Så ska du träna när du är gravid

  • Karin Holmberg
Publisert:

Är du gravid och funderar på hur du ska hålla igång med träningen?
Här tipsar Anna Reinholds Landaeus, PT och expert på gravidträning, om några övningar.

Så ska du träna när du är gravid. Anna Reinholds Landaeus, PT och expert på gravidträning ger sina tips.
Så ska du träna när du är gravid. Anna Reinholds Landaeus, PT och expert på gravidträning ger sina tips.

Att hålla igång med träningen när du är gravid är bra. Även för dig som inte vanligtvis hänger på gymmet så är det bra att röra på sig varje dag.

Anna Reinholds Landaeus, PT och expert på gravidträning, berättar i programmet Älskade Unge att de allmänna rekommendationerna är att hålla igång och gärna 30 minuter per dag. Men det är inga högintensiva pass som gäller utan gärna promenader eller liknanade.

– Man ska bli varm och lite svettig men inte ta ut sig. Utöver det kan man lägga till lite styrketräning tre gånger per vecka och då 15–30 minuter per gång, säger Anna Reinholds Landaeus.

Lägg fokus på hållning

Ett av Annas bästa tips är, att under träningen, lägga fokus på bra hållning eftersom kroppshållningen förändras i takt med att magen växer.

– Kroppstyngden skjuts fram och du får en ökad svank. Det gör att din sätesmuskulatur blir svårare att få kontakt med och då kan det vara jättebra att lägga fokus på baksidan av kroppen. Jag brukar säga att lägg 80 procent på baksidan och 20 procent på framsidan.

Ett annat toppen tips från Anna är att använda stödstrumpor.

– Man samlar mer vätska och benen får bära mycket. Då blir det en ökad risk för åderbråck och då kan det vara bra att använda stödstrumpor, säger Anna och fortsätter:

– En sak många inte tänker på är att de går upp och sen sätter på sig stödstrumpan men då har man redan missat en stor funktion av stödstrumpan. Så rådet är att ha dem nära och ta på dem redan innan man går upp ur sängen, säger hon.

Rodd och höftlyft

I programmet Älskade Unge visar Anna några övningar som är bra att lägga till i sin träningsrutin. Övningarna fungerar hela graviditeten och går att utföra både på gymmet och hemma. Övningarna Anna rekommenderar är rodd, höftlyft, knäböj med boll, rörlighetsövningar för bröstryggen och andningsövningar.

Övningar som bland annat stärker ryggen och hjälper dig att hålla bäckenet stabilt.

Det du behöver är gummiband och pilatesboll.

ANNONS

Dags för nya träningstights? Du hittar dem hos Stronger!

Stronger (Extern länk)

Dags för nya träningstights? Du hittar dem hos Stronger!
Rubber bands 3pack – Multicolour

Casall

Rubber bands 3pack – Multicolour

299,00 kr

Tillfälligt slut

Wellness shop

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Karin Holmberg