Denna text är kommersiell och innehåller annonslänkar

Skönhet

Hudvård

Torr hud

Torr hud på vintern - 9 bra tips för att slippa torr hy

Därför får du torr och känslig hud

  • Maja Eriksson
Publisert:
Foto: yacobchuk / iStockphoto

Så återfuktar du din torra hy.

Besvär med torr och kliande hud på vintern är vanligt.

Med rätt metod och några enkla vardagsrutiner kan du slippa eksem och lättirriterad hud.

Här är 9 bra tips på hur du bäst tar hand om kroppen på vintern.

Torr hud är aldrig speciellt trevligt och i samband med vinterns kalla väder kan det ibland kännas omöjligt att få tillbaka sin naturliga, mjuka hud. En bra minnesregel är att låta huden följa året, på samma sätt som man byter garderob när det blir höst. På vintern behöver kroppen andra hudvårdsprodukter och det är inte säkert att din vanliga hudvårdsrutin passar året runt.

Varför får man torr hud?

Huden är kroppens största organ och skyddar mot bland annat bakterier och virus. Huden består av tre lager: över-, läder- och underhud, där överhuden är den tjockaste. Besvär med torr hud kan uppstå i princip var som helst på kroppen, men är vanligt där du duschar och tvättar dig ofta, som till exempel händer och ansikte.

När huden blir torr har den inte tillräckligt av alla viktiga fuktighetsbevarande ämnen som vanligtvis finns i huden. Det är också vanligt att den skyddande fetthinnan i huden kan ha tunnats ut, så att fukten som finns i huden snabbare dunstar bort.

Wellness shop

Vanligt med besvär på vintern

Problemen blir nästan alltid värre på vintern, vilket beror på att luften är torrare både inomhus och utomhus. Den kalla utomhusluften gör också att de flesta får torrare hud, oavsett vilken hudtyp man har.

Fet hy blir mer blandad medan normalhy ofta blir väldigt torr. Det är vanligt att uppleva att huden stramar, känns fnasig eller röd, speciellt efter att du har duschat eller badat. Det är tydliga tecken på att din hud har för lite fukt.

Så kan du motverka torr hud

Att huden blir torrare ju mer du smörjer dig, är en myt. Ju mjukare hud, desto bättre. Här är 9 bra råd att tänka på i vardagen för att slippa torr hud under vintern:

1. Undvik att tvätta ansiktet varje morgon

Huden mår bäst när den är ren och torr, men om du tvättar bort ansiktets naturliga fett på morgonen innan du går ut blir det svårare för hyn att klara av den kalla och torra vinterluften. Försök att tvätta dig på kvällen istället, då bildas ett skyddande fettlager som motverkar torr hy.

Wellness shop

2. Använd mild rengöring

Välj ansiktsprodukter med omsorg och undvik allt som kan vara uttorkande. Rengöringscréme, rengöringslotion, ansiktsvatten eller olja är snällare mot huden och bidrar till en skyddande barriär mot den kalla luften. Olja och ansiktsvatten löser upp smuts och orenheter utan att torka ut och gör att huden håller sig fin och smidig.

Wellness shop

3. Duscha och bada mindre

Duschar du varje dag? Försök undvika det om du har problem med torr hud. Du kan även prova att försiktigt klappa dig torr när du duschat, istället för att gnugga handduken mot kroppen, eftersom det också kan irritera huden. Se till att du också har bra duschprodukter som inte heller torkar ut dig.

4. Välj rätt ansiktsprodukter

Många dagkrämer innehåller vatten, vilket faktiskt kan frysa på huden när det är kallt. Försök att välja krämer som innehåller fuktbindade ämnen, som till exempel karbamid eller glycerin. Det gör att fukten stannar kvar i huden. Ett tips är också att använda en ansiktsolja som tränger ner på djupet och återfuktar huden.

5. Klia inte

Torr och irriterad hud börjar lätt klia, vilket gör att man gärna kliar för att slippa besvären. Men försök att stå emot och smörj istället in dig oftare. Sov svalt och låt huden andas med luftiga kläder.

Wellness shop

6. Ta hand om läpparna

Det är lätt att glömma hela ansiktet och bara smörja sig med återfuktande hudkrämer. Även läpparna kan bli fnasiga och trötta under vinterhalvåret, så smörj dem ofta med ett bra läppbalsam. Oroa dig inte, du riskerar inte att smörja dig för ofta och ”vänja” huden vid cerat.

7. Ge huden en extra boost

Förutom dina vanliga hudvårdsrutiner kan det vara bra med ett vårdande ansiktsbehandling ibland. Applicera en återfuktande ansiktsmask eller smörj ansiktet med produkter som tillför fukt och stärker hudens eget skydd. En sovmask som fuktar, antioxiderar och ger huden näring medan du sover kan också vara en bra förebyggande åtgärd för torr hud i ansiktet.

Wellness shop

8. Stressa inte

När vi är stressade utsöndras stresshormonet kortisol som påverkar huden negativt och förvärrar akne och andra hudproblem. Om du redan har torr hud kan stress göra det svårare att få bukt med besvären, så var snäll mot kroppen, använd bra, återfuktande produkter och få tillbaka din mjuka, underbara hud!

9. Glöm inte händerna

Händerna tvättas hela tiden vilket gör dem extra torra på vintern och det är svårt att behålla fukten när det är kallt. Smörj dem ofta och välj bra produkter som inte torkar ut, både när det gäller handkräm och handtvål i badrummet.

Wellness shop
Text
  • Maja Eriksson 

Mer på Wellness

MENTAL HÄLSA

Få ur dig alla spänningar – flippa ur på en kudde

STYRKETRÄNING

Övningarna som tränar både styrka och rörlighet – vid skrivbordet

HÄLSA

Vitamininjektioner kan ge hälsokick – så fungerar det

STYRKETRÄNING

Så tränar du hela kroppen – med hjälp av en trappa

KOMMERSIELLT INNEHÅLL

Så får du vita tänder – Här är bästa produkterna

HÄLSA

Hormonspecial: ”Kampsport är jättebra vid ADHD”

DEPRESSION

Så gör du om du känner dig deprimerad på våren

TRÄNING

Vardagsmotionen minskar – så ser du till att röra på dig

KOMMERSIELLT INNEHÅLL

Maxa löprundan med riktigt bra hörlurar

LÖPNING

Den gamla barnleken är perfekt intervallträning

KOMMERSIELLT INNEHÅLL

Skönhetsprodukterna att hålla koll på i vår

KOMMERSIELLT INNEHÅLL

Löparskor: 7 tips för alla löpstilar

HUDVÅRD

Plocka fram solkrämen – så skyddar du dig mot solen