5 vanliga misstag du bör undvika när du tränar med kettlebells

 • Sara Dahlström
Publisert:

Har du en kettlebell? Då har du allt som krävs för att både träna styrka och kondition på ett kul och effektivt sätt – men se till att undvika de här vanliga misstagen…

Allt fler vill träna med kettlebells, och vi förstår varför - med ett enda redskap har du alla möjligheter att både träna hela kroppen och konditionen.

Här får du hjälp av personliga tränaren Sara Dahlström, även känd som Fitnessfeministen, att göra din kettlebellträning både så säker och effektiv som möjligt.

Hon berättar om de fem vanligaste misstagen många gör när de tränar med kettlebells, så att du själv kan undvika att göra dem.

1. Du använder den som en vanlig vikt

Med en kettlebell kan du göra de flesta övningarna som man vanligtvis använder exempelvis en hantel eller skivstång till. Men du går miste om många fördelar om du bara ser den som vilken vikt som helst.

Det unika med en kettlebell är dess form, med ett handtag och en kula.

”Med dem får du inte bara träning för så gott som hela kroppen”

Det gör att den passar särskilt bra för att göra mer explosiva, fartfyllda övningar. Med dem får du inte bara träning för så gott som hela kroppen på en och samma gång, utan också en rejält hög puls under tiden. Ett exempel på en sådan övning är kettlebellsvingen, som du kan läsa mer om här.

2. Du använder bara armarna

När du först ser övningar som kettlebellsvingen, som vi nämnde i punkten ovan, är det lätt att tro att du ska lyfta kettlebellen med armarna och axlarna. Det är ett vanligt misstag, som leder till att kettlebellträningen blir betydligt mindre effektiv.

I själva verket är det en explosiv helkroppsövning där du ska använda i princip alla muskler, inte minst hela baksidan av kroppen. Det kan verka komplicerat i början, men det är värt att lägga lite tid på att lära sig den rätta tekniken eftersom din träning både kommer bli mer effektiv och säker.

3. Du använder för lätt vikt

I vanliga fall är vi noga med att poängtera hur viktigt det är att du håller dig till lätta vikter tills du har full koll på tekniken. När det kommer till kettlebells stämmer inte det helt och hållet.

Har du svårt att få till rätt teknik, exempelvis för att du lyfter för mycket med armarna som vi beskrev i förra punkten, så blir tekniken ofta automatiskt bättre om du höjer vikten en aning.

Det beror på att du är betydligt svagare när du bara lyfter med armarna jämfört med om du använder dig av hela kroppen.

När du höjer vikten på din kettlebell kommer du därför märka att det blir omöjligt att lyfta kettlebellen med enbart armmusklerna, utan du måste använda resten av kroppen för att svinga upp den. Därför tvingar du dig själv till att göra övningen på ett mer korrekt sätt.

4. Du har för tung vikt

Det här kan låta motsägelsefullt med tanke på den förra punkten, men givetvis menar vi inte att du direkt ska kasta dig på gymmets tyngsta kettlebell.

För att minska risken för skador är det viktigt att du höjer vikten gradvis och tar det försiktigt, så att du hinner känna hur tekniken förändras och hur det känns för kroppen.

Dessutom kommer det vara så gott som omöjligt att lära dig rätt teknik om du använder en kettlebell som är för tung. För att ta del av alla fördelarna med kettlebellträning bör du göra övningarna explosivt och försöka få in ett flyt i dem, utan tydliga stopp.

Är din vikt för tung riskerar du istället att behöva göra övningarna långsamt och stanna upp mellan repetitionerna.

5. Du har inte neutral rygg

Som alltid när du lyfter vikter ska du tänka på att ha en god hållning. Det betyder att du varken svankar överdrivet mycket eller rundar ryggen, utan att du behåller ryggraden i ett så neutralt läge som möjligt hela tiden.

Det kan vara svårt att hinna tänka på det när du gör exempelvis svingar och andra explosiva övningar där tempot är högre än i vanliga styrkeövningar.

För att vara säker på du verkligen har en neutral rygg kan det därför vara en bra idé att filma dig själv när du gör övningarna. Det är ofta ett bättre alternativ än att kolla på dig själv i en spegel under tiden.

För att du ska kunna se din rygg ordentligt i spegeln under hela lyftet krävs det ofta att du vrider på huvudet, vilket innebär att du placerar dig själv i onaturliga vinklar som ökar skaderisken.

ANNONS

Dags för nya träningstights? Du hittar dem hos Stronger här!

Stronger (Extern länk)

Dags för nya träningstights? Du hittar dem hos Stronger här!

ANNONS

Eleiko Competition Kettlebell

traningsmaskiner.com (Extern länk)

Redaktionens val

 1. STYRKETRÄNING

  Träna hela kroppen med en kettlebell – PT:n guidar

 2. TRÄNING

  Så håller du dig i form på semestern

 3. STYRKETRÄNING

  Så tränar du hela kroppen på utegymmet

Om skribenten

 • Sara Dahlström är personlig tränare och journalist. Hon har tidigare varit chefredaktör för tidningen Hälsa & fitness.