Nail slugging kan rädda dina torra händer – men experten avråder

Publisert:

De dyker upp varje år tillsammans med kylan, dina torra vinterhänder. Tiktok har ett kladdigt men effektivt förslag på hur du kan lösa situationen. Slugging. Men det finns en hake.

Det stämmer att man blir väldigt mjuk av det. Men paraffin är inget jag rekommenderar, säger hudforskaren Johanna Gillbro.

Tiktok bjuder på en uppsjö av skönhets- och hälsotips. En del mindre lyckade än andra. Som bantningsknepet kaffe med citron, internal shower och förstås tuggbollen för en snygg käklinje. Slugging kan dock möjligtvis vara ett av dem som faktiskt fungerar.

Namnet kommer från det engelska ordet för snigel och ja, det är lite slemmigt men resultatet som utlovas är mjukt och lent.

Ett lager vaselin

Slugging går ut på att man ska ge sin hud så mycket fukt som möjligt. För att göra det så avslutar man sin kvällsrutin med att smörja in ansiktet med vaselin. Då ska nattkrämen som du har under det där lagret vaselin verkligen kunna återfukta huden ordentligt då den stängs in.

Man kan ha sina funderingar kring hur återfuktat örngottet som man sover på blir men vi låter det vara. Det här blev en megatrend på Tiktok och nu har trenden tagit sig vidare till andra delar av kroppen. Nu är det händer och naglar som ska få en välbehövlig fuktboost. Idén är densamma, du använder handkräm och nagelbandsolja och stänger sedan in hela kalaset med ett lager vaselin, eventuellt på med ett par handskar efteråt och hopp i säng.

Johanna Gillbro som är hudforskare menar att den här trenden faktiskt fungerar.

Johanna Gillbro är apotekare, doktor i experimentell dermatologi och grundaren bakom hudvårdsmärket Skinome. Hon har även skrivit boken Hudbibeln/The Scandinavian Skincare Bible som numera är översatt till sju språk.
Johanna Gillbro är apotekare, doktor i experimentell dermatologi och grundaren bakom hudvårdsmärket Skinome. Hon har även skrivit boken Hudbibeln/The Scandinavian Skincare Bible som numera är översatt till sju språk.

Det stämmer att man blir väldigt mjuk när man gör sådana här paraffinbad på händerna och i ansiktet. Principen bakom att återfukta huden består av två saker. Dels att man använder en olja eller ett smör som täpper till så att vattnet som redan finns i huden inte avdunstar. Vaselin gör det jobbet. Men du behöver också ha fuktbindare. Har du en kräm med fuktbindare i under så absolut, då fungerar det.

Försökt undvika i 10 år

Men även om det här är enkelt, effektivt och billigt så är det inte helt problemfritt.

– Det som är lite märkligt med den här trenden är att man inom hudvårdsindustrin har skytt och försökt att undvika paraffin i 10 år. Man har marknadsfört hudvård utan paraffin som paraffinfri. Och vaselin är ju enbart paraffin. Jag tror inte att folk förstår det här riktigt. Paraffin kommer från petroleumindustrin. Det är inte bra om det kommer ut i avloppen. Det är mycket svårt att bryta ner och kan därför finnas kvar i miljön länge.

Det låter konstigt att något som kommer från petroleum, som man också gör bensin av, kan vara bra för huden. Men i rent paraffin finns inte något att reagera på.

– Paraffin är en ingrediens som absolut har mjukgörande och skyddande egenskaper och har använts i produkter för känslig hud. Det finns ingenting man kan reagera på när det gäller ren, läkemedelsklassad paraffin. Så från ett hudperspektiv kan paraffin till och med vara bättre än vissa naturliga oljor. Men nu för tiden finns det vegetabiliska fetter som är bättre ur ett miljö- och
hållbarhetsperspektiv. Så paraffin är inget jag rekommenderar.

ANNONS

Köp handkräm från Lyko här!

Lyko (Extern länk)

Utforska Wellness