Micellärt vatten – så fungerar hudvårdshjälten

 • Rebecka Wållgren
Publisert:

Från franska apotek via makeupartister och kändisar till vart och vartannat badrumsskåp. Micellärt vatten har blivit en riktig hudvårdshjälte!

– Det har blivit jättestort för att det är så enkelt. Det är en superpraktisk multiprodukt, menar beautyproffset Leyla Aksoy.

Men vad är det egentligen? Vi reder ut.

Var tredje sekund säljs en flaska av franska Biodermas Sensibio Micellar Water. Jo, helt sant! Bioderma skapade originalet av det rengörande ansiktsvattnet redan 1995. Sedan dess har micellärt vatten spridits ifrån de franska apoteken via makeupartister och kändisar till den breda massan. Nu gör en hel rad skönhetsmärken micellärvatten och produkterna finns att köpa på allt från Ica till Apoteket.

Vad är micellärt vatten?

Micellärt vatten innehåller miceller som är (håll i er nu för här kommer en hel rad med tungvrickare), suspenderade tensidmolekyler som är både hydrofila och oleofila. Alltså: molekyler som drar till sig både olja och vatten. Förenklat kan man säga att de drar till sig både vattenlöslig och oljebaserd smuts på ett skonsamt sätt. Perfekt att använda som smink-borttagning med andra ord.

– Micellärt vatten är en superpraktisk multiprodukt. Många använder det nog som jag, som make up-borttagning men det kan också användas som regelrätt rengöring, säger beautyproffset Leyla Aksoy som driver ett av Sveriges populäraste beatykonton, Leyglow, samt en skönhetsblogg i egna namnet.

Lyla Aksoy driver ett av Sveriges populäraste skönhetskonton på Instagram där hon heter Leyglow.

ANNONS

Köp Biodermas populära micellärvatten – beställ direkt från Lyko

Lyko (Extern länk)

Varför ska man använda det?

Att vattnet nu letar sig in i vart och vartannat badrumsskåp tror Leyla beror på att det är så enkelt att använda.

– Det har blivit jättestort för att det är så enkelt. Du bara drar det med en bomullspad i ansiktet och partiklarna drar till sig smuts, orenheter och smink. Många tycker annars att just rengöringssteget är det jobbiga.

Eftersom rengöringen är skonsam fungerar det för alla hudtyper men Leyla menar att har man känslig eller har reaktiv hud så kan det vara bra att skölja av efteråt.

– Man brukar egentligen låta det sitta kvar, men även om micellärt vatten är väldigt milt så är det en rengöring och vissa hudtyper pallar inte att det sitter kvar. Märker man att man blir lite röd eller torr, dra med ditt micellära vatten men skölj av det som är kvar efteråt.

Fukt och fett efter rengöringen

Hon är även noga med att man måste fortsätta sin hudvårdsrutin efter rengöringen.

– Man får inte stanna vid att bara ha tvättat av med det micellära vattnet. Sen tar man kräm eller serum beroende på hur lång ens rutin är.

Hur lång är din rutin?

– Är jag sminkad börjar jag med micellärt vatten sen kör jag en balm-rengöring och en grundrengöring, sen tar jag toner, serum och en kräm. Rengöring först och sen på med fukt och fett!

MICELLAR CLEANSING GEL (125 ML)

Swiss Clinic

MICELLAR CLEANSING GEL (125 ML)

250,00 kr280,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Så fungerar micellärvatten

Miceller är suspenderade tensidmolekyler som är både hydrofila och oleofila. Det vill säga koncentrerade molekyler som gillar är både vatten (hydrofila) och fett (oleofila). Miceller får bort smuts som är både vattenlöslig och fettlöslig eftersom de naturligt drar till sig olja- och vattenbaserade ämnen. Detta gör att smuts och makeup lätt kan avlägsnas utan att man behöver gnugga eller orsaka irritation.

ANNONS

Tandblekning hemma - få vitare tänder på 30 minuter. Beställ här.

Dentway (Extern länk)

Så använder du rengöringen

 • Miccelärt vatten går att använda som sminkborttagning, har du vattenfast smink kan du dock behöva ta till en extra rengöring.
 • Vattnet går även att använda som vanlig rengöring. Förslagsvis om du inte haft mycket smink.
 • Häll lite micellärt vatten på en bomullspad och dra över ansiktet. Klart.
 • Har du känslig hy kan du dock behöva skölja bort rengöringen efteråt.

ANNONS

Tvättbara rengöringsrondeller – Beställ direkt här

Jordklok (Extern länk)

Redaktionens val

 1. SKÖNHET

  Största sminktrenderna 2021 - makeupartisten guidar

 2. HUDVÅRD

  Ekologisk hudvård: Därför ska du göra egna produkter

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.