Träning

Ta sovmorgon istället för att träna

När på dagen är det bäst att träna – här forskarnas nya svar

  • Joanna Górecka
Publisert:
Foto: Getty Images

Prioritera sömn. Det lönar sig i längden även för träningsresultat.

Har du också hört att den allra bästa tiden att träna är tidigt på morgonen?

Det kanske är dags att sova vidare – studier visar att du kanske till och med åtnjuter fler hälsofördelar av att låta bli att gå upp på morgonen när klockan ringer.

Att timmarna innan frukost är den bästa tiden att träna har länge varit något av en vedertagen sanning och ett återkommande tips. Och fördelarna är onekligen många: du förbränner mer, fylls av energi och kan ägna kvällen åt andra saker. Entusiaster för det som kallas 5AM-rörelsen lyfter också fördelarna morgonträningen har för såväl arbetsförmåga som schema

Men forskning publicerad i Integrative Medicine Research som gick igenom 70 olika studier om morgonträning och kvällsträning drog slutsatsen att den allra bästa tidpunkten att träna egentligen är: när träningen blir av. För varje studie som visade att morgonträning har flest fördelar visade andra studier att kvällsträningen hade lika många.

Sov max 8 timmar

Mycket talar för att prioritera sömn. En studie publicerad i Journal of Clininal Sleep Medicine 2013 visade att personer som sov ordentligt om nätterna hade bättre kvalitet på sina efterföljande träningspass. Forskare från Northwestern Medicine hävdar att dina muskler till och med kan vara motsträviga när kroppen tror att du borde sova vidare. Förutom att rubba musklernas återhämtning visar studier att sömnbrist kan rubba ett försök till hälsosam diet – personer som sover för lite har högre nivåer att hormonet gherlin som gör dig hungrigare och mer sugen på onyttigheter.

Men se upp med att frossa alltför frikostigt med sömnen! Att ofta sova mer än åtta timmar har visat sig vara lika farligt som att enbart sova två eller fyra timmar om natten – och öka risken för hjärtinfarkt.

Wellness shop
Text
  • Joanna Górecka 

Mer på Wellness

MEDITATION

Meditera bort spänningar och stress – enkel guidad meditation

UNDERLIV

Snippsauna – som en ångbastu för underlivet

KOST

Agnes Wold tar kål på sju envisa matmyter

HÅR

Antonio Axu listar trendigaste frisyrerna för 2021

SKÖNHET

Största sminktrenderna 2021 - makeupartisten guidar

SKÖNHET

Sno skönhetsknepen från succéserien ”Familjen Bridgerton”

HUDVÅRD

Ekologisk hudvård: Därför ska du göra egna produkter

PEDIKYR

6 steg till fina sommarfötter

TORR HUD

Torr hud på vintern – 9 tips för att slippa torr hy

OM WELLNESS

Om Wellness

KOST

Böckerna du behöver för en nystart

KOST

Så fungerar AIP – kostrådgivaren förklarar

SÖMN

Vill du sova riktigt gott? Testa att sova utomhus!