Barnleken ”Dunken” – perfekt intervallträning

 • Rebecka Wållgren
Publisert:

PT:n och Wellnessprofilen Erika Kits Gölevik har ett riktigt roligt tips på intervallträning. Den gamla klassiska leken ”Dunken”.

– Dunken tror jag nästan alla minns, det är den här klassiska kurragömmaspringleken som man av någon anledning slutade med när man blev vuxen men det ska vi inte göra för det är väldigt väldigt bra intervallträning, säger Erika Kits Gölevik

Av någon anledning slutar man leka kurragömmaleken ”Dunken” när man blir vuxen men det borde man inte göra tycker Wellnessprofilen Erika Kits Gölevik.

– Dunken tror jag nästan alla minns, det är den här klassiska kurragömmaspringleken som man av någon anledning slutade med när man blev vuxen men det ska vi inte göra för det är väldigt, väldigt bra intevrallträning säger Erika.

Dunken passar för de flesta. Man kan vara riktigt många eller lite färre och man kan vara i alla åldrar.

– Det viktigaste är att det är på blodigt allvar och att man springer. Skitroligt är det och jättebra träning.

Smidighet och flås med Dunken

Pulsen går helt klart upp av att springa och försöka dunka sig själv mot trädet medan den som letar försöker komma fram ännu snabbare. Och att få upp pulsen är allt som räknas menar Erika.

– Det enda kroppen vill för att få stärkt hjärta och bättre flås är att få upp pulsen. Det är skitsamma hur det går till och då är dunken ett ypperligt alternativ. Det blir dessutom ofta väldigt bra smidighetsträning när man måste in under granar och gömma sig, så du får liksom allt i ett. Plus naturen.

ANNONS

SEASONAL SALE - Allt på minst 50% rabatt - Shoppa högpresterande träningskläder hos Casall

Casall SE (Extern länk)

SEASONAL SALE - Allt på minst 50% rabatt - Shoppa högpresterande träningskläder hos Casall
Att gömma sig under granar är bra smidighetsträning och att försöka hinna fram till dunkträdet innan den andre är perfekt intervallträning.
Det perfekta löpsteget

NA

Det perfekta löpsteget

239,00 kr

Tillfälligt slut

Wellness shop

Så här går dunken/dunkgömme till

 • Den som räknar står vid dunkträdet och räknar till 100 medan de andra gömmer sig.
 • När det är dags att leta gäller det för letaren att hitta de gömda, springa tillbaka till dunkträdet och säga ”Dunk för X 123”.
 • De som gömt sig ska försöka hinna före letaren fram till trädet och säga ”Dunk för mig 123”.
 • Den som blivit dunkad först blir ny letare nästa gång. Skulle dock den som är sist kvar hinna före letaren till dunkträdet och ropa ”Dunk för hela klabbet 123” får letaren leta även nästa gång.

Redaktionens val

 1. HÄLSA

  Krama ett träd och stärk ditt immunförsvar

 2. MEDITATION

  Hälsoutmaningen: Gör detta en gång i veckan

 3. MENTAL HÄLSA

  Så njuter du av att laga mat i skogen – Erikas smarta hacks

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.