Skönhet

Hudvård

Så fixar du lyxigt spa hemma

Experten tipsar: Skapa mysig stämning och mixa egen superpeeling

 • Agneta Elmegård
Publisert:
Foto: RossHelen / iStockphoto

LUGN OCH RO. Unna dig ett eget spa hemma.

I tider då man måste hålla social distans eller inte vill gå ut kan man enkelt fixa spa-känsla i hemmet.

– Sitter du i ett fotbad gjort på syrener, maskrosor, violer och björklöv i tio minuter, då kommer du garanterat att känna en förändring, berättar örtspecialisten Lisen Sundgren.

 • Hur gör man ett eget hemmaspa?

– Det är jättebra att fixa ett hemmaspa, om man inte kan gå ut eller måste hålla social distansering. Vi är så beroende av beröring och många är stressade över den här situationen. Man oroar sig och då är det bra att ta hand om sig med hjälp av enkla knep som ett fotbad eller en ansiktsmask. Egen beröring lugnar nervsystemet och vi utsöndrar välgörande endorfiner som hjälper kroppen att slappna av. Jag vill verkligen slå ett slag för egen beröring, det lilla man kan göra själv kan verkligen förändra, förklarar Lisen Sundgren som är utbildad natur- och skogsterapiguide, men även kostrådgivare och herbalist.

 • Vilka växter eller örter ska man sikta in sig på till sitt hemmaspa?

– Örter eller eteriska oljor som kamomill, lindblom eller lavendel är lugnande. Rosen är fantastisk för den har verkligen en dämpande inverkan på nervsystemet. För att inte nämna timjan och rosmarin. Man kan använda sig av torkade örter eller färska. Linden blommar snart, så den kan man plocka till badet. Man kan även använda färdiga tepåsar till fotbad. De eteriska oljorna måste man blanda ut med en olja och inte använda direkt på huden, förklarar Lisen.

 • Vilken är din favoritingrediens till hemmaspat?

– Det är nog havregryn. Man kan använda dem till så mycket. Havre i kombination med beröring lugnar nervsystemet och är verkligen super.

 • Hur använder man havre till kroppen?

– Mixa till en enhet av havregryn med lika många delar av torkade örter och tillsätt en matsked vatten. Sedan mossar du in det i huden. Man kan även låta havrepeelingen sitta kvar i en minut eller två. I badet kan man också med fördel använda havregryn. Man kan fylla en strumpa med havregryn och blandar ner örter som torkad pepparnynta eller rosmarin och hänger strumpan över kranen medan man fyller badet med vatten. Sedan kan man knyta ihop strumpan och använda som en skrubbande massageverktyg, tipsar Lisen Sundgren.

 • Det låter som att man kan hitta mycket i det egna skafferiet?

– Ja absolut. Kanel, kardemumma, havre och ingefära är ingredienser som man kan blanda ner i badet. Timjan och rosmarin stimulerar blodcirkulationer. Man blir klarare i huvudet. Värmande timjan och ros är en fantastisk kombination. Honung är också bra att använda i ansiktsmasker. Vill du ha en peelande ansiktsmask så använder du yoghurt. Den innehåller mjölksyra som är en lätt peelande ingrediens, säger Lisen Sundberg.

ANNONS

Fixa mysigt hemmaspa med produkter och doftljus - handla billigt här.

Lyko (Extern länk)

Foto: Bianca Brandon Cox

Lisen Sundgren är specialist på örter

Din spaguide – steg för steg

 1. Fixa stämning Det är viktigt att badrummet känns mysigt för att spakänslan ska infinna sig. Ställ in en grön växt i badrummet, tänd några värmeljus eller doftljus och sätt på behaglig bakgrundsmusik. Sedan är det bara till att tappa upp badet i badkaret. Har du inget badkar så satsa i stället på skrubbcermonin och efterföljande insmörjning av kroppen.
 2. Skrubba Förbered huden för ett uppmjukande och stimulerande bad. Massera in peeling över hela kroppen, på torr eller fuktad hud, med någon av dessa ljuvliga produkter. Tänk lite extra på armbågarna och fötterna.
 3. Bada Duscha bort all peeling och kryp sedan ner i ett härligt närande, uppiggande eller lugnande bad. Välj själv.
 4. Smörj Efter att kroppen är ordentligt skrubbad, uppvärmd och avslappnad. Massera in en återfuktande kräm
Foto: Agneta Elmegård

Lavendel är en bra spa-växt som har lugnande egenskaper

Skön peeling med blommor och björklöv

Recept på Lisen Sundgrens superpeeling:

 • 2 delar finmalet salt
 • 1 del vegetabilisk olja, exempelvis mandelolja eller jojobaolja.
 • 1 handfull späda björklöv, färska rosenblad eller ringblommor.
 • Mixa saltet, oljan och örterna tills växterna löst upp sig.
 • Pressa aningen citronsaft över blandningen om du vill.
 • Förvara i en torr burk.

ANNONS

Kolla in sommarens skönhetsnyheter hos Lyko - handla till bra pris här!

Lyko (Extern länk)

Kolla in sommarens skönhetsnyheter hos Lyko - handla till bra pris här!
Wellness shop
Text
 • Agneta Elmegård är reporter på Aftonbladet sedan 2000. Hon har en kandidatexamen i journalistik från Stockholms Universitet. Agneta är utbildad i hållbarhetsstrategier vid Cambridge University i England och 2019 blev hon listad som en av skandinaviens mest inflytelserika personer inom ”Green Beauty” av Diversified Communication UK.