Denna text innehåller annonslänkar

Keratosis pilaris – så lindrar du besvären

 • Ida Gustafsson
Publisert:

Har du små knottriga utslag på armarna?
Det kan vara keratosis pilaris – hudläkaren Asal Leijonhufuvd går igenom orsakerna till besvären och hur du kan lindra dem.

Keratosis pilaris, som även kallas kycklinghud, är ett hudtillstånd som ger knottrig hud – precis som skinnet på en kyckling. Knottrorna är hudfärgade och dyker ofta upp på armar, överkropp och skinkorna. En del får hundratals knottror medan andra endast ett fåtal.

Asal Leijonhufvud, hudläkare.

— Det är en överproduktion av keratin, vilket är ett ämne eller protein som finns i överhuden, i anslutning till hårsäckarna, mest på lår och överarmar. Vilket leder till sträva knottror på rodnad botten, säger Asal Leijonhufvud, hudläkare på Hudläkartjänst som är en del av Kry.

Varför får vissa keratosis pilaris och andra inte?

– Vi vet inte exakt varför men vi vet att det är en ärftlig hudåkomma. Det är också vanligare hos patienter med atopiskt eksem, säger Asal Leijonhufvud.

Så kan du lindra keratosis pilaris

Keratosis pilaris är inte farligt och det smittar inte, men många upplever knottrorna som störande och lite fula. Det går att behandla dem hemma med lotions med AHA, BHA eller PHA-syra eller exfolierande krämer.

– Genom att skonsamt exfoliera med kemisk exfoliering såsom BHA eller AHA produkter kan man hjälpa huden att göra sig av med uppbyggt keratin. Mekanisk exfoliering med skrubb eller korn rekommenderar jag däremot inte då det kan irritera den redan känsliga huden och göra det hela värre. Viktigt är också att hålla huden mjuk med en mjukgörande kräm som innehåller till exempel urea eller Karbamid, säger Asal Leijonhufvud.

Det finns dock inget som kan ta bort keratosis pilaris helt, men rätt produkter kan förbättra situationen. Lider man mycket av sin keratosis pilaris kan man söka hjälp hos hudläkare som kan ge tips, råd och recept på hudkrämer och exfolierande produkter som kan förbättra situationen.

Produkterna för Keratosis pilaris

Här nedan listar vi produkter i olika prisklasser som kan användas för att lindra keratosis pilaris.

Vitalizing body enzyme peel

Enzympeeling från Ida Warg med AHA- och PHA-syror och skrubbkorn av silica. Läs mer och köp här (annons).

Canoderm

Fuktgivande kräm från ACO med fem procent karbamid. Läs mer och köp här (annons).

M Picaut Amazing Effortless Body Peel Mask

Peelingkräm från svenska hudvårdsmärket M Picaut med naturlig BHA-syra som ger en jämnare hudstruktur. Läs mer och köp här (annons).

Cerave SA smoothing cream

Exfolierande hudkräm från Cerave som innehåller salicylsyra (BHA) och LHA-syra som jämnar ut knottrig hud och gör den mjuk. Innehåller även tre olika sorters ceramider och urea som stärker hudens barriär. Läs mer och köp här (annons).

Smooth body exfoliating kit från Medik8

Set med tre olika produkter, en exfolierande scrub, exfolierande vante som tar bort torr och död hud och minskar uppkomsten av keratinproppar. Avsluta behandlingen med hudkrämen som mjukar upp huden och återfuktar. Läs mer och köp den hos Skincity (annons).

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Lyko (Extern länk)


Redaktionens val

 1. HUDVÅRD

  Vanliga felet många gör med sin aknehud

 2. HUDVÅRD

  Så vet du om finnarna är vanlig hudsjukdom

 3. HÄLSOKOST

  Chaga – allt du vill veta om lokala hälsosvampen

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Ida GustafssonIda Gustafsson redaktör på Aftonbladet och Wellness. Hon har tidigare jobbat på magasin med inriktning på mode, inredning och skönhet men också som nyhetsreporter på Aftonbladet. Hon har en kandidatexamen i journalistik från Mittuniversitetet.