5 hälsofördelar med att simma

Publisert:
Simning har många hälsofördelar.
Simning har många hälsofördelar.

Simning är ett skonsamt och effektivt sätt att träna.

Genom att simma får du starkare muskler samtidigt som du ökar förbränningen.

Här är fem hälsofördelar med att simma.

1. Simning är en komplett motionsform

Simning verkar stärkande för hela kroppen, hjärtat och lungorna. Det är allsidigt och ger en mer varierad träning jämfört med det du gör på torra land. Ben, rumpa, mage, rygg, höfter, axlar och armar – ja inte en enda muskel går miste om effekten eftersom de måste samarbeta för att hålla dig flytande.

  • Bröstsim: Aktiverar lårens insida
  • Fjärilsim: Ökar bålstyrkan
  • Ryggsim: Tränar både armar och ben
  • Crawla: Effektivt för hela kroppen och ökar flåset

2. Simning kan vara meditativt

Du hör vattnet som svischar förbi och känner hjärtslagen slå i kroppen samtidigt som vattnet omsluter kroppen.

En lugn simtur kan verka rekreativt och ge ny energi. De monotona rörelserna underlättar det meditativa tillståndet. Genom att använda hela lungornas kapacitet kan du sträva efter ett naturligt djupt andningsmönster. Försök att vara närvarande i varje andetag.

Meditation kan öka dosen endorfiner som frigörs i din kropp och ge dig bättre mental klarhet.

3. Frigör oxytocin

När vattnet sköljer över dig och berör din hud triggar det i gång produktionen av hormonet oxytocin. Det gör att du blir avslappnad. En direkt effekt är att det motverkar stress, men upprepade doser av oxytocin kan även öka välmåendet och sänka blodtrycket på längre sikt. Simning utlöser också endorfiner som kan lindra smärta och verka antidepressivt.

4. Minimal skaderisk

Ingen annan träningsform ger en så skonsam belastning. Jämfört med löpningens kraftiga stötar är simning som skonsamt för våra leder. Vattnet skapar motstånd och stärker musklerna samtidigt som du blir mjuk och smidig i kroppen. Är du öm eller stel kan simtagen öka din rörlighet.

5. Ökar förbränningen

Simning är en bra kombination av både styrketräning och konditionsträning. En fördel med simning är det kan uppfattas som mindre jobbigt än vanlig konditionsträning, eftersom du belastar lederna mindre. Dessutom gör vattnet att du håller dig svalare trots att kroppen får jobba hårt.

Utforska Wellness

Om skribenten