Därför bör du sluta använda tvål i duschen

Publisert:

Det är dags slänga duschtvålen! ”Att tvätta en intakt och frisk hud för mycket, det tror jag rent av är skadligt”, säger hudexperten Johanna Gillbro och hon får medhåll av både forskare och ett helt gäng Hollywoodskådisar.

Det pågår just nu en stor hygiendiskussion. Frågorna som är uppe för debatt är om vi faktiskt inte duschar lite för ofta och använder för mycket produkter på huden. Diskussionen blossade upp på ett ganska oväntat ställe, nämligen i Hollywood. Skådespelarna Mila Kunis och Ashton Kutcher berättade nyligen i en intervju att de inte tvättar sina barn eller sig själva särskilt ofta. Skådespelaren Matthew McConaughey kontrade med att han inte har använt deo på 30 år. Och kanske är det så att vi använder för mycket produkter och tvättar oss lite väl mycket. Och kanske behöver vi ett gäng Hollywoodskådisar som går i täten för denna hygienrevolution. För de verkar helt klart vara något på spåren här.

Skadligt att tvätta huden

Johanna Gillbro som är hudforskare och doktor i experimentell dermatologi menar att det inte finns någon egenvinning i att tvätta huden.

– När det finns risk att dåliga bakterier kan komma in i huden som innan en operation till exempel är det förstås jätteviktigt att tvätta sig men att tvätta en intakt och frisk hud för mycket, det tror jag rent av är skadligt. Det ser man stöd för mer och mer i forskning.

En av studierna som Johanna pratar om är en stor kinesisk studie som kunde visa att de som tvättar sig i ansiktet mer än en gång på per dag hade högre risk att utveckla hudsjukdomen rosacea. Även dem som använde mycket rengöringsprodukter eller använde exfolierande produkter mer än en gång i veckan hade högre risk att utveckla rosacea.

– Det kom även ut en studie i förra veckan där man hade undersökt bebishud. Studien visade att om man börjar bada bebisar och smörja in dem med mjukgörande oljor runt 3 månader så ökar risken kraftigt att de får matallergi och känslighet mot luftburna partiklar när de blir 3 år.

Johanna Gillbro är apotekare, doktor i experimentell dermatologi och grundaren bakom Skinome Project. Hon har även skrivit boken Hudbibeln och gör podden Huddoktorerna.
Johanna Gillbro är apotekare, doktor i experimentell dermatologi och grundaren bakom Skinome Project. Hon har även skrivit boken Hudbibeln och gör podden Huddoktorerna.

Duscha inte med tvål

Hur ofta vi duschar är egentligen inte det riktiga problemet. Att duscha med bara vatten menar Johanna inte är något problem för huden utan det är tvålen som är boven i dramat.

– Själv har jag aldrig använt duschtvål för att tvätta hela kroppen utan bara på speciella områden där det ibland kan behövas som till exempel under armarna. Hela principen bakom tvål är ju att lösa upp fetter men i huden finns fetter som är väldigt viktiga för oss. I det översta hudlagret finns något som man brukar hydrolipidfilmen. Den består av en blandning mellan vattenlösliga ämnen och olika fetter. Att lösa upp den filmen tvätta bort den är inte särskilt positivt, särskilt inte för personer med torr hud.

Tvätta ansiktet max en gång

Inte heller ansiktet ska man rengöra särskilt mycket. Medan skönhetsvärlden uppmuntrar till långa rengöringsrutiner menar Johanna att man ska tvätta ansiktet max en gång per dag med en mild rengöring.

– Använder man smink eller solfaktorer på dagen då måste man ju tvätta bort det på kvällen. Men att tvätta ansiktet på morgonen också det finns det inga vetenskapliga belägg för att det skulle vara positivt för vår hud. Själv tvättar jag bara ansiktet på kvällen.

För att rengöra enstaka områden på kroppen som armhålor, underliv och kanske fötter rekommenderar Johanna tvål utvecklad för känslig hud. Och ämnet SLS, Sodium lauryl sulfate, bör man undvika i tvålar varnar hon. Det ökar nämligen vattenavdunstningen i huden. När det gäller ansiktet ska man använda rengöringsprodukter utvecklade för just ansiktet med milda tensider.

https://app.tipser.com/pos/inventory/5e2ffe3cf209db000177212e

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.