5 skönhetstrender för 2021

Publisert:

Kinesisk stenmassage, anti-age utan ingrepp och LED-ljusterapi.

2021 är det ”back to basics” som gäller.

– Vi är nyfikna på nya tekniker, vill utvecklas och lära. Många är väldigt pålästa och även mer kritiska till ämnen som inte kommer från naturen, säger Katties Åkesson, auktoriserad hudterapeut.

2021 är året då naturliga tekniker och produkter, ofta med traditionellt ursprung, växer sig stort på hud- och skönhetsområdet. I linje med vår ökade hunger efter fakta och kunskap, kommer allt fler att fundera över hur hälsosamt det egentligen är med invasiva ingrepp som botox och fillers, spår Katties Åkesson som driver hudföretaget Me Anima norr om Stockholm.

– Fler tänker "back to basics". Inte alla, sociala medier påverkar oss och det beror till viss del på vem eller vilka man följer. Men oroligheter i världen gör att allt fler söker sig till det genuina. Man vill bygga långsiktigt: ju mer du sköter om dig, desto vackrare utsida får du i gengäld, säger hon.

Den långa perioden av social distansering har också lett till att vi har börjat se oss omkring efter nya, funktionella metoder och tekniker för egenvård, enligt Katties Åkesson. 

– Om man är van vid att gå till en terapeut och gymet, men inte vågar på grund av pandemin, tänker man: "vad ska jag göra nu?"

Gua sha-massage är ett fantastiskt sätt att på egen hand förbättra cirkulationen och öka hudens elasticitet, säger Katties Åkesson, auktoriserad hudterapeut.
Gua sha-massage är ett fantastiskt sätt att på egen hand förbättra cirkulationen och öka hudens elasticitet, säger Katties Åkesson, auktoriserad hudterapeut.

Kinesisk massageteknik

Flera up-and-coming-metoder har legat i det fördolda och bara väntat på att bli återupptäckta. Allra hetast är Gua sha – en kinesisk massageteknik där man använder slipade stenar, som går att spåra ända till Ming-dynastin på 1300-talet. Rätt utförd ska metoden bidra till bland annat minskade ålderstecken och reduktion av mörka ringar under ögonen, helt utan ingrepp.

Ansiktsyoga är en annan naturlig metod, som förespråkare menar kan öka ansiktets muskelvolym, ge spänst, motverka argrynkor och trolla bort glåmighet. Även denna teknik har traditionellt praktiserats i Kina.

I modern tid har Fumiko Takatsu varit en förgrundsgestalt under ett par decennier, och även skrivit en japansk bestseller i ämnet. Men det är först nu som det blir naturligt att integrera ansiktsyoga som en skön ritual i den dagliga må bra-rutinen – precis som "vanlig" yoga.

– Det här är behandlingar som vi kan utföra på oss själva i hemmets lugna vrå. Gua sha är ett fantastiskt sätt att förbättra cirkulationen och öka hudens elasticitet. Och vem vill inte ha en massage, alla behöver vi beröring, säger Katties Åkesson.
Såväl Gua sha och ansiktsyoga är relativt enkelt att utföra på sig själv, och det finns gott om instruktioner online.

Vi efterfrågar skräddarsydda produkter utan syntetiska ämnen och gifter. Därför köper vi gärna råvaror och ingredienser direkt från producenter, och skapar vår egen individanpassade produkt.
Vi efterfrågar skräddarsydda produkter utan syntetiska ämnen och gifter. Därför köper vi gärna råvaror och ingredienser direkt från producenter, och skapar vår egen individanpassade produkt.

Ekologi och skapande

Det ekologiska tänket har länge varit vår trogna följeslagare, men nu nördar vi ner oss ytterligare i vad naturen har att erbjuda. Det blir trendigt att läsa på om växter, man har koll på vilka kallpressade oljor med terapeutiska egenskaper som kan motverka ålderstecken, akne, rosacea eller pigmentfläckar.

– "Vad kan jag få ut av det som kommer ur naturen?" blir en vanlig fråga, säger Katties Åkesson.

Vi efterfrågar skräddarsydda produkter utan syntetiska ämnen och gifter. Därför köper vi gärna råvaror och ingredienser direkt från producenter, och skapar vår egen individanpassade produkt. Recept finns det gott om på nätet, och det behöver inte vara mycket svårare än att svänga ihop en grön smoothie.

Om vi ändå väljer färdiga produkter, studerar vi först innehållsförteckningen noga innan vi klickar hem dem. Specialiserade produkter som inte alltid står att finna i de stora kedjornas sortiment gör nätshopping till vårt förstahandsval.

"Trenden mot naturliga lösningar ökar enormt. Kunder är mycket mer intresserade av att nå riktiga resultat naturligt, istället för att behöva fylla på sin ungdomlighet med injektioner var sjätte månad, säger Anaïs Schönborg, auktoriserad hudterapeut.
"Trenden mot naturliga lösningar ökar enormt. Kunder är mycket mer intresserade av att nå riktiga resultat naturligt, istället för att behöva fylla på sin ungdomlighet med injektioner var sjätte månad, säger Anaïs Schönborg, auktoriserad hudterapeut.

Ljusterapi och anti-age

När det kommer till ansiktsapparatur och professionella tekniker är ljusterapi med LED-mask en stigande stjärna på himlen. Behandlingen har funnits en tid, men i år förväntas LED-terapi slå igenom på bred front.

– Det fantastiska med LED är resultaten som kan åstadkommas helt utan smärta, biverkningar eller risker för komplikationer. Det låter för bra för att vara sant, men så är det, säger Anaïs Schönborg, auktoriserad hudterapeut och expert på LED-terapi, som driver salong Neoskin i Jönköping.

Hon tycker själv att behandlingens anti-age-egenskaper, som kapaciteten att främja läkningsprocesser, låter som tagna ur en sci-fi-film, och menar att det är fantastiskt att vi har tillgång till tekniken här och nu.

LED-terapi har en antiinflammatorisk och antibakteriell effekt, och är därför effektiv för behandling av akne, rosacea och andra hudåkommor. Behandlingen tar omkring 20 minuter, enligt Anaïs Schönborg.

Nålfri behandling

En sista spaning handlar om så kallad biorevitalisering. PRX T33-behandling kommer som en räddande ängel för alla som tidigare kämpat sig igenom krävande peeling-behandlingar. Den som har låtit sig behandlas med TCA-peeling kommer att glädjas över denna nya form av biorevitaliserande behandling som fortfarande går på djupet.

– Det är en nålfri behandling som klassas som en hybrid mellan kemisk peeling och fillers. Den har fördelarna av båda, utan att vara någon av dem, säger Anaïs Schönborg.

Till skillnad från TCA orsakar PRX T33 minimal fjällning och är nästintill smärtfri. Resultatet visar sig i form av jämnare hudton, minskad pigmentering, ökad elasticitet och reducering av åldersrynkor.

– Alla nackdelar av en TCA-peeling försvinner, samtidigt som behandlingen behåller samma effektivitet. Kunderna behöver inte ta ledigt i tio dagar för att fjälla av och förnya hela överhuden, med stor smärta och höga risker för komplikationer, säger Anaïs Schönborg. 

Till skillnad från föregångaren TCA, där behandlingen bara kan göras säkert på de ljusaste hudtyperna, finns ingen sådan begränsning med PRX T33. Behandlingen ger heller ingen ljuskänslighet, då överhuden inte skadas i processen.

– Den är alltså säker för alla hudtyper under alla årstider, säger Anaïs Schönborg. 

Gott nytt injektionsfritt år. 2021 är året då vi vänder blicken mot behandlingar och produkter som jobbar på djupet, utan nålar och ingrepp.
Gott nytt injektionsfritt år. 2021 är året då vi vänder blicken mot behandlingar och produkter som jobbar på djupet, utan nålar och ingrepp.

Fem skönhetstrender 2021

1. Gua sha-massage

Gua sha är en massageterapi som har rötter i 1300-talets Kina. Gua betyder skrapa eller riva, och sha står för sand. Genom att föra en sten, oftast jade, längs huden i ansiktet enligt ett visst rörelsemönster aktiverar man kroppen att öka blodflödet, stimulera lymfsystemet, boosta kollagenproduktionen och öka hudens elasticitet.

Så går det till: Det är viktigt med rätt teknik, att dra stenen för hårt eller på fel ställen kan göra mer skada än nytta. Var noga med att ha rengjort ansiktet innan du börjar, och se till att huden är insmord för bra glid. Stenen ska dras nära huden, i cirka 20 graders vinkel. Med ett lätt tryck för man stenen uppåt, utåt i svepande drag.

2. Ansiktsyoga

Med åren förlorar kroppens muskler spänst och volym, och det gäller även ansiktet. Förespråkare av ansiktsyoga beskriver ofta metoden som en ansiktslyftning utan ingrepp. Genom att träna musklerna under huden enligt ett program, precis som vid vanlig yoga, ökar man blodcirkulationen i huden. Många upplever en ökad elasticitet, volym och lyster.

Så går det till: Du följer ett program med övningar som tonar musklerna i olika delar av ansiktet. Det kan vara att spärra upp ögonen, fylla kinderna med luft, pressa fingertopparna mot ett särskilt område i huden, pressa tungan mot gommen eller att le stort.

3. Raw beauty – bli din egen hudexpert

Raw beauty eller Skin Minimalism kan också stavas kräsenhet – i sin mest positiva bemärkelse. Vi ser till att vara riktigt pålästa innan vi klickar hem ett köp. Och det vi köper är skräddarsydda produkter, så långt ifrån syntetiska medel och kemikalier man kan komma. Allra helst köper vi råvaror och ingredienser direkt från eko-producenter, för att sedan blanda till det huden behöver på egen hand. Det här är miljömedveten DIY-anda i sin renaste form!

Så går det till: Olika råvaror som ekologiska kallpressade oljor, mineraler och salter har specifika egenskaper och funktioner. Aktiva ämnen som till exempel pilbarksextrakt hjälper mot akne, medan quinoaprotein består av aminosyror som ger vårdande och fuktighetsbevarande effekter. Genom att blanda till rätt ingredienser i rätt mängd får vi en skräddarsydd produkt som garanterat gör sitt jobb på hud eller hår, och samtidigt är miljövänlig. Dessutom är det roligt att tillverka egna produkter!

4. Ljusterapi med LED-mask

Vilket slags LED-ljus som används beror på hudens vävnad och vilken behandling som ska utföras. Färger i olika våglängd når olika djup i huden och stimulerar olika funktioner. Röda våglängder tränger längst in i huden och når talgkörtlarna, där de har en antiinflammatorisk, läkande och stimulerande verkan. De blåa har en kraftfullt antibakteriell och antiinflammatorisk effekt och en positiv påverkan på akne. De gröna når ner till basallagret, där de påverkar cellerna att minska produktionen av pigmentet melamin.

Så går det till: En hård eller mjuk mask med andnings- och titthål läggs på ansiktet. Ljusbehandlingen påbörjas. Den tar cirka 20 minuter och känns inte alls. Inga biverkningar uppkommer, och inflammationer dämpas på en gång. För bäst effekt brukar man rekommendera 10 behandlingar med täta mellanrum, ett par sessioner i veckan. Behandlingar i anti-age-syfte är dock en långtidsprocess, vars slutresultat uppnås upp till sex månader efter avslutad kur.

5. Hudföryngring utan nålar

PRX T33 – lägg namnet på minnet. Den som tidigare har låtit sig behandlas med föregångaren TCA-peeling kommer att glädjas över denna helt nålfria behandling, klassad som en hybrid mellan kemisk peeling och filler, men utan att vara någotdera.

TCA-syra är en kraftig kemisk peeling som orsakar flagning och rodnad av huden, medan PRX T33 orsakar minimal fjällning och är nästintill smärtfri. 

Behandlingen ger både omedelbara och långsiktiga resultat, och du behöver inte ta ledigt från jobbet för återhämtning. Till skillnad från många andra anti-aging-behandlingar blir huden inte mer solkänslig av PRX T33, därför kan du göra en kur året om, oavsett hudtyp. Den är också lämplig att kombinera med andra behandlingar, till exempel laser mot akneärr. Direkt efter upplever man ett glow och en uppstramad känsla. Rynkor och fina linjer dämpas och hudtonen jämnas ut.

Så går det till: En behandling tar cirka 30 minuter och är oftast utan obehag, några få kan uppleva en lite stickande känsla. Efter noggrann rengöring och avfettning av överhuden delas ansiktet upp i olika områden som behandlas individuellt genom applicering av droppar som masseras in i huden med säkert tryck. Vanligtvis behandlas varje område med tre till fem lager. Efter sista lagret neutraliseras vävnaden med vatten och därefter läggs en PH-neutral kräm. 

Tidigare har detta varit slutet på behandlingen, men en uppgradering till PRX-T33 2.0 börjar bli allt vanligare. Då förlängs behandlingen med en kylande kryoterapi-mask som ökar anti-age-effekten ytterligare.

PRX-T33 är en kurbehandling om fyra till fem gånger med en till två veckors intervall för bästa långvariga resultat. Efter tre månader rekommenderas en underhållskur, därefter en behandling en till två gånger om året, eller som enstaka underhåll med sex till åtta veckors intervall.


Källor: Marie France Asia, Organic Makers, Fumiko Takatsu – faceyogamethod.com, Anaïs Schönborg, Katties Åkesson.

Annons

Hitta din favorit inom hudvård

Utforska Wellness

Om skribenten