10 tips för att tvätta ansiktet rätt

  • JONNA KARVONEN
Publisert:
Rätt produkter bevarar hudens naturliga oljor.
Rätt produkter bevarar hudens naturliga oljor.

Välj rätt produkt

Den ultimata ansiktstvätten tar bort all smuts och makeup utan att torka ut hudens naturliga oljor. Leta efter en som fixar allt i ett nafs så att du inte behöver använda den flera gånger på raken för att få bort allt, men som heller inte irriterar och gör huden stramande torr.

Olja in dig

Om du inte hittar en produkt som inte gör dig torr, testa att tvätta dig med en olja (för olja löser upp olja, hur konstigt det än låter). Produkter som innehåller naturliga, växtbaserade versioner är att föredra, om du inte vill testa helt vanlig druvkärn-, solros- eller mandelolja, vill säga. Massera in den i huden och avlägsna ordentligt med en ren handduk fuktad med varmt vatten så att det inte blir några produktrester på huden.

Övertvätta inte

Tvätta ansiktet en eller högst två gånger om dagen för att inte irritera huden och sätta igång en överproduktion av olja. Passa dock gärna på att skölja med endast ljummet vatten om du inte har använt smink eller solskyddsfaktor en dag, eller om du inte har svettats mycket. Att ge din hud en liten paus då och då är bara nyttigt.

Darphin Cleansing Foam Gel With Waterlily 125ml

Darphin

Darphin Cleansing Foam Gel With Waterlily 125ml

240,00 kr279,00 kr

Tillfälligt slut

Wellness shop

Tänk på temperaturen

Att kasta varmt vatten på ansiktet är kanske skönt, men det kan också störa de naturliga oljorna som finns till för att skydda huden och resultera i torrhet. Ljummet vatten är absolut bäst.

Ta det lugnt med peelingen

Att skrubba ansiktet är ett superbra sätt att mota bort döda hudceller, men överdriver du vanan kan du i stället slita på huden. Två till tre gånger i veckan är max, och undvik för grova korn. Satsa i stället på en socker- eller syrabaserad peeling.

Se till att skölja ansiktet ordentligt varje kväll.

Skölj ordentligt

Även när du är dödstrött på kvällen, ta dig tiden att skölja av ansiktstvätten ordentligt, annars riskerar du produktrester på huden vilket kan både torka ut den och täppa till porerna. Fokusera extra mycket på näsan och hår- och käklinjen – de områden man oftast glömmer bort.

Undvik irriterande ingredienser

Färgämnen, dofter och syntetiska konserveringsmedel som parabener kan irritera huden, precis som natriumlaurylsulfat som också kan framkalla allergiska reaktioner. Läs alltid ingredienslistan för att upptäcka onödigheter.

Torka ansiktet varsamt med en ren handduk.

Torka korrekt

När du torkar ansiktet med handduken, klappa lätt med den i stället för att gnugga då det kan slita på huden. Och använd en ren, mjuk handduk som ingen annan har lånat för att inte sprida bakterier.

Smörj in huden direkt

Om du väntar med att smörja in dig tills din hud är helt torr blir det svårare för de aktiva ingredienserna i din kräm eller ditt serum att sjunka ner i huden. Så applicera dem när huden fortfarande är lite fuktig.

Investera smart

Det finns ingen anledning att spendera multum på ansiktstvätten eftersom det är produkterna som du har kvar på huden som ger de långsiktiga resultaten, som ansiktskrämer och serum. En tvätt med enkla och naturliga ingredienser funkar alldeles utmärkt.

Källa: Women’s Health

Utforska Wellness

Om skribenten

  • JONNA KARVONEN