Jag är tjock och PT – och därför behövs jag mer än någonsin

Sara Dahlström: Du kan se ut som jag och gå till gymmet

Publisert:

Jag jobbar som personlig tränare, samtidigt som jag är tjock – en kombination som håller internet-trollen sysselsatta – men som också gör att jag behövs mer än någonsin just nu.

De senaste åren har jag sett till att hålla Flashbacks ordkrigare och diverse troll sysselsatta. Jag har nämligen uttalat mig som personlig tränare eller träningsexpert här på Wellness, i tv och andra sammanhang. Det har flera gånger resulterat i att nya diskussionstrådar har startats och att mina sociala medier har överösts av kommentarer.

Diskussionerna eller kommentarer har aldrig handlat om vad jag har sagt eller skrivit om träning. De har enbart handlar om hur jag ser ut, i kombination med mitt yrke. För att vara personlig tränare och samtidigt tjock är inget som går obemärkt förbi (jag skriver och säger ordet ”tjock” eftersom jag tycker att vi ska använda det ordet precis som vi använder ”smal” – som ett neutralt och beskrivande ord helt enkelt).

Eller som någon uttryckte sig i en tråd efter att jag hade varit med i tv som träningsexpert för första gången: ”Kan vi prata om elefanten i rummet?”. Och ja, det gör jag gärna. För de här reaktionerna får mig att inse att det här är något vi behöver prata mer om. Och inte minst att tjocka personliga tränare behövs mer än någonsin.

Reaktionerna visar också att träning är något många i första hand kopplar till utseende, och inte minst vikt. Det är synd eftersom studier visar att träning är en rätt värdelös metod för att gå ner i vikt.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att träning har mängder av fantastiska effekter, som att vi mår bättre fysiskt och psykiskt, ger oss bättre självförtroende och till och med lever längre. Och det kan vara fantastiskt kul. Det är däremot långt ifrån den bästa metoden för dig som vill gå ner i vikt.

Om du börjar träna för att gå ner i vikt riskerar du därför att bli besviken när du efter ett tag märker att det inte fungerar. Därmed slutar många helt enkelt träna, och går miste om alla andra positiva effekter träningen har. Som en tjock PT breddar jag synen av träning och hälsa. Jag visar att det är så mycket mer än en metod för att gå ner i vikt.

Men det finns ännu en anledning som gör att jag behövs mer än någonsin just nu, när vi dagligen möts av varningar om att vi är allt för stillasittande och att vi behöver träna och röra på oss mer. För varje kommentar jag får om hur fruktansvärt det är att jag som personlig tränare är tjock vet jag att det också finns någon som inser att du inte behöver se ut eller vara på ett särskilt sätt för att träna.

Det märker jag i min inkorg, och det märker jag bland klienterna som vänder sig till mig. För de har sett och insett att om någon kan vara tjock och jobba med träning så kan de åtminstone gå till gymmet utan att se ut som fitnessmodeller.

Det gör att personer som aldrig närmat sig träningssammanhang av rädsla för att inte passa in äntligen vågar ta steget in på exempelvis gymmet. Och det gör allt värt det.

https://app.tipser.com/pos/inventory/61f25eb3875426f561512dfc

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Sara Dahlström är personlig tränare och journalist. Hon har tidigare varit chefredaktör för tidningen Hälsa & fitness.