Hollywoodtränaren Lars Wallin om övningen alla borde göra varje dag

 • Victor Johansson
Publisert:
Lars Wallin med Filip Hammar
Lars Wallin med Filip Hammar

Hollywoodtränaren Lars Wallin är veckans Wellnessprofil

Med klienter som Denzel Washington, Sebastian Ingrosso och Nick Jonas tillhör personliga tränaren Lars Wallin en av våra mest framgångsrika Hollywoodsvenskar.
För Wellness berättar han om shortsen han alltid bär med sig och vilken övning alla borde göra morgon och kväll.

Lars Wallin som är personlig tränare i Los Angeles har byggt en karriär på att få Hollywoodstjärnorna att komma i form. Han hjälper dem skapa sina drömkroppar, han stöttar dem i arbetet att bli sina rollkaraktärer. I dag sträcker sig klienterna från skådespelare som Denzel Washington till svenska vänner som tv-profilen Filip Hammar. Hur ser hans träningsfilosofi ut?

– Håll dig utanför din trygghetszon och undvik rutiner, säger han. Träningen blir inte lika effektiv om du repeterar samma övningar över lång tid. Kroppen fungerar ungefär som hjärnan och blir snabbt uttråkad. Om du inte kan lyfta de två sista repen men gör det ändå så får kroppen en chock, den traumatiseras och repareras och blir starkare för att det inte ska hända igen. Ju mer kroppen chockas ju mer lär den sig.

Rimmar din träningsfilosofi med din livsfilosofi?
– Ja! Jag låtsas inte att jag är en broccoliätande hälsofanatiker. Jag kan festa hur mycket jag vill eftersom jag ändå är uppe och springer klockan sju. Do the crime do the time, som vi säger. Många av mina klienter är skådespelare och musiker och de lever också ganska vilt. Jag talar inte ner till dem, vi lever likadant.

Skådespelaren Agnes Lindström Bolmgren är en av Lars klienter.

Hur har Los Angeles format dig när det kommer till hälsa?
– Los Angeles är inte världens mest hälsosamma stad, det är som att bo Las Vegas. Det spelare ingen roll vilken kväll det är i veckan, det är alltid någon fest man missar. Jag bor i West Hollywood och hör musiken i bakgrunden varje natt. Så det är viktigt att ha självdisciplin eftersom det alltid är någon filmpremiär.

Samtidigt känns det som en hälsostad?
– Ja, alla knäppa grejer som finns inom wellness kommer härifrån. Jag tränade med en kille som ställde sig i en koppargryta och så slog man på den med en stor trumpinne: tydligen skulle vibrationerna lösa upp gamla trauman. Men de flesta hälsotrenderna är knäppa och brukar försvinna inom något år.
Ditt jobb är att skapa stjärnornas drömkroppar – vilken är den mest populära kroppstypen just nu?
– Bland kvinnor är det fortfarande Kim Kardashian-kroppen. Så var det inte förut, då gick tjejer med former runt och skämdes och försökte gå ner i vikt. Bland män skulle jag säga att det är fighting-kroppen, MMA-kroppen: funktionell och atletisk, men inte någon bodybuilder. Man ser lite magrutor och lite ådror på armarna men man är inte jättedeffad. Man ser inte ut som att man tryckt en spruta i arslet och legat i solarium.
Vilket är ditt guilty pleasure?
– OLW:s ostbågar. Jag har varit nära att tatuera in det på bröstkorgen. Varje gång någon åker till Sverige ber jag dem ta med det tillbaka. Jag antar att det påminner om min barndom och eftersom det inte finns här blir jag ännu mer sugen. Ostbågar och svensk pizza, det är två saker jag nästan kan sätta mig på ett plan till Sverige för att få äta.
Vilket stjärntecken är du, och känner du igen dig i det? 
– Jag är stenbock, född på årets mörkaste dag, den 22 december. Man går sin egen väg och är stark och envis som person. Jag tror inte riktigt på stjärntecken men det där stämmer ganska bra på mig.

Vad gör du när du mår riktigt dåligt?
– Jag går ut och tränar. Men jag mår sällan riktigt dåligt, jag mår faktiskt bra av att vara deppig. Jag och Filip Hammar har bondat över att vi kan leva med depression. Det är inte deppigt, det är ungefär som när det regnar ute, jag tycker om det. Ligga inne och kolla på en deppig film.
Ditt bästa tips för att hantera stress i vardagen?
– Leva helt och hållet i nuet, då blir man gladast. Tänker man på saker som hänt blir man ledsen, antingen för att det är sorgligt eller för att det var roligt och man inte kan gå tillbaka. Tänker man på framtiden blir man orolig. Jag är som en hund och håller mig helt och hållet i stunden.
Favoritplagg i garderoben och varför?
– Shorts! Eftersom jag är tränare och bor under palmerna. Jag har shorts även på julafton och använder väl långbyxor en gång varannan vecka. Jag använder shorts så mycket att jag precis köpte ett par Louis Vuitton-shorts för 10 000 kr. Går jag på spa kan jag inte låsa in dem i skåpet eftersom folk bryter upp det och stjäl dem. Det är som med datorn, jag måste ta med dem överallt.
Bästa välmåendetipset?
– Börja dagen med vattenmelon och banan i en mixer, man mår jättebra.
Bästa träningstips?
– Jag vet inte något djur som äter innan de jagat. När man jagat och fått sitt byte så äter man och ligger still. Ett annat tips är att träna ryggen morgon och kväll: lägg dig som ett ”L” mot väggen och sträck ut ryggslut och baksida lår. 80 procent av alla ryggproblem börjar med baksida lår. Vi borstar tänderna morgon och kväll för att förebygga problem med tänderna och det är konstigt att vi inte gör samma sak för att förebygga ryggproblem. I stället väntar vi tills vi har fått ont. Det är lika korkat som att vänta tills man fått hål i tänderna.
Hur hittar du vardagsglädje?
– Jag har en Berner sennenhund som heter Loke, jag tror inte att det går att hitta någon bättre vardagsglädje. Alla mina klienter ville träna hemma under pandemin så jag byggde ett hemmagym dit de kunde komma. Nu vill de inte sluta träna här eftersom du har en glad hund på 60 kilo som ser ut som en panda och sitter och tittar på med tungan hängande utanför munnen. Blir man inte glad av det så har man misslyckats.
Träningsmotivation?
– Jag har varit skadad: 2003 slutade min kampsportkarriär med att jag knäckte ryggen och satt i rullstol i åtta månader. Några år senare ramlade jag ner i poolen och slog av två tredjedelar av lårmuskeln så jag bara kunde krypa i två veckor. Jag skippade att operera eftersom det är så dyrt med sjukvård i USA och tränade upp mig själv istället. Så när jag väl kunde springa var jag euforisk, det var som att få tillbaka synen eller hörseln. Har man varit skadad så är man tacksam att bara kunna röra på sig. Varje dag är en bonusdag.

ANNONS

Träna i stil! Dina träningskläder hittar du hos Stronger - just nu REA upp till 60%

Stronger (Extern länk)

Redaktionens val

 1. LÖPNING

  Petra Månströms bästa tips för löpning

 2. HÄLSA

  Vanja Wikström ”Finns det någon som hatar att träna mer än jag gör?”

 3. STYRKETRÄNING

  Fitnessfeministen Sara om att alltid vara två dagar från döden

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Victor Johansson