När ska man egentligen ta deodorant – morgon eller kväll?

 • Rebecka Wållgren
Publisert:

När tar du deodorant och antiperspirant? Den här frågan diskuteras flitigt just nu. Varför? För att vi kanske har gjort fel hela tiden.

Hudläkaren Lykke Barck reder ut den stora snackisen.

Det pågår just nu en livlig diskussion i USA om deodorant. Och nej, den här gången handlar det inte om att Matthew McConaughey inte använt produkten på 30 år utan om vilken tidpunkt man faktiskt får mest effekt av den.

Debatten startades då Tik Tok-kändisen Sidney Raz läste upp följande ”den mest effektiva tidpunkten för att applicera deodorant är på kvällen innan man går och lägger sig”. Citatet kommer från skönhetsmärket Garnier som menar att deodorant och antiperspirant har bättre chans att arbeta på din hud under natten eftersom vår kroppstemperatur är lägre och våra armhålor torrare då. Videoklippet där Sidney läser upp det här har visats 3,8 miljoner gånger på bara ett par dagar.

Lykke Barck är hudläkare och driver Hudläkarpodden tillsammans med kollegan Marta Laskowski

Hudläkaren Lykke Barck menar dock att det är lite mer komplicerat än så.

– Det är två helt olika mekanismer på deodorant och antiperspirant. De flesta som har normal svettning tror jag köper deodorant. Deodoranten har doftämne för att maskera lukt och ofta något antibakteriellt ämne för att hålla nere bakterieantalet i armhålan. Men effekten är ganska kortvarig och jag har svårt att se varför den skulle appliceras på kvällen. Varför ska du ligga lukta gott på natten?

– Däremot antiperspirant har ju som effekt att blockera själva svettkörteln så att man inte producerar lika mycket svett. Den ska appliceras på torr hud och eftersom man svettas mindre på natten så kan man använda den då så att det sitter på och verkar över natten. Tar man antiperspirant på en blöt yta kan det inte verka ordentligt och ökar även risken för hudirritation.

Men de som är en blandning av deodorant och antiperspirant då, när ska man ta dem?

– Ja, då blir det blir lite svårare. Det finns inga studier på vilket som fungerar bäst utan det är säkert individuella skillnader. Pröva dig fram och se vad som fungerar bäst för dig.

ANNONS

Bli av med dina pormaskar! Köp storsäljaren Niactil 4% hos Lyko redan idag!

Lyko (Extern länk)

ANNONS

Köp deodoranter online till bra pris på MEDS Apotek

Meds (Extern länk)

Redaktionens val

 1. SKÖNHET

  Gör din egna deodorant – steg för steg

 2. HUDVÅRD

  Därför bör du sluta använda tvål i duschen

 3. HÄLSA

  Ett glas vin om dagen - hälsosamt eller inte?

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.