Forskning: Kemiska produkter som gör håret rakt ökar risken för cancer

Publisert:

Kemiska produkter som gör håret rakt, som till exempel relaxers, har i nya studier visat sig ge en högre risk för livmodercancer.

Regelbunden användning av produkterna gjorde risken mer än dubbelt så stor.

Kemiska produkter som gör håret rakt har i tidigare studier visat sig innehålla hormonstörande kemikalier som har förknippats med högre risker för bröst- och äggstockscancer. Nu har nya amerikanska studier visat att regelbunden användning av liknande produkter som till exempel relaxers ökar risken över livmodercancer.

Forskare på NIEHS, USA:s institut för miljö, hälsa och säkerhet, har följt 33 947 kvinnor i åldrarna 35–74 under elva år. Kvinnorna har fått svara på vilka hårprodukter de har använt sig av och hur ofta. Av de 33 947 kvinnorna insjuknade 378 i livmodercancer under de år som studien pågick.

– Enligt vår beräkning kommer 1,64 procent av kvinnor som aldrig använder produkter för att göra håret rakt att utveckla livmodercancer innan sin 70-årsdag. Men för de som använder produkterna ofta ökar risken till 4,05 procent, säger forskningsledaren Alexandra White i ett uttalande enligt The Guardian.

Hon vill även påpeka att cancerformen är relativt ovanlig, trots att det är den vanligaste gynekologiska cancern.

Dubbelt så stor risk

Risken att utveckla livmodercancer var mer än dubbelt så stor för dem som använt sig av kemiska produkter som gör håret rakt regelbundet (mer än fyra gånger det senaste året). De som hade använt sig av produkterna mindre frekvent hade också en förhöjd risk för livmodercancer men den var inte statistiskt signifikant, vilket betyder att det kan ha berott på slumpen.

Studiens deltagare var kvinnor med olika bakgrunder och forskarna såg inget samband mellan sjukdomen och härkomst.

– Men eftersom svarta kvinnor använder de här hårprodukterna oftare och tenderar att börja i yngre år än andra etniciteter kan studieresultaten vara särskilt relevanta för dem, säger Che-Jung Chang som är medförfattare till studien i ett uttalande.

Nu behövs fler studier för att ta reda på exakt vilka kemikalier det är som ger de ökade riskerna.

Annons

Unna dig en nattmask

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.