Yoniägg kan ge dig bättre sexliv

Publisert:
”När vi blir mer inkännande och medvetna kan vi känna mer lust, både sexlust och lust i livet i stort”
”När vi blir mer inkännande och medvetna kan vi känna mer lust, både sexlust och lust i livet i stort”

Att använda yoniägg är för många en ny trend, men sanningen är att metoden har funnits i tusentals år. Fördelarna är många och sägs förbättra hälsan både fysiskt och psykiskt. Men hur går det till? Wellness har träffat yoniyoga-instruktören Cinna Brahme som kan allt om dessa äggformade kristaller.

Yoni på sanskrit betyder helig portal som är ett ord för vagina. Att träna sin yoni med ett yoniägg har många positiva aspekter.

 • De yttre knipmusklerna aktiveras
 • En del upplever ett högre blodflöde genom kroppen som i sin tur kan släppa spänningar och stress
 • Det kan förbättra bäckenbottenmuskulaturen
 • Ge ett bättre sexliv

Yoga- och yoniyoga-instruktören Cinna Brahme hjälper oss att reda ut begreppen kring kristalläggen alla pratar om just nu.

– Ett yoniägg, eller jadeägg som det också kan kallas, är ett kristallägg. Traditionellt sett skapades äggen av jade men i dag finns det många olika slags halvädla kristaller att välja mellan, exempelvis rosenkvarts, bergskristall eller obsidian.

Hur ska det användas?

– Yoniägget förs in i yogin (vaginan) och därefter utför man olika övningar bestående av rörelser, knipövningar, andningsövningar, skakningar med mera. Yoniägg-praktiken har sina rötter i Taoismens Kina för cirka 3 000 år sedan. Yoniyogan jag undervisar i dag är en blandning av denna praktik, tantra och väldigt mjuk yoga.

Kan öka lusten

Enligt Cinna Brahme finns det många fördelar med med att använda yoniägg.

– Yoniägg hjälper till att öka sensitiviteten i yogin som hos många kvinnor är väldigt låg. När vi blir mer inkännande och medvetna kan vi känna mer lust, både sexlust och lust till livet i stort. Vår livsenergi och vår sexuella energi är faktiskt samma sak. Med yoni-praktiken ökar vi den energin i kroppen och stärker även bäckenbottenmuskulaturen, balanserar våra hormoner, hjälper till att släppa spänningar i underlivet och bäckenbotten samt skapar en vacker, respektfull och kärleksfull relation med vår yoni.

Är yoniägg för alla?

– Gravida kvinnor bör inte använda yoniägg. Däremot är det fantastiskt efter en graviditet för att hjälpa till att stärka upp bäckenbotten och sensitiviteten igen.

Cinna Brahme rekommenderar den som är intresserad att bli guidad i en ”yoniägg initiering” första gången.

– Själva processen att föra in ägget är minst lika viktig som övningarna som kommer efter. Rent praktiskt är det bra att tänka på att rena sitt ägg innan man använder det första gången. Lägg det då i saltvatten över natten eller låt stå i cirka tolv timmar. Vissa ägg har ett litet hål i toppen där man kan trä en tråd igenom. Detta för att lättare få ut ägget och det kan vara skönt att använda en sådan tråd i början innan man har vant sig.

Yoniyoga-instruktören Cinna Brahme kan allt om yoniägg.
Yoniyoga-instruktören Cinna Brahme kan allt om yoniägg.

ANNONS

3-pack yoniägg i olika storlekar – Beställ direkt här!

Amazon (Extern länk)

Cinna Brahme håller kurser i yoniyoga, både med och utan ägg.

– Och jag tar även in yoni-övningar i mina Feminine Flow-yogaklasser. En yoniägg-klass är som en vanlig yogaklass, men med en lite mer ceremoniell känsla. Vi ligger på yogamattor i en cirkel med levande ljus i mitten. Vi landar in i meditation och är inkännande. Sedan guidar jag kvinnorna från processen att föra in ägget till rörelser, andning, knipningar för att sedan avsluta i vila. Grupperna brukar vara lite olika i storlek. När jag har workshop är de ofta mindre. Har haft grupper mellan fem till tolv personer och åldersspannet är väldigt varierat.

Hur skulle du säga att intresset för yoniyoga är?

– Jag upplever att intresset både varit och är stort.

Yoniägg kan:

 • Stärka muskulaturen
 • Lösa upp spänningar och blockeringar
 • Öka energin och den sexuella energin i kroppen
 • Öka cirkulationen
 • Förbättra inkontinens

Hur används Yoni-ägg:

 • Vid yoga/träning
 • Yoni-andning
 • Meditation

Cinna Brahme

Namn: Cinna Brahme (@flowofshe)
Ålder: 35
Yrke: Yogalärare och Grafisk designer
Stad: Stockholm

ANNONS

Boktips i ämnet - Yoni Shakti: A Woman's Guide to Power and Freedom Through Yoga and Tantra

amazon (Extern länk)

ANNONS

Boka en kurs i Yoniyoga - Atmajyoti Yoga (obs kursen hålls i Stockholm)

Atmajyoti (Extern länk)

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Elina Malm  har sedan 2008 arbetat som journalist, digital redaktör och övergripande innehållschef på ett flertal mediehus i Stockholm – däribland Metro, Stampen, Bonnier Tidskrifter och Schibsted. Hon har tidigare arbetat på Aftonbladet år 2012 och 2014/2015, och nu är hon tillbaka som frilansjournalist för Wellness. Elina Malm har gått utbildningen “Journalistik och multimedia” på Södertörns högskola samt läst kurser inom ledarskap, digital marknadsföring och på sociala medier på bland andra Berghs School of Communication.