till tio år före och efter mensen slutar förändras kroppen hos kvinnan, hon kan uppleva psykologiska förändringar som nedstämdhet, oro, sömnstörningar och ångest.

Menopaus:

Menopaus är kvinnans sista mensblödning och inträffar när östrogenbildningen från äggstockarna avtagit så mycket att slemhinnan i livmodern inte längre stimuleras och avger blödningar. Inträffar i genomsnitt vid 51–52 års ålder.

Detta händer i din kropp när östrogenet dalar

Skelettet: När östrogenet avtar i kroppen så blir du lättare benskör. Har du tränat aktivt tidigare i livet är du bättre rustad och benstommen tätare. Det är aldrig försent att börja träna. Träning som innehåller hopp är bra som volleyboll, basket handboll och gymnastik.

Humöret: När hormonnivåerna sjunker i kroppen påverkas psyket och du kan känna dig deppig, orolig, få problem med sömnen och känna ilska. Sexlusten påverkas och minnet kan försämras.

Slemhinnorna: Östrogenhalterna påverkar slemhinnorna i underlivet. När halten sjunker i blodet blir du skör i alla slemhinnorna, inte bara i underlivet.

Balansen: Östrogen påverkar hjärnans stabilatorer och när nivåerna sjunker kan balanssinnet bli sämre.

De här hormonerna påverkar dig

Hormongungningen som sätter igång i klimakteriet påverkar dig på olika sätt. De här hormonerna minskar i samband med klimakteriet:

Östrogen: Kvinnligt könshormon som finns hos både kvinnor och män.

Progesteron: Gulkroppshormon som tillverkas äggstockarna. Fungerar lugnande i höga nivåer. (Ett överskott av östrogen och brist på progesteron ger mer PMS smärtor och ett svårare klimakterium).

Testosteron: Den viktigaste av de manliga könshormonerna som också finns hos kvinnor. Påverkar fettfördelningen i kroppen och fettet kan sätta sig kring buken och ämnesomsättningen påverkas. Den sexuella lusten försvinner.

Därför får du värmevallningar

50-75 procent av alla kvinnor upplever värmevallningar och svettningar kring menopaus, ofta med negativa effekter på nattsömnen och arbetsförmågan. Symtomen beror på att termostaten i kroppen (finns i hjärnan och kallas hypofysen) blir mindre stabil och plötsligt kan ändra sin inställning. Termostatens minskade stabilitet beror troligen på att östrogen minskar i kroppen. Enkelt kan man säga att hjärnan försöker väcka äggstockarna till liv igen.

Din livsstil påverkar ditt klimakterieliv

Träning. Undersökningar från Linköping Universitet har visat att kvinnor som motionerar regelbundet rapporterar mindre övergångsbesvär än kvinnor som inte motionerar. Det visade sig att antalet vallningar minskade och livskvaliteten blev bättre hos de kvinnor som började motionera tre pass per vecka.

Fett! Forskning visar att kvinnor som har mer kroppsfett runt höfterna är bättre rustade i klimakteriet eftersom östrogen är ett fettlösligt hormon och lagras i fettdepåerna. Smala kvinnor har mindre fettdepåer och kan därför komma i klimakteriet tidigare.

Orättvist!

Fick du mensen sent i tonåren? Forskning har visat att det finns ett en risk att du då kommer tidigare in i klimakteriet.

Visste du att...

Ny forskning har visat att kvinnor som tar konstgjorda hormoner får en mindre hjärna. Studien som har gjorts på 1 400 kvinnor över 65 år i USA, visar att hjärnan på de som fick hormonbehandling var mindre än på de som inte fick behandling. Lyckligtvis finns inte den här typen av östrogener tillgängliga i Sverige.

ANNONS

Bra tips på intimvård hos MEDS - handla allt för ett friskt underliv här

MEDS (Extern länk)

Text
  • Wellness