Ansiktsyoga – övningar som lyfter ansiktet och ger mer glow

 • Rebecka Wållgren
Publisert:

Ansiktsyoga, eller face yoga, har blivit en stor trend den senaste tiden. Och det är lätt att förstå varför. Mer glow, mindre spänningar och ett naturligt lyft i ansiktet utlovas. Wellnessprofilen Sheila Arnell guidar till övningar som tonar kindmusklerna och får bort ”kråkfötter”.

Ansiktsyoga är en uråldrig tradition som handlar om att man gör rörelser och grimaser för att stimulera blodcirkulationen och stärka musklerna. Spänningar runt tinningar, käkparti och panna släpper och så kan man alltså få ett litet ansiktslyft alldeles gratis och på naturlig väg.

– Man kan jämföra det med hur man tränar upp andra muskler. Tränar du dina biceps blir de större. Tränar du upp musklerna runt ögonbrynen blir de större vilket gör att huden sitter bättre kring det partiet, fina linjer blir färre och du får ett naturligt lyft säger Wellness Yoga-profil Sheila Arnell.

Yoga en kvart om dagen

Norberg, Ulrica

Yoga en kvart om dagen

139,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Är det som naturligt botox?

– Jo, men det kan man faktiskt säga, det blir som ett naturligt botoxliknande lyft.

Såg yngre ut efter face yoga

Vid Northwestern University i USA har dermatologer studerat 16 kvinnors resultat med ansiktsyoga. Kvinnorna var mellan 40–65 år och gjorde face yoga 30 minuter varje dag under åtta veckor och sedan 30 minuter varannan dag under kommande 12 veckor. Efter att studien avslutats ansåg dermatologerna att kvinnorna faktiskt såg yngre ut. Den mest markanta skillnaden var att de fått fylligare kinder.

Resultaten behöver heller inte ta så många veckor. Sheila menar att vissa resultat som den ökade blodtillförseln kan man känna av direkt. Men det handlar inte enbart om den fysiska förändringen. En annan viktig fördel med ansiktsyoga handlar om att ta hand om sig själv en stund.

– Bara det faktum att vi rör oss själva är stresslindrande och får oss att utsöndra oxytocinhormon “hapyy hormon”, det tar ner oss i varv och ger en känsla lugn och tillfredsställelse.  Omhändertagandet av sig själv och närvaron med sig själv är en väldigt viktig effekt av ansiktsyoga, säger Sheila.

Flera olika sorters ansiktsyoga

Precis som med vanlig yoga finns det förstås en mängd olika sorter. Allt ifrån den som ger mer glow, till den som fokuserar på spänningar i käkpartiet, den som bygger upp musklerna kring ögonen, den där man använder sig av verktyg som gua sha. Här bjuder Sheila på ett pass som ger mer glow, tonar kindmusklerna och tar bort ”kråkfötterna”.

ANNONS

Dags för nya träningstights? Du hittar dem hos Stronger!

Stronger (Extern länk)

Fördelar ansiktsyoga kan ge

 • Tar bort spänningar i tinning, käkparti och panna
 • Tar bort spänningshuvudvärk
 • Face yoga ökar blodcirkulationen i huden så att den blir friskare och får mer lyster - GLOW.
 • På samma sätt som kroppen så förlorar ansiktets muskler volym och spänst med åren. Face yogans rörelser tonar ansiktsmusklerna och ger dem mer volym. Rörelserna/grimarserna gör att vi kan släta ut rynkor, strama upp huden.
 • Färre fina linjer
 • Slätare panna
 • Mindre dubbelhaks-känsla
 • Ger dig en stund med dig själv och får igång ditt oxytocinhormon

Ansiktsyoga

Wellness shop

Redaktionens val

 1. YOGA

  Ansiktsyoga som stärker hakpartiet och får bort skärmhakan

 2. YOGA

  Slipp spända käkar med effektiv ansiktsyoga

 3. YOGA

  Gua sha – så använder du den trendiga stenen

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.