Tandläkare varnar för hemmablekning: ”Kan ge skador”

Publisert:

I dag finns en uppsjö av hemma-metoder för att bleka tänderna. Tandläkaren Lars Armbäck ser dock stora problem med de populära kiten och vill varna för att bleka själv hemma.

– Man kan få skador på tandköttet och emaljen, säger tandläkaren Lars Armbäck.

Att bleka tänderna har blivit omåttligt populärt de senaste åren. Och vem vill inte visa upp ett bländande vitt leende? För att få de eftertraktade kritvita tänderna kan man antingen göra en behandling hos en tandklinik där man då får tänderna undersökta, personliga bettskenor samt en konsultation av tandläkare. Detta kostar dock runt 3000 kronor. Eller så kan man köpa ett hemma-kit för under 500 kronor.

Ett par klick bort finns en hel uppsjö av metoder för att få vitare tänder. Och de blir bara fler. Strips som man sätter på tänderna, bettskenor som man sprutar gel i, speciell tandkräm, tandblekningspenna eller varför inte en LED-skena som du kopplar till din telefon. Även reklamsamarbeten mellan tandblekningsföretag och influencers blir allt fler. Detta är något som oroar tandläkaren Lars Armbäck som vill varna för hemmablekning. Han menar att man kan få bestående emaljskador och skador på tandköttet.

Lars Armbäck är tandläkare och nationellt odontologiskt ansvarig över Smile Tandvård
Lars Armbäck är tandläkare och nationellt odontologiskt ansvarig över Smile Tandvård

Kan ge emaljskador

– Man kan få skador på tandköttet och emaljen. Bleker du själv har du inte fått någon medicinsk bedömning om du borde bleka på tänderna eller inte. Det kan vara så att du har karies-angrepp eller fyllningar som gör att det inte är lämpligt att bleka. Vi ser även mycket erosionsskador på tänder i dag och har man detta är det inte heller lämpligt att bleka. En följd av erosionsskadorna är dock att emaljen försvinner och tänderna ser gulare ut. Då tror man att man kan bleka för att få dem ljusare men det kan vara väldigt skadligt för tänderna att göra det.

Även tandläkaren Silvio Kosovic framhåller vikten av att undersöka tänderna innan man bleker dem.

– Man måste göra rätt behandling. Säg att man har en massa tandsten, då ska man ju inte bleka den tandstenen, den ska man ta bort. Och missfärgningar går att putsa bort. Sen har man plötsligt fina, naturligt vita tänder. Det finns många olika typer av tandproblem och bleker man tänderna av fel anledning kan det leda till skador, säger Silvio Kosovic.

Silvio Kosovic är tandläkare och klinikchef på Folktandvården Sollentuna.
Silvio Kosovic är tandläkare och klinikchef på Folktandvården Sollentuna.

Blekta eller uttorkade tänder

På tandklinik används blekmedel som har en koncentration på upp till 6% väteperoxid, här bedömer tandläkaren vilken koncentration som är lämplig. 3,5 % är vanligt. För att få sälja hemmablekning direkt till konsument får dock blekningsmedlet endast innehålla 0,1% väteperoxid. Hur effektiva de faktiskt då är kan man undra, enligt Lars Armbäck.

– Man kan fundera över om de här kiten är tillräckligt effektiva för att kunna ge effekten du förväntar dig? Alla produkter som säger sig bleka gör att tänderna ser lite vitare ut för att de blir uttorkade. Och uttorkning av tanden är på sikt naturligtvis inte något som är bra. Sen när tanden blir blötare och blötare så har man ingen effekt längre. Och det är ju att kasta pengar i sjön, säger Lars Armbäck.

Otillåtna mängder väteperoxid

2017 gjorde Läkemedelsverket en kontroll av tandblekningsmedel där man granskade nitton produkter. Tretton av nitton hade brister och fyra av dem hade för hög halt väteperoxid. En av produkterna hade så mycket som 100 gånger högre halt väteperoxid än de 0,1% som tillåts i produkter som säljs direkt till konsumenter. Har kiten alldeles för höga koncentration av väteperoxid kan man få permanenta skador säger Silvio.

– Säg att det är högre koncentration än det man får ha, då blir det väldigt lågt PH och man kan skada emaljen permanent. Man kan också få tandköttsskador och frätskador. Vissa tillsätter även andra medel istället för väteperoxid. Det är inte helt ovanligt att man använder organiska syror som till exempel citronsyra och då kan man få frätskador på tänderna, säger Silvio.

Annons

Unna dig en nattmask

Du bör inte bleka tänderna om du:

  • Har synliga kompositlagningar, fasader eller kronor på tänder som syns. De blir inte ljusare av blekmedel. Man kan ersätta befintliga restaurationer med nya av en ljusare nyans efter blekning men då bygger man in ett blekningsbehov om man är noga med att alla tänder ska ha samma nyans.
  • Har kariesskador, de behöver åtgärdas först
  • Har tandkötts-inflammation, det är inte lämpligt att bleka på
  • Har emaljskador, detta är inte heller lämpligt att bleka på
  • Har ilande tandhalsar, blekning kan förvärra ilningarna
  • Gravida och ammande bör inte bleka tänderna
  • Är under 18 år, då får du inte bleka tänderna

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.