Här är bästa yogamattorna

Stort test av bästa mattorna för yoga

 • Magnus Fridh
 • Sheila Arnell
Publisert:
Magnus Fridh och Sheila Arnell driver About Yoga
Magnus Fridh och Sheila Arnell driver About Yoga

När du ska köpa din yogamatta så är valmöjligheterna oändliga och det är inte helt lätt att veta vilken som passar dina egna behov bäst. I detta testet har vi kikat lite närmare på 6 populära yogamattor.

Vilken yogamatta som är bäst är såklart många gånger en smaksak, en prisfråga och sedan finns det dessutom yogamattor för olika typer av yoga. Vissa passar en stillsam yinyoga-praktik bättre, medan andra mattor är perfekta för en timme svettig bikramyoga. För den förstnämnda så kan en mjuk tjockare matta passa bättre, medan en stadig matta med ett superbt grepp är prio ett för de mer dynamiska yogasekvenserna.

Mattorna i det här testet har redan mycket gott kundomdöme, men skiljer sig ändå på flera plan. Det är de skillnaderna Sheila och Magnus fått i uppgift att lyfta fram.

Yogiraj organic light mat

Snyggaste yogamattan

Yogiraj “Organic lite mat”

Mått: 183 x 61 x 4 mm

Vikt: 2 kg

Pris: 799 kr

Yogirajs ekologiska yogamatta är lätt att bli attraherad av. Den är snygg och har en härlig textur med ett subtilt mönster och en mjuk färgton. Den är smidig  att rulla, och därför också lätt att bära med sig vilket är en aspekt att tänka på när du väljer yogamatta. En alltför tung matta kan vara rimligt i början, men när det är dags att resa med mattan kan det vara lite mer besvärligt. Men som sagt, snygg och elegant som tusan. 

Sheila: “Den har ett lagom bra grepp och jag älskar färgen och det där dova mönstret. Jag skulle nog säga att det är den snyggaste av de här sex mattorna. Den passar perfekt som en inredningsdetalj för den estetiskt lagda. Jag älskar att det är bra grepp direkt när mattan är helt ny! En del mattor behöver man “yoga in lite” men den här känns bra från första stund. Jag vill ha den här!”

Plus:

 • Fin färgton.
 • Bra grepp och du kommer inte att halka.
 • Bra absorptionsförmåga om det blir svettigt.
 • Prisvärd

Minus:

 • Ytan rivs lätt upp, och det gör att den ser “använd” ut relativt snabbt
Yogamatta Organic Lite mat 4 mm - Yogiraj - Moss Green

Yogiraj

Yogamatta Organic Lite mat 4 mm - Yogiraj - Moss Green

799,00 kr

Tillfälligt slut

Wellness shop
Grounded factory ”Marble black”

Yogamatta för både svett och vila

Grounded Factory “Marble Black”

Mått: 173 x 61 x 3,5 mm

Vikt: 2,7 kg 

Pris: 950 kr

En matta för instagrambilderna och yogin som vill se vackra mönster i nedåtgående hunden. Med material av naturgummi och mjuk vegansk mocka, sticker Grounded Factorys matta ut, på ett bra sätt. Den är vacker att titta på, med ett utseende som ger en känsla av harmoni. Sedan ger den veganska mockaytan en speciell mjuk känsla som gör mattan unik bland de mattor vi testat.  Det är en matta som är designad i Sverige och är enligt tillverkaren idealisk för bikramyoga eller någon form av svettig träning. 

Sheila: “Fantastiskt vacker matta! Återigen en inredningsdetalj. Vilken känsla i ytskiktet, så mjuk och len. Den här yogamattan vill jag göra yinyoga på. Den känns lite halkig när den är ny, så det känns spontant härligare att göra ett lugnt yogaflöde på den. Tänk den här mattan och ett snyggt bolster eller filt och sedan en paus i vardagen. ”

Plus:

 • Naturgummi och vegansk mocka vilket skapar en härlig mjuk yta.
 • Går att tvätta i maskin, med andra ord – perfekt om man har barn, djur eller spiller lite.
 • Vacker matta med vackert mönster.

Minus:

 • Lite halkig när den är ny.
 • Något tung för yogin som bär med sin matta från hemmet till studion.

ANNONS

Beställ Marble Black Yogamatta - just nu med 50% rabatt hos Happygreen

Happygreen (Extern länk)

Yogiraj Organic premium mat

En yogamatta för den medvetna yogin

Yogiraj

“Organic premium mat ”

Mått: 183 cm x 60 cm x 4 mm

Vikt: 2,1 kg 

Pris:  1 099 kr

Yogirajs bästsäljare.  En rejäl och härlig yogamatta i 100% naturligt gummi och juteväv. Materialet ger både ett härligt grepp, och en stabil upplevelse mot underlaget.  

Snygg, stilren och naturlig är ord som beskriver mattan bra. En matta som man inte nöter ner i första taget. 

Magnus: “Första upplevelsen är att den ger ett stabilt och bra grepp. Gillar att den har en tydlig textur, man får då liksom lite att jobba emot. Den har också en bra doft och hela mattan känns väldigt naturlig. När jag yogade på den så tyckte jag stundtals att den rev lite mot huden på vristen, i framförallt uppåtgående hund, men överlag uppskattade jag greppet mycket. Det känns som en matta som håller länge. Hållbar,  helt enkelt på alla plan.”

Plus:

 • Naturlig både i färg och material utan tillsatta färgämnen.  Mattan är helt nedbrytbar. 
 • Bra grepp och slitstyrka - Den mjuknar även efter några timmar på mattan.
 • Vackert mönster.

Minus:

 • Något tung 
 • Den ljusa kulören gör den något känslig för märken och slitage
 • Lite hård yta i början

ANNONS

Yogiraj Organic Premium matta med rabatt på 20% hos MEDS här

MEDS (Extern länk)

Jade Harmony

Yogamattan med det perfekta greppet

Jade “Harmony”

Mått: 173 x 61 x 5 mm

Vikt: 2,2 kg

Pris: 899 kr

En klistrig matta med rejäl tjocklek gjord av naturligt gummi. Mattan som är 5mm tjock ger en härlig mjuk känsla och greppet är det absolut bästa av mattorna i testet. Om du är yogin som går på mycket dynamiska klasser och värmeyoga så kan det här vara en perfekt matta. Den greppvänliga ytan ger en trygg och stadig känsla i armbalanser och stående positioner. 

Sheila : “Väldigt bra grepp. För mig som gör mycket ashtangayoga så passar denna mattan väldigt bra. Jag tycker generellt om mattor med lite tjocklek och särskilt i de liggande positionerna.  Den klistriga ytan kan nog upplevas lite problematisk i vissa yogaformer som t.ex yin och även i vissa sekvenser där man byter position ofta eller “glider in” i positionen. Då är det nästan som att man fastnar. Det är så klart En smaksak, men jag föredrar verkligen mattor med extremt bra grepp. Jag skulle dock valt en annan färg. 

Plus:

 • Med sin goda absorptionsförmåga är det en perfekt matta för svettiga yogaklasser som t.ex hot-yoga. Det översta lagret i mattan absorberar vätskan snabbt, så man inte behöver oroa sig för att halka. 
 • Bra tjocklek.
 • Enormt bra grepp.

Minus:

 • Lite stark och speciell doft från naturgummit.
 • Den sträva ytan kan i vissa yogasekvenser vara ett hinder. 

ANNONS

Handla din Jade Harmony yogamatta i olika färger från Amazon.se

Amazon (Extern länk)

Manduka prolite yogamatta

For life yogin

Manduka PROLite

Mått: 180 cm x 61 cm x 4,7 mm

Vikt: 1,8 kg 

Pris:  899 kr

Mandukas mattor är ett säkert kort och en matta som ofta syns i yogastudios.

Mattans yta har stängda celler som förhindrar att fukt och svett sipprar in i mattan och alstrar bakterier. Även om mattan är Mandukas lite-version av den 6mm tjocka PRO-mattan så ger mattans 4,7 mm en bra stötdämpning och mjukhet.

Manduka lovar också livstids garanti vilket såklart är ett plus för hållbarhets-yogin.

Magnus: “Min första yogamatta vara en Manduka PRO 6 mm. En otroligt bra matta som jag bokstavligen yogade på tills hälarna gick igenom.  Initialt kräver Mandukas mattor lite tålamod. Den är lite för halkig i början och om du t.ex står mycket i nedåtgående hund så kommer du att uppleva att händerna glider ifrån dig.  Men efter ett tag så blir det mycket bättre och det är en riktigt vass matta. Den ger lite av samma känsla som namnet antyder och en matta för dig som bestämt dig att göra yoga till din livsstil.”

Plus:

 • Finns i många fina färger.
 • Har livstidsgaranti - En matta som verkligen lovar att hålla, år in och år ut.
 • Elegant och snygg design.
 • Prisvärd.

Minus:

 • Initialt väl halkig.
 • En lite plastig känsla utan att vara det.

ANNONS

Beställ Manduka Prolite yogamatta med fri frakt från Amazon.se

Amazon (Extern länk)

Yogamatta från Lululemon

Innovation, kvalitet och nytänk

Lululemon “Take Form Yoga Mat ”

Mått: 180 x 66 x 5 mm

Vikt: 2,24 kg 

Pris: 1300 kr

Den här mattan sticker ut på ett innovativt och nytänkande sätt. Mattans övre skikt består av en 3D textur som både ger dig en taktil känsla av var du befinner dig på mattan och också en ökad möjlighet att vara mer centrerad på mattan utan att blicka ned. Mattan är gjord av naturligt gummi och har med sina 5 mm tjocklek en en härlig mjuk känsla. Vill du rulla ut en matta som andas nytänk så kan denna mattan vara något för dig.

Magnus : “När jag såg den här mattan blev jag först lite fundersam och förstod inte riktigt vad den formerade ytan skulle spela för roll mer än estetik. Men nu är jag begeistrad. Det är första gången på länge som jag känt att det kommit en variant av yogamatta med verkligt nytänk. Greppet finns där och förstärks av det subtilt buktande mönstret. Mönstret ger dessutom en taktil härlig upplevelse och när man t.ex balanserar så får man något att “jobba emot”.  Något tung om man bär med sin yogamatta från hem till studio.”

Plus:

 • 3D-ytan ger en snygg och speciell design.
 • Den finns i flera olika snygga färger och mönster.
 • Bra grepp i sig men det förstärks ytterligare av de subtila mönstret. 

Minus:

 • Lite högt pris.
 • Aningen bred och därför också tung.

ANNONS

Träna i stil! Dina träningskläder hittar du hos Stronger - just nu REA upp till 60%

Stronger (Extern länk)

ANNONS

Hitta fler yogamattor här!

Meds (Extern länk)

Redaktionens val

 1. YOGA

  Enkla och smidiga yoga-positoner för stela personer

 2. MEDITATION

  Tio tips för att hitta lugnet i vardagen

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Magnus Fridh av About yoga.
 • Sheila ArnellSheila Arnell utgör ena halvan av About Yoga och har utövat yoga och meditation i 7 år. Sheila har gått Yogayamas Teacher Training och har undervisat tonåringar och unga kvinnor i både yoga och meditation.