Denna text är kommersiell och innehåller annonslänkar

Skönhet

Skönhetsprodukter

Så löser du hudproblemen – med S-beauty

  • Clara Öhrn
Publisert:

Har du tröttnat på att använda tio steg i din hudvårdsrutin?

Är din badrumshylla överfylld med flaskor och burkar du knappt använder?

Minimalistisk hudvård, S-beauty, är den senaste beautytrenden där fokus ligger på att använda färre men effektivare produkter.

Foto: golubovy / iStockphoto

Masker, serum och toners.

Det myllrar av hudvårdsprodukter på marknaden som ska göra underverk för huden. Men hur bra är de egentligen och hur påverkas huden av att ständigt utsättas för olika produkter?

S-beauty, eller Scandi beauty som det också kallas, har blivit nästa trend efter koreansk K-beauty och japansk J-beauty. Hos de nya skandinaviska skönhetsmärkena ingår färre produkter i rutinen och inte sällan härstammar ingredienserna från den skandinaviska naturen.

De flesta konventionella hudvårdsprodukter, som vi tidigare sett, innehåller endast en liten del aktiva ingredienser och resterande innehåll består av utfyllnadsprodukter, emulgeringsmedel och konserveringsmedel som varken gör gott för huden eller miljön.

Risken med att använda för många produkter är att du stressar huden och istället får motsatt effekt än det du vill uppnå med din skönhetsrutin.

Wellness shop

Inspirerades av fodmap

Jenny och Jacob Huurinainen, som driver företaget Om-se som jobbar med naturliga ingredienser och ett fåtal produkter, har blivit experter inom området.

Efter att ha kämpat med dålig hy under stora delar av sitt vuxna liv började Jenny att fördjupa sig i olika naturliga ingredienser och experimenterade själv med innehållet hemma. Till slut hittade hon en effektiv men enkel hudvårdsrutin.

– Jag tog inspiration från fodmap, där man testar ett livsmedel i taget. Jag gjorde samma, fast med en ingrediens i taget och kombinerade de som fungerade. Efter nästan ett år hittade jag grunden till det vi har i dag, och folk började frågade om min hudvårdsrutin, berättar Jenny.

Wellness shop

Anpassa hudvården efter behov

S-beauty handlar om att ha ett minimalistiskt tänk kring hudvård och en sund helhetssyn på skönhet. Om-ses rutin består av oljerengöring, mist för fukt och ansiktsolja för näring.

Genom att separera fukt och näring kan alla skapa en anpassad hudvårdsrutin, oavsett hudtyp. Under våren och sommaren kan man öka på med mer mist och mindre olja, medan man under vinterhalvåret ofta är torrare och då behöver tillsätta mer olja.

– Renewing face oil passar för personer med torr och känslig hy, men även för folk med rosacea eller eksem medan balancing oil passar personer med acnebenägen eller fet hy och blandhy, säger Jacob.

Wellness shop

Olja för skonsam och effektiv rengöring

Med en oljerengöring får du effektivt men skonsamt bort smuts. Oljan tar även bort föroreningar från till exempel avgaser, vilket vattenbaserad rengöring inte klarar. Dessutom passar oljerengöring även acnebenägen hy då rengöringsoljan löser upp överskottsfett, utan att torka ut.

Problemet med många vanliga ansiktstvättar är att man förutom att tvätta bort smink och smuts även tvättar bort hudens naturliga skyddsbarriär.

– Hudens egen olja, sebum, finns där av en anledning och tvättar man bort det så är huden mer mottaglig för infektioner och inflammationer, säger Jenny.

Wellness shop
Text
  • Clara Öhrn är content manager på Wellness och har tidigare jobbat som reporter på Aftonbladets redaktion för feature och sociala medier. Clara har en kandidatexamen i media och kommunikationsvetenskap från Mittuniversitetet. Hon har även studerat Global Trendwatching på Amsterdam University of Applied Sciences och retorik vid Stockholms Universitet.

Mer på Wellness

KOMMERSIELLT INNEHÅLL

Snyggaste träningskläderna just nu

SIMNING

5 hälsofördelar med att simma

TRÄNING

Lårskav – så slipper du skavsår på låren i sommar

KOST

Detta är keto: Allt du behöver veta om dieten

KOST

Detta är antiinflammatorisk kost – experten förklarar

SKÖNHET

Blek dina tänder naturligt – med gurkmeja

ÅNGEST OCH ORO

Slipp din oro och slutar älta – psykologens bästa tips

KOMMERSIELLT INNEHÅLL

Sexleksakerna du inte vill vara utan

HUDVÅRD

Hudvård för nybörjaren – det här ska du tänka på

SKÖNHET

Så fixar du snyggaste ögonbrynen – hemma

MAGE

IBS kan innebära stort lidande – så vet du om du är drabbad

MAGE

Allt du undrat över om halsbränna

SJUKDOMAR OCH BESVÄR

Diabetes typ 2 – du kan vara sjuk utan att veta om det