Skönhet

Skönhetsprodukter

Soap brows – tvåla till dina bryn för bästa sommarlooken

 • Sofia Larsson
Publisert:
Foto: puhhha / iStockphoto

Drömmer du om fluffiga bryn i sommar? Få till brynformen med hjälp av badrummets gamla trotjänare – den fasta tvålen.

Om du vistats det minsta på sociala medier under 2021 så har du säkert sett termen ”soap brows” fladdra förbi. Men vad är det egentligen och hur kan det hjälpa dig att få sommarens snyggaste bryn? Rosanna Osorio Clavijo äger salongen Roc Brows Studios i Stockholm, är känd för sin brynexpertis – och vet allt om fenomenet ”soap brow”.

– Det kommer faktiskt från 1970-talets dragscen från början, då de använde
tvålprodukter för att “gömma sina bryn” så att de kunde sminka över dem och få den form de vill ha. De hade små resurser och använde det som fanns lättillgängligt till låg kostnad, berättar hon.

Efter det inspirerades makeupartister till att börja använda tekniken på olika sätt. Detta eftersom det är så lätt att skapa precis den brynform man önskar. På senare tid har tvålbrynstrenden blossat upp på nytt, med tusentals Instagram- och Tiktokanvändare som visar sina bästa “hacks” och resultat.

Den populäraste formen liknar den som uppnås vid “brow lamination”, uppåt och utåt i en fjäderliknande form, men med ett mer temporärt resultat. Ingen mindre än Rihanna lär ha tvålbryn, då hennes makeupartist Priscilla Ono är en stor förespråkare av metoden.

Foto: Privat

Rosanna Osorio Clavijo, ägare till salongen Roc Brows Studios i Stockholm, har gjort sig känd för sin brynexpertis.

Vad är den största fördelen mot andra brynprodukter?

– Det sitter på ett extremt sätt, använder man rätt teknik så kan det sitta hela dagen. Det flagnar inte och det blir ingen vit hinna.

För vem passar det?

– Det passar alla typer av bryn och är perfekt för de som har lite mindre bryn som vill ha mera. Du kan göra precis vad du vill med brynen med denna teknik, men det passar bra med trenden som är nu med lite fylligare form och större dimension. Det funkar även för att tämja lockiga och yviga bryn.

Om man vill testa med en tvål man har hemma, vilken typ ska man välja?

– En hårdtvål som inte har för starka ingredienser, en snäll tvål.

Om man skulle bli missnöjd med formen man gjort, vad kan man göra då?

– Man går tillbaka med vatten, sen kan man börja om direkt.

Hur håller det i regn?

– Det håller inte så bra i regn, för det är inte vattenfast. Precis som med allt annat smink så ska man skydda det från vatten. Man bör inte ha det när man ska till stranden eller bada.

Vad var viktigt när ni skapade er egen soap brow-tvål på Roc Brows?

– Vi ville ha en produkt som vårdar huden samtidigt som man använder den, att den skulle skydda och stimulera brynen med bra oljor. Vi använder en traditionell tvål från Västafrika som heter Black Soap, som är helt naturlig och ren.

ANNONS

Beställ African Black Soap direkt här!

Jordklok (Extern länk)

Så här gör du soap brows – Rosannas bästa tips

Du behöver: En tvål, en brynsborste (eller avtvättad mascaraborste)

Steg 1. Kom ihåg att man behöver vatten, många missar det steget. Så börja alltid med att blöta borsten med vatten.

Steg 2. Sedan gnuggar du den blöta borsten mot tvålen till en form av vax uppstår, det är det “vaxet” du ska använda i behandlingen.

Steg 3. Dra igenom brynborsten genom stråna, nerifrån och upp, inte rakt upp utan snett mot tinningen. Ett viktigt slutmoment är att du ska dra fingret på brynen för att få bort överbliven vätska, bara det genomskinliga “vaxet” ska vara kvar.

Några tvålar som är populära till bryn

Pear’s tvål– en genomskinlig klassiker som figurerar i hundratals soap brow-klipp på sociala medier.

Dove beauty cream bar – rekommenderad av hudläkaren Joshua Zeichner i New York för just detta specifika användningsområde.

Roc Brows Soap brow – specifikt framtagen bryntvål full av kallpressade oljor som till exempel sheasmör, kakaofröolja och neemolja.

ANNONS

Smink, hudvård, hår och skönhet - handla till bra priser hos Lyko.

Lyko (Extern länk)

Smink, hudvård, hår och skönhet - handla till bra priser hos Lyko.

ANNONS

Dove Beauty cream bar

lyko (Extern länk)

Läs mer

 1. SKÖNHET

  Så fixar du snyggaste ögonbrynen – hemma

 2. SKÖNHET

  Hållbara bryn – allt du velat veta om microblading

 3. SKÖNHET

  Blek dina tänder naturligt – med gurkmeja

Text
 • Sofia Larsson är frilansjournalist och skriver för Aftonbladet sajt Wellness, men även för tidningar som SvD, Amelia, Icon och Damernas Värld. Hon jobbade på Aftonbladet under 00-talet, först på Hälsa, sedan som krogredaktör och restaurangrecensent. Sedan 2009 har hon frilansat, både för tidningar och tv-produktionsbolag som ITV. Utbildning: Medieproduktion och journalistik, 120 poäng, högskolan i Kalmar. Hon har även gått kurser i socialantropologi, idéhistoria och naturmedicin.