Så tar du hand om din hud efter ålder

Publisert:
Det dags att se över dina hudvårdsrutiner om du vill ha fantastisk hud – oavsett ålder.
Det dags att se över dina hudvårdsrutiner om du vill ha fantastisk hud – oavsett ålder.

Använder du fortfarande den där oljefria rengöringen du fick av din mamma när du var 14? Inga problem.

Men om du vill ha en hud som ser fantastisk ut oavsett om du är 20, 30, 40 eller 50 är det dags att se över dina rutiner. Här är bästa knepen för huden efter ålder.

20-årsåldern: Skapa en rutin

Just nu är huden plump, klar och rynkfri och det är viktigt att lägga grunden för en hud som ser fräsch ut även om 20 år.

1. Skapa en rutin där fokus ligger på rengöring, peeling, toner och fukt. Håll det minimalistiskt, med fokus på att skydda huden eftersom dess cellförnyelse är som mest effektiv just nu.

2. Skydda alltid huden med en solkräm med hög spf. Glöm inte att ansiktet börjar vid hårfästet och slutar vid bröstvårtorna. Allt ska smörjas!

3. Välj hudvård med ingredienser som Niacinamid (också känt som vitamin B3), hyaluronsyra, vitamin E, aloe och rosmarin. Salicylsyra kan förhindra breakouts eftersom hormonerna har en förmåga att åka upp och ner i den här åldern.

4. Ta det lugnt med alkoholen. Det du äter och dricker visar sig på huden – efter en sen kväll med mycket alkohol är huden uttorkad och inflammerad med svullna ögon och fläckig hudton.

På salong: Lämna porklämmandet till proffsen och låt bli att klämma och plocka på huden, det orsakar bara ärrbildning. Hoppa över kraftiga ansiktsmasker med kol och lera – de riskerar bara att torka ut huden mer.

https://app.tipser.com/pos/inventory/5f576c215c685c00010c0a67

30-årsåldern: Satsa på anti-age

Det mesta du gjorde i 20-årsåldern är fortfarande relevant, men du börjar nu se lite djupare skrattrynkor vid ögonen, tydligare rynka mellan ögonbrynen och huden är inte lika plump och studsig som den brukar vara.

1. Fortsätt din rengöringsrutin men anpassa produkterna efter din hudtyp om den har ändrats sedan 20-årsåldern. Kanske behöver du nu en mjölkrengöring som är mer fuktgivande? Glöm inte att peela huden ett par gånger i veckan med en mild peeling anpassad för ansiktet – även läpparna!

2. Alltid solkräm! Nu börjar solsynderna från ungdomen att krypa upp till ytan.

3. Tagga ner. Försök minska stress och sömnbrist, något huden inte kommer undan med lika lätt efter 30.

4. Hotta upp ingredienserna i din hudvård. Lägg till retinol i din nattkräm, det stimulerar kollagenproduktionen och gör hudtonen jämnare och klarare. Hyaluronsyra plumpar upp fina linjer och hjälper till att binda fukt i huden och kan gärna få sällskap av niacinamid och aminopeptider som stramar upp huden.

På salong: Kraftigare peelingar och ljusbehandlingar kan minska pigmenteringar och fina linjer.

Så vet du vilken hudvård som passar dighttps://app.tipser.com/pos/inventory/5c792cce47886c00017cd1f8

40-årsåldern: Vila och reparera

Bra vanor visar sig snabbt på huden. Men det gör de dåliga också. Nu börjar huden bli lite torrare och känsligare och det är extra viktigt att ta hand om den.

1. Somna aldrig med makeup. En oren hud får du betala för i flera dagar efteråt nu. Rengöringsrutinen är extra viktig och anpassa produkterna efter hur din hud mår och ibland även vilken årstid det är. Ofta behöver huden mer näring vintertid när kyla och blåst kombinerat med uppvärmda hus är irriterande för en känslig hud.

2. Skydda! Solkräm är fortfarande nummer ett i din hudvårdsrutin. Det gäller även när det är molnigt ute.

3. Sömnen är viktig. Vila och ge huden tid för återhämtning. Sov ordentligt och drick mycket vatten. Sömn ger huden tid och kraft att reparera skadorna från dagen. Har du inte börjat tidigare – introducera en nattkräm i din hudvårdsrutin. Nattkrämer är mer näringsrika och hjälper huden att återhämta sig.

4. Sovmärken. Att vakna med kudden inprintad i ansiktet är mer regel än undantag nu. Investera i ett örngott i siden, det gör att du slipper djupa linjer tvärs över kinden som stannar kvar till middagen.

5. Vitaminer och antioxidanter. Lägg till ett serum med ingredienser som grönt te, druvextrakt och vitamin E och C som hjälper huden att bekämpa fria radikaler och hålla den återfuktad och klar. Öka dosen av retinol i din hudvård men var extra försiktig i solen.

På salong: Laserbehandlingar, peelingar, skin needling och ljusbehandlingar kan minska pigmenteringar och rynkor.

https://app.tipser.com/pos/inventory/5c792ccd47886c00017cd0b7

50-60-årsåldern: Fukt!

Plötsligt händer något med huden. När klimakteriet gör sitt intåg är det som om någon kramat ur den sista lilla droppen fukt ur huden. Då är givetvis fukt det magiska ordet!

1. Fukta! I princip allt i din hudvårdsrutin bör fokusera kring återfuktning och du bör undvika alla produkter som strippar huden på fukt. Byt ut de produkter som inte fungerar längre, och skippa ingredienser som salisylsyra eller bensoylperoxid om du inte har problem med akne.

2. Skydda huden. Huden har troligen en del solskador och fokus bör ligga på att skydda den mot solen, gärna med en hatt och givetvis hög spf. Kolla efter solfläckar regelbundet. Tänk på att även om du ”bara” exponerar huden för sol 20 minuter per dag så blir det på ett år fem hela dagar som din hud är i konstant solljus.

3. Motionera. När hudcellerna blir äldre fungerar de inte längre optimalt, men motion har visat sig stimulera mitokondrierna som fungerar som cellernas kraftverk.

4. Lägg till peptider. Nu vill du boosta huden så mycket som möjligt så leta efter ingredienser som peptider som kan få fart på hudcellerna och boosta kollagenproduktionen.

5. Peela snällt. Öka på användandet av retinol och byt ut din peeling mot en ännu snällare variant eftersom huden nu är känsligare och torrare och därför lätt kan bli irriterad.

På salong: Laserbehandlingar, skin needling och ljusbehandlingar kan minska pigmenteringar och rynkor. Skinboosters med injektioner av hyaluronsyra kan göra huden mer återfuktad.

https://app.tipser.com/pos/inventory/5f576c225c685c00010c0a94

70-årsåldern: Var extra snäll

Tiden efter klimakteriet kan vara tuff för huden som ofta kan få en ojämn hudton, djupare rynkor, tunnare hud och solfläckar. Nu gäller det att vara extra snäll mot den!

1. Mer aktiv. Minskningen av östrogen och progesteron i klimakteriet gör huden mindre plump med sämre lyster. En aktiv ingrediens som retinol kan göra huden jämnare och ge den ett lite fylligare utseende.

2. Hormoner. En studie som publicerats i den medicinska tidskriften British Journal of Dermatology visar att en kräm med 2 procent progesteron kan öka hudens elasticitet eftersom bristen på just progesteron bidrar till lösare hud.

3. Skippa tvålen. Hoppa över den uttorkande tvålen och ersätt den med en krämig, mjölkig rengöring som är parfymfri alternativt en rengöringsolja. Använd en mjuk rengöringsservett som är skonsam för huden.

4. Svalna av. En het dusch är fantastiskt, men ack så uttorkande och nu är huden känslig och torkas lätt ut. Dra ner några grader och duscha i ljummet vatten i stället för hett. Undvik långa duschar.

5. Fukta. Använd ett fuktgivande serum under en parfymfri hudkräm och smörj gärna flera gånger om dagen.

6. Ung igen? Tiden efter klimakteriet kan ge såväl hyperpigmenteringar som akne som orsakas av förhöjda halter av androgener, manligt könshormon. Välj hudvård som är anpassad till en mogen hud.

På salong: Laserbehandlingar, skin needling och ljusbehandlingar kan minska pigmenteringar, hormonrelaterad akne, rosacea och rynkor. Skinboosters med injektioner av hyaluronsyra kan göra huden mer återfuktad.

https://app.tipser.com/pos/inventory/5c792ccd47886c00017ccdd1

Utforska Wellness

Om skribenten