”Jag tränar bara för att inte dö i förtid”

Publisert:

Farah Abadi är veckans Wellnessprofil

Programledare i Melodifestivalen och radioprofil i P3: Farah Abadi tillhör Sveriges mest folkkära tv-personligheter. För Wellness berättar hon om kärleken till nakenbad, lyxen att få uppleva en vardag och när hon fuskar med träningen.

Det är några dagar kvar till finalen av Melodifestivalen och Farah Abadi – årets sidekick bredvid Oscar Zia – laddar upp hemma i Malmö. För programledaren har kallbad blivit ett sätt att stärka den mentala hälsan.

– Jag kallbadar för att må bra i huvudet, mentalt är det mycket bättre än fysisk träning för mig, säger hon. Jag älskar att åka ut till Kallbadhuset i Malmö och basta och bada, länge. Tre bastningar och tre bad måste det vara, annars är det knappt lönt. Efteråt känns det som att man tvättats från insidan och ut. Jag mår alltid bättre, jag har aldrig kallbadat och mått sämre efteråt.

Vad tror du det beror på?
– Man får vara stilla. Ibland gör jag det med kompisar och ibland gör jag det själv. Då sitter jag bara där och kollar rakt ut över havet. Man stänger ute allting och låter bara tankarna vandra. Det är inga telefoner, det är ingenting, och det tar den tid det tar liksom.
Hon funderar.

– Jag kan sakna det från tiden innan mobiltelefonen fanns. Då låg man i sin säng och bara tänkte eller satt på bussen och bara tänkte. Idag tar man upp mobiltelefonen så fort man har tråkigt. Att kallbada är mitt bästa välmåendetips, det finns inget bättre.

Hur ser din träningsfilosofi ut i övrigt?
– Jag hatar att träna så min filosofi är att träning inte ska kännas som träning. Jag vill helst göra det tillsammans med någon annan eftersom det blir mycket roligare och enklare då.

Vad tränar du?
– Det är i princip bara styrka eller olika pass på gymmet. Jag har också en personlig tränare och just nu är det mest henne som jag tränar med. Hon ringer mig på FaceTime och så tränar vi tillsammans fast jag är hemma. Vi jobbar med gummiband och kör igenom hela kroppen. Det är jättehärligt eftersom då kan jag lägga mig på soffan direkt efteråt. Jag tränar bara för att jag inte ska dö i förtid.

Haha.
– Det är så himla smidigt att träna hemma. På gymmet gillar jag pass med fart som är lite kampsportinspirerade. Jag tränade mycket kampsport när jag var yngre och idag brukar jag köra ett gympass som heter ”kombat”, det är lite roligt, eller något som heter ”body move”, det är mycket rumpa och skitskoj.

https://app.tipser.com/pos/inventory/61f25eb3875426f561512df9

Använder du träning som ett sätt att ladda inför programledarjobben?
– Jag försöker röra på mig så mycket som jag kan, då håller man sig lite skärpt, men jag tränar inte inför Melodifestivalen. Oftast bor jag på hotell med gym och det är skitsmidigt eftersom då kan man träna innan frukosten. Även om jag inte känner för att träna så går dit, då har jag varit där och gjort något litet i alla fall. Jag ställer mig kanske och går på löpbandet, eller så gör jag tre övningar med hantlarna. Då känns det som att jag har gjort något vettigt. 

Ditt bästa tips för att stressa av i vardagen?
– Jag är rätt dålig på att hantera stress. Jag blir arg och irriterad, sedan kommer jag på: ”Just det, jag mår så här för att jag är stressad”. Bara den kännedomen gör att det känns bättre. Men tiden innan den insikten, när man har känslorna på utsidan, är väldigt jobbigt.

Råd till dig själv som 18-åring?
– Var inte så jäkla seriös, ha lite mer kul, det kommer lösa sig. Jag var superseriös som ung och rädd att om jag skolkade en dag så skulle mitt liv gå åt helvete. Jag trodde att jag skulle bli arbetslös och fattig om jag inte var jätteduktig och skötte mig. Det var inte så mycket ”duktig flicka-syndrom”, inte så att jag skulle vara smartast och bäst, men jag skulle sköta mig.

Det handlade inte om att prestera?
– Nej, jag förlåter mig själv för mycket. Jag tycker inget jag gör är dumt och jag har ingen prestationsångest alls.

Inga nerver inför miljontals tv-tittare på Melodifestivalen?

– Nästan inte alls. Jag tycker att jag är rätt bra på det jag gör och det får vara tillräckligt. I Melodifestivalen gör jag inget som är utanför min trygghetszon heller, allt som jag gör där är jag väldigt säker och bekväm med.

Fara i deltävling tre av Melodifestivalen
Fara i deltävling tre av Melodifestivalen

Vad säger dina barn om att du är med i Melodifestivalen?
– Mina barn är NOLL intresserade av att jag är med där. Jag har en fyraåriga son och han bryr sig ingenting. Det är så tråkigt tycker jag, jag hade hoppats att han skulle tycka att jag var ball. Och min yngsta är ett år så hon hänger inte riktigt med.

Hur hittar du vardagsglädje?

– I jättemycket saker! Jag älskar vardag och tycke det är så himla roligt. Det är så skönt att barnen går i förskola, vi kommer hem, vi lagar mat, kollar på tv, byter om och borstar tänder, barnen lägger sig och jag har och min man har två timmar att kolla Netflix och äta chips innan vi lägger oss. Det är en lyx att få ha en vardag där man är trygg och slipper vara orolig för ekonomi och sjukdomar. Om man tänker på hur människor lever på jorden så är det få förunnat att ha en vardag. Folk känner att det är tråkigt att hamna i hamsterhjulet men jag tycker att det är en trygghet att vara där.

Kommer det tankesättet från din egen bakgrund?

– Ja, säkert. Mina föräldrar är palestinska flyktingar som bodde i Libanon. De hade aldrig en vardag när de växte upp, det var bara krig och elände, fattigdom och död. Ingen dag var den andra lik och det fanns ingen trygghet. Släktingar och vänner dog av orimliga saker som krig och sjukdom. Sånt slipper jag här och det är sådan jäkla lyx.

Vad gör du när du mår riktigt dåligt?

– Då äter jag chips och kollar på tv-serier i flera timmar. Det är samma sak när jag mår bra; då gillar jag också att sitta framför tv:n och äta chips. Jag kollar på vad som helst som inte är Babblarna och äter parmesanhips.

Vilket är ditt guilty pleasure?

– Jag skäms inte för något, men när jag är hemma själv älskar jag att äta snabbnudlar och kolla på någon vikingaserie på Netflix. Det handlar inte om att det är onyttigt men att det innehåller noll näring. Jag kan inte äta det med barnen.

Träningsmotivation?

– Den hittar jag inte om inte någon säger till mig att nu måste jag träna. Jag gillar inte om att träna eftersom jag tycker att det är så tråkigt. Sport gillar jag inte heller som träningsform eftersom man måste gå dit vissa tider, då känner jag mig låst i det. 

Hur får du ihop livspusslet?

 – Som alla andra; med mycket hjälp. Barnvakt, planering och matkassar. Alla i familjen bor nära – mina systrar, min mamma, min svärmor – det är jätteskönt. Men det är jobbigt när man är borta så mycket med sitt arbete. Då känns det som att man har använt upp sin barnvakts-kvot när man kommer hem och går kanske inte på bio eller så. Det personliga tar lite stryk.

Avslutningsvis: Fortsätter du med kallbadhuset under sommaren?

– Jag badar på kallbadhuset året runt och det är jätteskönt på sommaren eftersom det bara är kvinnor där. Man får vara med andra kvinnor som ser ut på massa olika sätt och alla är nakna. Man är där på samma premisser. Kläder gör väldigt mycket och där ser man inte vem som har jättedyra plagg och vem som ser ut som en hippie, vi kan umgås på lika villkor.

https://app.tipser.com/pos/inventory/61b220418537ee9640dd1f1a

Utforska Wellness

Om skribenten