Nya hudvården ska föryngra hyn – är nukleotider miraklet vi väntat på?

Publisert:

Att reparera och förbättra det som redan finns är en biohackares dröm. Dr Juanita Kilian tror sig ha hittat en viktig byggsten till bättre hudhälsa.

– Nukleotiderna ökar syresättningen i kroppen och ansvarar för att cellerna reparerar sig snabbare, förklarar Dr Juanita Kilian, forskare vid University of North West i Sydafrika.

När vi precis lärt oss stava till prebiotika, reveratrol och kollagen kommer det in en ny spelare på hudvårdens spelplan. Nukleotiden. Det låter som någon som hälsar på från yttre rymden. Men nukleotiderna produceras redan, om än sparsamt, i kroppen. Med stigande ålder kan de behöva tillföras utifrån eftersom förmågan att återvinna nukleotiderna avtar med åldern.

– Nukleotiderna är byggstenarna i vårt DNA och RNA. De ansvarar för att DNA-trådarna blir exakta kopior av originalet och behövs för att vårt DNA ska behållas intakt. Det säger sig själv att den här viktiga processen avtar med åldern, säger Dr Juanita Kilian, vid University of North West i Sydafrika.

Hon är världsledande forskare när det gäller sambanden kring mikrobiotan, hjärna och tarmar. Hon är också först i världen med att presentera nukleotider i hudvård och även i ett kosttillskott, Cellreverse, som hon menar ska göra under med huden. Till och med kunna föryngra den.

 Dr Juanita Kilian är först i världen med att presentera nukleotider i hudvård.
Dr Juanita Kilian är först i världen med att presentera nukleotider i hudvård.

– Nukleotiderna finns främst i inälvsmat, en kost som vi inte äter så mycket av längre. De finns i broccoli också, men då måste man äta väldigt stora mängder. Därför låter vi jästceller ta hand om produktionen i kontrollerad laboratoriemiljö i Schweiz, förklarar Dr Juanita Kilian som har sin bas i Pretoria i Sydafrika.

Vårt DNA utsätts ständigt för angrepp från omgivningen, ändå håller den sig förvånansvärt intakt. Tomas Lindahl, Paul Modrich och Aziz Sancar belönas 2015 med ett Nobelpris i kemi för att de har kartlagt hur cellen felsäkrar den genetiska informationen och reparerar sitt dna och där nukleotiderna spelar en nyckelroll.

– Celler som är ansvariga för upptaget av näringsämnen i tarmen blir påverkade av nukleotider och skapar en bättre absorption av det vi äter. De är viktiga för proteinnerbrytningen och ger bättre syreuppptag i kroppen. Idrottsmän som fick nukleotider återhämtade sig markant fortare än kontrollgruppen.

Hur kopplar man då detta till hudens hälsa och föryngring?

– Vi kan inte se huden som en isolerat organ. Allt hänger ihop. För att uppnå en bra hudhälsa vill man hålla nere de inflammatoriska processerna i tarmarna men framförallt kortisolnivåerna, i kroppen. Detta hjälper nukleotiderna till med väldigt effektivt. Det var i och med den insikten som mitt intresse började för vad nukleotiderna kan göra för huden.

https://app.tipser.com/pos/inventory/5c792cce47886c00017cd1d8

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Agneta Elmegård är reporter på Aftonbladet sedan 2000. Hon har en kandidatexamen i journalistik från Stockholms Universitet. Agneta är utbildad i hållbarhetsstrategier vid Cambridge University i England och 2019 blev hon listad som en av skandinaviens mest inflytelserika personer inom ”Green Beauty” av Diversified Communication