
Hälsa
Stress, magproblem – och kristaller. Hitta din bästa hälsa.
Första gången är det inte särskilt kul.
Men när du väl fått upp flåset är löpning ofta en angenäm träningsform.
Löparexperten Petra Månström ger sina bästa tips för att undvika skador och PT:n Sara Dahlström guidar till övningarna som hjälper dig bli en bättre löpare.
Vi går mot ljusare och varmare tider, och visst blir man sugen på att dra på sig de där löparskorna som har legat längst bak i garderoben ett bra tag.
Trots att en löprunda i den första vårsolen kan kännas superhärlig och ha lika positiva effekter mentalt som fysiskt så kan det var värt att ta det försiktigt i början. Risken för skador ökar nämligen när du börjar springa efter ett uppehåll, eller kanske för första gången.
För att kunna ta del av alla positiva effekterna och samtidigt minska skaderisken har vi tagit hjälp av Petra Månström, även känd som Maratonpetra på Instagram. Petra har gett ut två böcker om löpning, och delar dagligen med sig av sina bästa övningar och tips för sina 70 000 följare. Här får du hennes bästa råd för att njuta av vårlöpningen utan skador.
– Att dra upp tempot sliter mer på kroppen och ökar skaderisken markant, särskilt om din kropp inte är van vid tuff löpning. Så var smart och spring mest i lugnt tempo i början. Även elitlöpare springer de flesta av sina veckokilometrar i för dem ett lugnt tempo, säger Petra.
– Forskarna är överens: Styrketräning kommer att göra dig till en bättre och mindre skadedrabbad löpare. Och du kan vara lugn, du behöver inte bosätta dig på gymmet. Två pass i veckan, med fyra väl utvalda övningar för främst fötter, ben och rumpa, kommer räcka långt. Börja med egna kroppsvikten om du är ovan, över tid kan du sedan öka belastningen med vikter, hoppinslag och så vidare.
– Många som sätter igång med löpning är ivriga och vill gärna springa mycket direkt. Men vill du minska risken för skador, öka inte med mer än cirka 10 procent per vecka.
Med de här tre enkla övningarna kan du både förbättra löpningen och minska risken för skador.
– Genom att dina knän är böjda när du gör tåhävningarna kommer du åt soleus, den inre vadmuskeln som främst består av långsamma muskelfibrer och därför är mest inblandade när vi springer lugnt, säger Petra.
Många glömmer bort denna muskel, men du kan märka en stor skillnad på både ditt löpsteg och en minskad skadebenägenheten om du tränar den då och då.
För löpare är enbensövningar extra viktiga eftersom de mer efterliknar löpsteget, där du ju sätter i en fot i taget. Med den här övningen stärker du framför allt rumpan och baksida lår, vilket kan hjälpa dig att springa snabbare och mer effektivt. Du övar samtidigt upp balansen och de små musklerna runt fötterna, vilket minskar risken för skador.
Precis som förra övningen kommer den här hjälpa dig att förbättra balansen och träna upp musklerna runt fötterna och vaderna. Det innebär bland annat att du minskar risken för att trilla och skada dig om du springer på ojämnt underlag. Även framsidan av låren och rumpan får jobba hårt, trots att du inte behöver några andra redskap än en bänk eller liknande upphöjning.
Stress, magproblem – och kristaller. Hitta din bästa hälsa.
Boosta kroppen från topp till tå – allt om hud, hår & egenvård
Ångest, utmattning & ensamhet – hur mår du?
Hur vill du äta? Läs om de senaste rönen
Sjukdomar, symtom och behandling – allt för ett underliv i balans
Om lust som försvinner och om lust som exploderar, om självkärlek – och kittlande tips
Styrka, flås & rörlighet – på olika sätt
Vad säger ditt stjärntecken om dig?