Lårskav – så slipper du skavsår på låren

  • Sara Dahlström
Publisert:

Värme, sol, bad och en fruktansvärd smärta på insidorna av låren. Ja, för många är sommaren synonymt med så kallade lårskavsår – men det går att undvika.

Sara Dahlström, även känd som Fitnessfeministen, guidar till de bästa metoderna för att kunna njuta av sommaren med bara ben, utan skavande lår.

Ser du också fram emot att kunna dra på dig ett par korta shorts istället för ett par långa tights när du ska ut och springa? Eller längtar du mer efter att äntligen kunna använda de där fina kjolarna och klänningarna som mest har legat och samlat damm längst in i garderoben de senaste månaderna? Du är inte ensam.

För många blir den där lyckan dock inte särskilt långvarig. Åtminstone inte om dina lår nuddar varandra när du går. Då är risken stor att den härliga löprundan slutar med att du måste promenera hem så bredbent som möjligt för att undvika att insidorna av låren ska röra vid varandra. Vi syftar såklart på så kallade lårskavsår.

Vad är lårskavsår?

Lårskavsår beror på friktionen som uppstår mellan insidorna av låren när du går eller springer. Det kan drabba alla vars lår nuddar varandra, oavsett om det beror på exempelvis benstrukturen, gångstilen, mängden fett eller muskler.

Men även om du är en av dem betyder det inte att du tvingas stå ut med smärtan eller behöver svettas i långbyxor hela sommaren. Här tipsar vi om de bästa metoderna och produkterna för dig som vill kunna njuta av de varma månaderna med bara ben, såväl under löprundan som på stranden.

Fitnessfeministen Sara Dahlström

1. Skapa glid

Genom att se till att dina lår smidigt glider förbi varandra med så lite friktion som möjligt minimerar du enkelt risken för skav. Det finns mängder av produkter som kan hjälpa dig att uppnå det, och som tur är så finns troligtvis en del av dem redan i ditt hem. Till exempel kan helt vanlig kokosolja, babyolja, vaselin eller valfri fet kräm vara en billig men effektiv räddning för dina ömma lår.

2. Pudra

Kroppspuder eller babypuder är två andra produkter som många redan har stående i badrumsskåpet och som kan användas för att förhindra lårskavsår. Faktum är att det faktiskt har två fördelar. Även om friktionen är den största boven i dramat när det kommer till lårskavsår så kan bland annat svett förvärra problemet.

Genom att applicera pudret på insidorna av låren slipper du båda, eftersom det inte bara gör att huden blir len och mjuk utan också absorberar svett. Nackdelen då? Pudret är inte lika smidigt att använda som en kräm eller olja, så när du ska använda det får du vara beredd på att pudret hamnar överallt – förutom på insidan av låren.

3. Deodorant

Till och med helt vanlig deodorant kan vara räddaren i nöden när dina ömma lår skriker efter hjälp. Observera dock att vi skriver ”i nöden” av en anledning. Även om resultatet kan variera beroende på vilken variant du väljer kan undertecknad intyga att deodoranter tvärtom kan förvärra problemen när den har torkat in i huden. Det är alltså snarare en metod att ta till i nödsituationer än när du ska ge dig ut på långa löprundor.

4. Cykelbyxor och trosor med långa ben

Ska du ha på dig klänning eller kjol är rätt typ av underkläder den bästa metoden för att undvika skaven. Trosor med längre ben finns i de flesta underklädesbutikerna och ger ett effektivt skydd där låren är som mest utsatta. Ett par cykelshorts fyller samma funktion, och eftersom det också är riktigt trendigt just nu hittar du de i så gott som alla klädesbutiker.

Har du bråttom eller vill slippa lägga pengar på nya underkläder eller shorts? Du kan uppnå ungefär samma effekt genom att klippa av ett par gamla strumpbyxor eller tights. Men var beredd på att du kan behöva lägga en del tid på att rätta till dem, eftersom de sannolikt kommer ha en tendens att rulla ihop sig i kanten samt glida upp och ner.

Den främsta nackdelen med de långbenta trosorna och shortsen är att de troligtvis inte kommer känna särskilt lockande att dra på sig under de varmaste och svettigaste sommardagarna, då du förmodligen hellre vill ha på dig så lite kläder som möjligt.

ANNONS

Beställ Cool Sensation trosa med långa ben direkt här!

Åhléns (Extern länk)

5. Underkläder mot lårskavsår

Den senaste tiden har det dykt upp allt fler underkläder med det specifika syftet att minska risken för lårskavsår. Utåt sett ser är de ofta identiska med de långbenta trosorna, men skillnaden att de vanligtvis är tillverkade i tyg som andas mer och är bättre på att transportera bort fukt. I många fall är de också förstärkta med exempelvis silikon på insidan av benen för att de ska hålla sig på plats utan att glida eller rulla ihop sig.

6. Lårband

Dessa band, som även kallas ”bandalettes”, är framtagna just för att förhindra lårskavsår. De är en perfekt kompromiss om du vill kunna använda dina vanliga underkläder men samtidigt få effektivt skydd för låren. Tack vare silikonbanden på insidan behöver du inte oroa dig för att de ska glida ner eller vara obekväma. Dessutom finns de i flera varianter och färger så att du kan välja de som passar dig och din outfit bäst.

7. Gel och salvor mot lårskav

På samma sätt som det finns speciella underkläder och lårband mot lårskavsår så kan du köpa olika salvor och gels för samma ändamål. Ofta ser dessa produkter ut som vanliga deodoranter ock kan enkelt packas ner i väskan om du behöver påfyllning. Det är också vanligt att de innehåller exempelvis aloe vera och andra ingredienser som kan ha välgörande effekter för dig som redan har drabbats av lårskavsår.

Är det för sent?

Är skadan redan skedd är det bästa du kan göra att helt enkelt undvika att förvärra skavet så läker det vanligtvis av sig själv. Smörj insidan av låren med oljor eller salvor som är skonsamma och inte irriterar huden under tiden. Skulle skavsåren inte läka med tiden eller tvärtom förvärras bör du söka läkarvård. Precis som alla sår så kan lårskavsår bli infekterade och kräva behandling.

ANNONS

Dags för nya träningstights? Du hittar dem hos Stronger!

Stronger (Extern länk)

Dags för nya träningstights? Du hittar dem hos Stronger!

ANNONS

Motverka lårskav – köp The Skin Agent MOVE Anti Chafe Balm här!

Meds (Extern länk)

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Sara Dahlström är personlig tränare och journalist. Hon har tidigare varit chefredaktör för tidningen Hälsa & fitness.