Därför är tyngdlyftning bra för din hälsa

 • Rebecka Wållgren
Publisert:

Erika Kits Gölevik diskuterar styrka och tynglyftning med tränaren och fysioterapeuten Elin Bjärkstedt.

– För att hålla oss skadefria och må bra länge så behöver vi utamana oss lite tyngre än vad vi tror, säger Elina Bjärkstedt.

I den här poddserien träffar Erika Kits Gölevik tränaren, fysioterapeuten och skribenten Elin Bjärkstedt. Första avsnittet handlar om att lyfta tungt – vad händer med oss fysiskt och mentalt när vi får kontakt med våra gränser och den urkraft som bor där?

Finns det kvinnlig och manlig styrka?

– På en rent fysiologisk nivå särskiljer jag inte kvinnlig och manlig styrka. Våra kroppar fungerar väldigt lika och reagerar lika mycket på vad vi utsätter den för. Du behöver inte träna på något speciellt sätt för att du är kvinna.

Hur ska styrkedelen av gymmet bli lite mer för alla?

– Där tycker jag att det har hänt något fantastiskt de senaste tio åren. När jag köpte ett klippkort på ett gym första gången fanns det inga unga tjejer där. Nu har det skett en samhällsförändring. Nu växer styrketräning och tyngdlyftning som allra mest bland kvinnor.

Det här med att lyfta riktigt tungt, varför är det viktigt?

– Fysiskt tänker jag att det är viktigt för att vi har en massa potential i våra kroppar som vi inte utnyttjar för att vi lever moderna liv. För att hålla oss skadefria och må bra länge så behöver vi utamana oss lite tyngre än vad vi tror. Det kanske inte räcker med gummibandsgympa om man vill vill komma närmare sin fulla fysiska potential.

– Träning är inte livet, det är den del av livet. Men jag kan öva på saker i träningen som jag kan ha användning för i övriga livet. Om jag går på gymmet och lyfter något tungt och möter någon typ av gräns så skrämmer det inte mig lika mycket när jag möter på gränser i övriga livet.

ANNONS

Dags för nya träningstights? Du hittar dem hos Stronger här!

Stronger (Extern länk)

Dags för nya träningstights? Du hittar dem hos Stronger här!

Redaktionens val

 1. HÄLSA

  Här hittar du alla avsnitt av podden Revolutionskvarten

 2. MEDITATION

  Mindfullness är svårare i en Kardashianskadad värld

 3. MENTAL HÄLSA

  Ensamhet är lika farligt som rökning

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.