Denna text är kommersiell och innehåller annonslänkar

Virala skönhetstrenden: Slugging

 • Clara Öhrn
Publisert:

Slugging har blivit en viral skönhetstrend som sägs ge mer glow och göra under för torr hy.

Metoden innebär att du låser in dina ansiktsprodukter med hjälp av vanligt hederligt vaselin.

Men hur fungerar egentligen slugging?

Ordet ”slugging” kommer från engelskan slug – det vill säga snigel – vilket är ett passande namn eftersom hjälten i denna metod, vaselinet, till en början kommer att göra ditt ansikte slemmigt som en snigel.

Metoden sägs ha sitt ursprung i K-beauty, men har blivit en viral snackis på flera stora plattformar som Reddit och Tiktok.

Slugging ska utföras på kvällen och går ut på att du applicerar en liten mängd vatten, serum om du använder det, och en återfuktande kräm på huden. Därefter ”låser” du in produkterna med en liten mängd vaselin. Vaselinet verkar som ett skydd för produkterna och hjälper till att bibehålla mer fukt i huden.

Ann Sköld Wiklund, makeup-artist

Förespråkarna för denna metod menar att du vaknar upp med en fantastiskt återfuktad, glowig och mjuk hy dagen efter.

– Jag har provat en gång och det kändes skönt på huden, men det är ju ingen vetenskap bakom. Men just för mig kändes det bra, berättar make up-artisten Ann Sköld Wiklund.

Vaselin passar torr hy

Vaselin tillverkas av petrolatum vilket hjälper huden att bevara fukt och skydda hudbarriären. Vaseline kan användas av alla och fungerar även bra för att skydda mindre skärsår, skrapsår och brännskador.

Läs mer och köp här!

Torr hy kan kännas stram, röd och obekväm. Då kan slugging vara ett alternativ för att få huden mjuk igen, särskilt under vinterhalvåret.

– Det funkar nog bäst på riktigt torra och mogna hudtyper, men också vissa problemhyer, säger Ann Sköld Wiklund.

Experterna råder att inte använda sig av metoden dagligen, utan enbart när huden känns extra torr. Trots att vaselinet är icke-komodogent kan det ge upphov till orenheter om du har acnebenägen hy och utför metoden för ofta. Slugging är dock perfekt som punktbehandling på särskilt torra partier, som till exempel läpparna eller på vintertorra kinder.

”Moisture sandwich”

En annan trend som blivit populär på sociala medier är en så kallad ”moisture sandwich”. Principen är den samma som vid slugging men du använder dig av en fetare nattkräm, nattmask eller olja i stället för vaselin.

Birch recovery face oil från Björk and Berries

Denna ansiktsolja innehåller en blandning av ekologiskt björklövsextrakt, gurkörtsolja samt ekologisk jojobafröolja vilket ger intensiv fukt och näring inifrån. Oljan gör huden fastare och ger smidighet och lyster. Fungerar utmärkt till en ”moisture sandwich”

Läs mer och köp här!

Så funkar slugging och moisture sandwich

 1. Låt ansiktet vara fuktigt efter tvätt. Detta gör att din ansiktskräm och övriga produkter tillför mer fukt och får bättre verkan. Undvik att använda retinol eller syror.
 2. Applicera serum, fukttoner, och ansiktskräm.
 3. Applicera vaselin, ansiktsolja eller en fet nattkräm/mask.
 4. Låt produkterna verka över natten.
 5. Rengör ansiktet på morgonen och följ upp med din vanliga morgonrutin.

Cicaplast från La Roche Posay

Cicaplast från La Roche Posay är en skön, reparerande hudkräm som passar alla hudtyper. Formulan innehåller bland annat madecassocide, koppar, zink, mangan och panthenol vilket lugnar, stärker och skyddar huden. En perfekt kräm att använda under vaselinet vid slugging, men är även utmärkt att använda som den är. Kan användas av hela familjen.

Läs mer och köp här!

ANNONS

Så bleker du tänderna enkelt hemma - beställ här och få vitare tänder på 30 minuter.

Dentway (Extern länk)

Redaktionens val

 1. KOMMERSIELLT INNEHÅLL

  9 ansiktstvättar för alla hudtyper

 2. FET HUD

  Rädda huden från orenheter – här är bästa lermaskerna

 3. KOMMERSIELLT INNEHÅLL

  Bästa produkterna för att bli av med pormaskar

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Clara ÖhrnClara Öhrn är content manager på Wellness och har tidigare jobbat som reporter på Aftonbladets redaktion för feature och sociala medier. Clara har en kandidatexamen i media och kommunikationsvetenskap från Mittuniversitetet. Hon har även studerat Global Trendwatching på Amsterdam University of Applied Sciences och retorik vid Stockholms Universitet.