Du måste inte känna träningsglädje

 • Rebecka Wållgren
Publisert:

Träningsglädje. Känner du den eller känner du bara press på att känna den?

– Att allt ska vara så glatt med träning hela tiden, det tycker jag är jättejobbigt. Jag kallar mig stolt för surtränare, säger personliga tränaren och fysioterapeuten Elin Bjärkstedt.

I det här avsnittet pratar Erika Kits Gölevik med personliga tränaren och fysioterapeuten Elin Bjärkstedt som driver företaget personligaretraning.se om träningsgläde.

– Jag tycker att det finns ett krav på att det måste vara så kul att träna. Man ska känna träningsglädje. Det är ju jättebra om det är kul men när man sätter det kravet på folk blir det plötsligt väldigt långt dit om man inte automatiskt känner träningsglädje.

Att istället bara genomföra träningen fastän det varken känns kul och peppigt är bästa receptet säger Elin.

– Det är bättre att tänka att det ät lite segt, svårt och lite tungt men jag gör det ändå och så kan träningsglädjen komma som en effekt av att man har satt igång endorfinpåslaget i kroppen och man känner att man har flyttat fram sin kapacitet. Men att allt ska vara så glatt med träning hela tiden, det tycker jag är jättejobbigt. Jag kallar mig stolt för surtränare.

Även för nyutbildade personliga tränare kan det vara bra att inte låtsas vara glad, pepp och lycklig hela tiden.

– Ibland träffar jag nyblivna tränare och då brukar jag säga att man får vara på olika sätt som tränare. Man måste inte alltid vara glad. Du kan komma in med din person och det räcker. Du möter andra personer. Man tar bort den här rollen. Du behöver inte vara lycklig.

ANNONS

Träna i stil! Dina träningskläder hittar du hos Stronger - just nu REA upp till 60%

Stronger (Extern länk)

Redaktionens val

 1. HÄLSA

  Här hittar du alla avsnitt av podden Revolutionskvarten

 2. TRÄNING

  Hur tränar man efter en utmattning?

 3. STYRKETRÄNING

  Därför är tyngdlyftning bra för din hälsa

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.