Denna text är kommersiell och innehåller annonslänkar

Bästa produkterna för att få bort pormaskar

  • Clara Öhrn
Publisert:
Så får du fin hy utan pormaskar.

Pormaskar är ofta ett envist hudproblem som kan vara svårt att bli av med. Fet hy är mer benägen att få mycket pormaskar men alla hudtyper kan drabbas.

Beautyjunkien Leyla Aksoy, som driver instagramkontot Leyglow, är expert på hur man blir av med pormaskar och ger sina bästa tips för en fin och ren hy.

Pormaskar uppstår när talg, smuts och gamla huceller täpper till porerna. Det finns två olika typer av pormaskar, öppna och stängda komedoner.

De svarta pormaskarna, öppna komedoner, förväxlas ofta med smuts men det är i själva verket talget i porerna som reagerat med syret i luften, vilket gör att det oxiderar och blir mörkare.

Vita pormaskar, stängda komedoner, är täckta av hud och ser ofta ut som små knottror.

Det kan vara frestande att försöka klämma bort sina pormaskar själv, men det är inte att rekommendera. Det finns i stället ett flertal produkter du kan använda för att balansera huden.

– Behöver man en portömning ska man träffa en hudterapeut. Kan man absolut inte låta bli att klämma eller har en pormask som i princip är på väg ut så är mitt bästa tips att använda två stycken tops som ”verktyg”. På så sätt klämmer man mer varsamt och huden tar inte lika stor skada, tipsar Leyla Aksoy.

Leyla Aksoy

Ordentlig rengöring och återfuktning

Ordentlig rengöring morgon och kväll är en av de viktigaste delarna i din hudvårdsrutin för att slippa pormaskar. Om du använder smink kan du testa dubbelrengöring av ansiktet på kvällen. Det innebär att du först använder en pre-cleanse som ofta är en oljebaserad tvätt som löser upp smink och andra orenheter. Därefter använder du en vanlig ansiktsrengöring i gel- eller crèmeform. Då blir ansiktet riktigt rent vilket är en förutsättning för att minimera tilltäppta porer.

En vanlig missuppfattning är att uttorkning kan råda bot på finnar och pormaskar, men i själva verket är det faktiskt tvärt om. Tricket för att bli av med orenheterna är i stället att återfukta huden ordentligt. Det kan du med fördel göra med en fukttoner som du applicerar efter rengöring men innan serum och ansiktskräm. Då ger du huden en riktig fuktboost som balanserar talgproduktionen.

Medik8 Daily Refresh Balancing Toner 150ml

Medik8

Medik8 Daily Refresh Balancing Toner 150ml

240,00 kr295,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Kontinuitet är nyckeln

Om du bestämmer dig för att lägga till fler aktiva ingredienser i din hudvårdsrutin är det viktigt att vara tålmodig eftersom det kan ta ett tag innan du ser resultat.

– Mitt bästa tips är att förstå att pormaskar inte trollas bort över en natt. Man behöver skapa en hållbar hudvårdsrutin som går att uppehålla. Kontinuitet är nyckeln här. När jag slarvar så kommer de alltid tillbaka och därför är jag noga med att alltid inkludera en produkt i min hudvårdsrutin som jobbar förebyggande, säger Leyla.

Vilka är dina favoritingredienser som verkar förebyggande?

– BHA, niacinamide, retinol och lermasker är mina favoriter. Det finns något för alla hudtyper och plånböcker!

Enzympeeling

En mekanisk peeling kan vara bra för att effektivt men skonsamt avlägsna orenheter från hudytan. Leyglows favorit är Daily Microfoliant från Dermalogica som är en peeling i pulverform som du blandar med vatten. Den innehåller bland annat salicylsyra som förebygger tilltäppt hud. Huden blir mjukare, slätare och får fin lyster. Produkten kan användas varje dag tack vare sin milda formula.

Beställ Daily microfoliant från Dermalogica här!

BHA-syra

BHA-syra är en erkänd syra för att motverka acne och pormaskar. Applicera BHA-syran efter rengöringen och du kommer få en utjämnad hy med färre pormaskar. Men, som med all hudvård gäller det att vara ihärdig och inte ge upp – det kan upp till några månader innan syran ger effekt. Paulas choice BHA 2% har blivit mångas favorit för att råda bot på pormaskar och är även Leyglows go-to-produkt.

AHA 30% + BHA 2% från The Ordinary är ytterligare en exfolierande produkt med både AHA och BHA-syra som ger huden en djup exfoliering och verkar mot orenheter samt ger ökad lyster. Masken appliceras på ren hy på kvällen. Låt sitta i tio minuter, max två gånger per vecka. (Obs! Ska ej användas på känslig hy)

Köp AHA 30% + BHA 2% från The Ordinary här!

Niacinamide

Niacinaminde är en bra ingrediens för dig som vill bli av med pormaskar. Det tillför fukt, verkar lugnande på huden och reducerar stora porer. Niactil 4% från Elixir Cosmeceuticals är en av de mest populära produkterna med mycket behaglig formula som kan användas både morgon och kväll.

Köp Niactil 4% från Elixir Cosmeceuticals direkt här!

Lermask

En djuprengörande lermask verkar effektivt mot pormaskar. Himalayan Charcoal Purifying Glow Mask från The body shop är perfekt för dig som vill bli av med orenheter. Den prisvärda masken innehåller flera kraftfulla ingredienser som träkol, grönt te och tea tree-olja och pirrar härligt på huden.

Köp lermasken från The Body Shop här!

Redaktionens val

  1. HUDVÅRD

    Här är 21 saker din hud avskyr

  2. HUDVÅRD

    Hudvård för nybörjaren – det här ska du tänka på

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Clara ÖhrnClara Öhrn är content manager på Wellness och har tidigare jobbat som reporter på Aftonbladets redaktion för feature och sociala medier. Clara har en kandidatexamen i media och kommunikationsvetenskap från Mittuniversitetet. Hon har även studerat Global Trendwatching på Amsterdam University of Applied Sciences och retorik vid Stockholms Universitet.