Friblödning – så fungerar mens utan mensskydd

Publisert:

Niagarafallen forsar mellan dina ben. Och du har varken tampong eller binda nära till hands.

En obehaglig tanke för många. Men för friblödare är det vardag.

Här får du veta allt om den nygamla metoden.

Har du hört talas om free bleeding eller free flow?

2015 sprang Kiran Ghandi ”London Marathon” utan mensskydd och i dag finns det kvinnor som väljer att inte använda sig av mensskydd när de har mens. Metoden kallas för friblödning.

En av förespråkarna är Rebecca Tiger, som arbetar med rådgivning om menscykeln, snippsauna och vaginal hälsa. Men att hon är för friblödning innebär inte automatiskt att hon är emot mensskydd.

– Det är ju bra att det finns mensskydd. Men om vi skulle lära oss att friblöda och få lite tid till det är jag övertygad om att det skulle påverka ens hälsa. Den här metoden ber oss stanna upp och ta en funderare. Varför ska vi, den blödande kroppen anpassa sig efter ett system byggt på personer som inte blöder, säger hon.

Rebecca Tiger, @wildherbarista
Rebecca Tiger, @wildherbarista

Vad är friblödning?

Friblödning är en metod som går ut på att hantera sin mens utan mensskydd. Antingen under hela mensen eller delar av den.

Rebecca Tiger förklarar att det handlar om att lära känna sin egen kropp och sitt blodflöde.

– Du blöder ju inte konstant. Och om man inte har en tampong i hela tiden kanske man blir lite mer aktsam och känner in sin kropp.

Ian Milsom, professor i gynekologi och överläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset, förklarar att det är en metod som många kan använda sig av, men inte alla.

– Det beror väldigt mycket på hur mycket man blöder. Den vanligaste mängden blod under en menstruation är 37 milliliter, men det finns de som blöder upp till en halvliter. Och de skulle nog inte klara att gå utan mensskydd, säger han.

Ian Milsom har i sitt arbete som gynekolog träffat tusentals kvinnor under årens lopp. Han tror att metoden har vuxit fram på grund av ekonomiska faktorer, men också för att normalisera mensen.

Ian Milsom
Ian Milsom

Varför gör man så?

– Menstruation är ju en vanlig del av livet för majoriteten av kvinnor. Men att köpa mensskydd är en orättvis kostnad. Det kan kosta mellan 25–40 tusen kronor per person under en livstid. Så det är ganska mycket pengar det kan röra sig om ur ett livstidsperspektiv.

En annan aspekt är miljön och klimatet, eftersom den enorma mängd bindor, tamponger och blöjor som förbrukas världen över också måste hanteras.

Rebecca Tiger konstaterar också att det finns de som väljer att friblöda på grund av miljöperspektivet. Men även hon förklarar att det är väldigt individuellt.

– En del kämpar med mycket smärta, mycket blödningar, torra slemhinnor eller obalans i menscykeln och vill därför ta en paus från mensskydd. En del vill lära sig för att det är spännande och roligt, medan andra känner att de får en makt och kontroll över sin egen kropp.

Men att mensskydd skulle skapa obalans i menscykeln eller slidan ställer sig Ian Milsom kritisk till.

– Om man har obalans i slidan är det inte bindor och tamponger som orsakar detta, utan det är vissa sorts bakterier. Det är klart att det kan vara ett problem om man har väldigt sköra slemhinnor, då kan mensskydd ge obehag i underlivet. Men generellt fungerar moderna mensskydd bra för de allra flesta, utan att orsaka obehag.

Hur gör man?

Enligt Rebecca Tiger är nyckeln till friblödning att instinktivt lära sig när blodet kommer.

– Man känner i livmodern när det kommer ett tryck med blod som är på väg ut. Så friblödning handlar om att öva på att känna den signalen i ett tidigt skede, så att man kan gå till toaletten och blöda ut, säger Rebecca Tiger.

Hon förklarar att de flesta behöver lite tid för att öva upp den förmågan.

– Det kan vara bra att testa för första gången när man har semester eller ledig tid. En del övar genom att bygga upp en ”friblödarstation” med handdukar och filtar i soffan, för att känna hur det känns. Många kanske har en tygbinda eller handduk i trosorna medan de håller på och lär sig.

Rebecca Tiger tror att det blir lättare att förstå sin egen cykel efter några månaders friblödning. Om du känner dig bekväm med metoden kan du själv välja om du vill testa den även utanför hemmet.

Finns det någon baksida med att friblöda?

– Det är klart att det kan kännas konstigt, eftersom det inte är något som någon har lärt oss. Men det handlar ju om att man måste bryta sin egen norm. Friblödning är inte för alla, men för den som vill testa säger jag: go for it. Vad kan gå fel? Inget mer än att du kanske blöder igenom byxorna. Om du lyckas har du ett liv utan mensskydd, säger Rebecca Tiger.

Vill du testa friblödning? Rebeccas 4 tips

  • Se om du kan påverka ditt schema under mensen. Kanske har du möjlighet att jobba hemma de dagarna du blöder som mest? Kanske kan du få avlastning av vänner eller familjemedlemmar, så du kan testa det på riktigt utan att behöva vara överallt.
  • Se till att ha tygbindor, handdukar eller något annat hemma. På så sätt kan du bygga upp din egen ”friblödarstation”.
  • Försök att göra det till en rolig grej. Det behöver inte vara så himla allvarligt.
  • Dela inte med dig till alltför många. Vänta tills du känner dig bekväm. Folk har fördomar och det är som det är. Men ingen bryr sig om vad man gör hemma på kammaren.

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Saga AgingerSaga Aginger är reporter på Wellness och har tidigare jobbat på Aftonbladets redaktion för sociala medier. Saga har en kandidatexamen i media- och kommunikationsvetenskap från Umeå universitet. Hon har även studerat kreativt skrivande vid Jakobsbergs folkhögskola.