5 vanliga myter om styrketräning för kvinnor

 • Sara Dahlström
Publisert:

Kvinnor ser manliga ut av att lyfta tungt... Eller? Personliga tränaren Sara ”Fitnessfeministen” Dahlström går igenom de vanligaste missuppfattningarna om kvinnor och styrketräning.

1. Du kommer se manlig ut om du lyfter tungt

Ingen har någonsin vaknat upp efter att ha använt lite för tunga hantlar på dagen innan på gymmet, och upptäckt att musklerna plötsligt har vuxit och blivit gigantiska. Ändå verkar många kvinnor tro att just det kommer hända dem. 

Det de inte tänker på är att kvinnor som till exempel tävlar i bodybuilding och verkligen vill bygga så stora muskler som möjligt kämpar extremt hårt för det. Det ligger enormt mycket tid, svett, energi och disciplin som för att uppnå den typ av fysik.

Faktum är att du troligtvis kan träna precis likadant som din manliga vän, utan att få i närheten av samma resultat. Det beror till stor del på att män producerar mer hormoner med muskeluppbyggande effekter, som testosteron. 

Fitnessfeministen Sara Dahlström

2. Du ska inte träna under mens

Mår du riktigt dåligt under din menstruation ska du givetvis inte tvinga dig igenom tuffa träningspass. Däremot finns det en gammal myt om att man bör undvika fysiskt ansträngande aktiviteter som träning i samband med din mens, och tyvärr lever den kvar.

Så länge det känns bra för dig finns det dock  ingen sanning alls bakom myten. Tvärtom tyder allt mer på att du faktiskt kan dra nytta av din mens för att få så bra träningsresultat som möjligt. Genom att ha koll på var du befinner dig i din menstruationscykel och anpassa träningen efter det kan du faktiskt få flera fördelar.

Det kom bland annat forskare från Umeå Universitet fram till i en studie från 2016.  Det visade sig att de som genomförde majoriteten av träningen under menscykelns två första veckor fick stora fördelar.

Bland annat byggde de mer muskler, blev starkare och kunde hoppa högre än de som fördelade träningsmängden på ett annorlunda sätt i förhållande till menscykeln. Som om det inte var nog hade dessa kvinnor också en mer positiv inställning till träning överlag.

3. Kvinnor bör generellt träna annorlunda 

Det finns mängder av träningsprogram- och pass som påstås vara speciellt anpassade för kvinnor. Stöter du på ett sådant finns det goda anledningar till att vara skeptisk. Utöver de hormonella skillnaderna fungerar musklerna ungefär likadant hos kvinnor och män, och därför reagerar de likadant när det kommer till träning.

Den slutsatsen kom man fram till i en studie redan 1998, där de kvinnliga och manliga studiedeltagarna fick följa samma styrketräningsprogram. Resultaten visade, inte helt oväntat, att de alla fick lika positiva effekter oavsett kön.

4. Kvinnor behöver annorlunda kosttillskott 

Det här är inte helt och hållet en myt med tanke på att det faktiskt finns tillskott som främst kvinnor har behov av, som järn och folsyra. Men då syftar vi tillskotten du hittar på apoteken, och inte gymmets lilla butik.

När det kommer till kosttillskott med syftet att förbättra träningsresultaten, som PWO, kreatin eller proteinpulver, är skillnaden vanligtvis inget annat än den rosa färgen på burken.

Ja, och möjligtvis den högre prislappen du ofta hittar på den. Du kan alltså lika gärna sno en skopa proteinpulver av din pojkvän eller manlig träningskompis i fortsättningen.

5. Det är möjligt att tona kroppen

Väljer du de lättaste hantlarna för att du är ute efter de där ”slanka” musklerna, istället för stora och bulkiga? Som du kunde läsa i den första punkten finns det ingen risk att det sistnämnda kommer ske. Många kvinnor tror dock fortfarande på myten om att du kan träna dig till längre, tonade muskler genom att använda lätta vikter. 

Sanningen är att du bara kan påverka musklernas utseende på ett sätt: genom att antingen få dem att växa eller krympa. Formen på muskeln avgörs helt av din genetik. Det enda som kommer hända när du använder riktigt lätta vikter är att du kommer behöva lägga oerhört mycket tid på träningen för att få några resultat alls.

För visst är det möjligt att bygga muskler med hjälp av lätta vikter. Ja, så länge du ser till att trötta ut dem ordentligt, vilket bland annat en studie som genomfördes tidigare i år bekräftade.

Med enkiloshantlarna kan du alltså behöva göra hundratals repetitioner för att dina muskler ska få någon stimulering och i slutändan växa. Hade du istället valt tyngre vikter hade det kanske räckt med tio repetitioner, vilket ju tar rätt mycket kortare tid att göra än 300.

ANNONS

Fynda kläder, skor och allt till träningen på Nikes vinterrea!

Nike (Extern länk)

Redaktionens val

 1. STYRKETRÄNING

  ”Hur ofta måste jag träna för att få resultat?”

 2. STYRKETRÄNING

  Tabata – stark och vältränad på 4 minuter

 3. STYRKETRÄNING

  Fitnessfeministen Sara om att alltid vara två dagar från döden

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Sara Dahlström är personlig tränare och journalist. Hon har tidigare varit chefredaktör för tidningen Hälsa & fitness.