Träning

Mental träning

Mental styrka krävs för att gå ner i vikt

  • David Peterson
Publisert:

Historiskt sett handlar en lyckad viktnedgång om inställning. Varken nya dieter eller träningsformer är riktiga framgångsrecept, enligt träningscoachen Sabina Dufberg.
I nya programserien ”Den mentala viktresan” ger hon tips på hur du når dina mål.

Crossfit, raw food, keto och paleo. Nya dieter och träningsformer dyker upp hela tiden. Men tränar du inte din mentala styrka kan du inte räkna med långvariga resultat, enligt Sabina Dufberg.

– Man vill gärna tänka att bara jag äter så här och tränar så här blir jag stark. Men har man inte motivationen så kommer det inte ske. Kost och träning är viktiga verktyg men för en hållbar livsstilsförändring behöver vi ha styrkan inifrån och ut.

Fokus på det mentala

I Aftonbladets nya serie ”Den mentala viktresan” förklarar hon hur du lyckas nå resultat som står sig.

– Tanken är att lägga fokus på det mentala. På själva hjärnan. Att träna den och jobba med livsstilsförändringar och peka på var förändringen faktiskt sker. I dagsläget ser vi många som misslyckas med det.

I serien, som består av tre avsnitt, går träningsexperten igenom en rad olika metoder som kan hjälpa dig att öka din mentala styrka. Det första avsnittet handlar om att komma igång och om de misstag många gör när de satt upp ett mål.

– Det handlar om att leva, lära och träna det. Det är ingenting man föds med och bibehåller. Man måste leva medvetet och närvarande i nuet.

”Var väldigt prestationsinriktad”

Hon har en bred erfarenhet, från management och ledarskap på KTH till utbildning inom idrottspsykologi och mindfulness. Enligt henne visar forskningen att stressen som vi i dag utsätter sig oss för får hjärnan att vandra i väg.

Hennes egna fokus på den mentala träningen påbörjades när hon var 16 år. Inspiration hittade hon hos psykologen Lars-Eric Uneståhl.

– Jag var väldigt prestationsinriktad när jag var ung och förstod då att de har samma betydelse. Jag förstod att det mentala är enormt avgörande.

Förstå verktygen

Målet med ”Den mentala viktresan” är att få tittarna att förstå verktygen som behövs för riktig förändring.

– Först och främst handlar det om att öppna upp medvetande kring hur man brukar göra men också hur man ska göra i stället. Det är väldigt svårt att förändra något om man inte är ärlig mot sig själv vad man brukar göra.

ANNONS

Dags för nya träningstights? Du hittar dem hos Stronger här!

Stronger (Extern länk)

Dags för nya träningstights? Du hittar dem hos Stronger här!
Text
  • David Peterson