Hudvård för nybörjaren – det här ska du tänka på

 • Agneta Elmegård
Publisert:

Vilken typ av kräm ska jag köpa? Vad gör ett serum? Funkar aktiva ingredienser? Frågorna kring hudvård och vilka ingredienser som funkar är många.

Wellness tog hjälp av Aftonbladets skönhetsexpert Agneta Elmegård för att reda ut begreppen kring hudvård och vilka rutiner som är bäst för huden.

Behövs dagkräm och nattkräm egentligen?

– Jag personligen tycker att man ska använda dag- och nattkräm, men man måste skilja på de två. Dagkrämen ska helst innehålla någon form av solskydd för att motverka åldringsprocesserna i huden. Men spf innehåller kemiska ämnen som inte behövs i en nattkräm som gärna kan vara lite fetare i sin konsistens för att låsa in fukten när huden reparerar sig under sömnen. Fett och fukt är det som huden behöver för att fungera optimalt. Då stärker man skyddsbarriären i huden så att den behåller hälsan.

Hur fungerar peeling? Vad är det för skillnad på olika peeling?

– Man brukar skilja på mekanisk peeling och enzymatisk peeling. I den första är det små korn som står för peelingen av huden och i den enzymatiska peelingen löser man upp bindningarna i de de döda hudcellerna med hjälp av enzymer. Man kan även göra en peeling av huden med hjälp av fruktsyror. De kommer oftast i flytande form på flaska och de har ett samlingsnamn som heter AHA (Alpha hydroxy acid). Både enzympellingar och AHA-syror kommer från frukter som ananas, papaya, äpple och mandel.  2017 reglerade EU mikroplasterna i peelingprodukter och de flesta är peelingkornen är nu ersatta med salt- socker eller vaxkulor som står för peelingen.

Är serum viktigt. Behövs det?

– Generellt kan man säga att en ung hud inte nödvändigtvis behöver ett serum. Har man en lite äldre hud som är uttorkad och kanske solskadad kan man addera ett serum i sin hudvårdsrutin. Ett serum står för extra fukt och har oftast, numera, hyaluronsyra eller annan återfuktande ingrediens i sig men är sällan speciellt aktiva. Ett serum ersätter inte en kräm så en dag och nattkräm som låser in fukten måste finnas kvar i rutinen.

NeoStrata Face Cream Plus

Neostrata

NeoStrata Face Cream Plus

345,00 kr549,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Om jag vill ha en hudvård som faktiskt fungerar, men inte vill köpa och testa allt, vad ska jag tänka på? Vilka produkter bör jag ha hemma, och vilka ingredienser bör jag hålla utkik efter?

– En bra hudvårdsrutin innehåller består av fem sex olika produkter att investera i. Rengöring i någon form, dag och nattkräm, solskydd samt ett ansiktsvatten eller serum. Det diskuteras mycket om huruvida aktiva ingredienser fungerar eller inte och  det enkla svaret är att om en produkt är verksam så att du märker det nästan omedelbart, då är det inte en kosmetisk produkt utan är förmodligen läkemedelsklassat. I EU är ingredienserna under strikt uppsikt, men i USA är kosmetiklagarna från 1938 och inte alls så strikta så det innebär att du kan klicka hem produkter med allt från TCA-syra, hydroqinon (blekande) och i EU förbjudna solskyddsmedel. Den ingrediensen som jag själv känt bäst effekt av är B3 {Niacinamid} och krämer med BHA syror. Retinolprodukter kräver enorm uthållighet. Flera månaders regelbunden applicering. Använd ditt sunda förnuft. Hudens uppgift är att stänga ute saker som inte ska in i vårt blodomlopp. Alltså är det inte mycket som kan ta sig i huden

ANNONS

Köp serum med Niacinamide och zink från The Ordinary – direkt här!

Lyko (Extern länk)

Måste man hålla på väldigt länge för att få resultat av en produkt?

–Ja, flera månader tyvärr. Det finns väldigt få oberoende studier att tillgå och påstår en tillverkare att en produkt fungerar och ger resultat så är det oftast baserat på egna studier som inte har krav på sig att publiceras i en vetenskaplig tidsskrift. I en oberoende studie måste det gå att bevisa i en dubbel blind studie att produkten är verksam och få har råd att  utföra den här typen av studier. Lyder man under kosmetiklagarna kan man i princip påstå vad som helst utan att bli ifrågasatt. Läkemedelsförordningen är något helt annat. Där är effekten kontrollerad och fastslagen.  
Sammanfattningsvis är det bästa du kan göra för din hud är att undvika solen, rökning och stress. Samt att investera i en hudkräm med mycket fett och fukt. Det är bra att konsultera en auktoriserad  hudterapeut som kan tipsa om exakt vad din hud behöver och vad du ska investera i för produkter. Har du en känslig hy kan aktiva ingredienser göra mer skada än nytta. Speciellt syror ska man vara försiktig med.

Se vilken hudvård som passar dig i denna guide.

Ingredienser som ger extra effekt på huden:

Glycerin och karbamid:
Stärker hudens barriärfunktion, som skyddar huden mot omvärlden. Kan också motverka torrhetsrynkor, som i förlängningen kan utvecklas till djupare rynkor.
Retinol (vitamin A):
Vid långvarig användning stimulerar retinol produktionen av kollagen och elastin i huden, vilket gör huden ser jämnare ut med färre rynkor. Vitaminet förstörs lätt av UV-exponering och kan vara irriterande i för höga koncentrationer.


Niacidamid (vitamin B3):
Förbättrar hudens barriär­funktion och minskar hudens vattenförlust, som ökar med åldern. Har effekt på oregelbunden pigmentering och minskar talgproduktionen.


Askorbinsyra (Vitamin C):
Kan vid hög koncentration ge färre rynkor. Kräver tre månaders behandling för
att ha effekt.Svår att stabilisera i produkter så att den är potent.

Vitamin E:
En stark antioxidant som kan minska skadorna från solen och har positiva effekter på torr hud, eksem, ytliga brännskador, sår och andra hudåkommor triggade av inflammationer.
Syror:
Syror jämnar till huden, men tunnar också ut den, vilket kan göra den extra känslig för solljus. Det kan ge ökad mängd pigmentfläckar om man använder den fel. AHA (Alpha Hydroxy Acid), bland annat glykolsyra och mjölk­syra, BHA (Beta Hydroxy Acids), bland annat salicylsyra och PHA (Poly Hydroxy Acids), bland annat gluconolactone och lactobionic acid. Syrorna  PHA ger inte samma känslighet som AHA och BHA.

… och två ingredienser som inte fungerar:

Hyaluronsyra och kollagen:
Hyaluronsyra finns naturligt i hudens undre lager, där ligger den som en gelé och binder mycket vatten. Kollagen är en stödfunktion i huden som minskar när vi blir äldre. I en kräm kan de här två ingredienserna aldrig nå så långt ner i huden att de kan göra någon nytta. Molekylerna är för stora.

Källor: ”Hudbibeln” av hudforskaren Johanna Gillbro, SHR, Sveriges Hudterapeuters Riskorganisation, SVT, KoHF.

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Lyko (Extern länk)

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

ANNONS

Beställ Medik8 Skin Ageing Daily Radiance med C-vitamin och glycerin här!

Lyko (Extern länk)

Redaktionens val

 1. HÄLSA

  Därför är CBD-olja på allas läppar

 2. HUDVÅRD

  Maska rätt – guide till bästa krämen för just din hudtyp

 3. SKÖNHETSPRODUKTER

  Leyglow: ”Micellärt vatten har blivit jättestort för att det är så enkelt”

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Agneta Elmegård är reporter på Aftonbladet sedan 2000. Hon har en kandidatexamen i journalistik från Stockholms Universitet. Agneta är utbildad i hållbarhetsstrategier vid Cambridge University i England och 2019 blev hon listad som en av skandinaviens mest inflytelserika personer inom ”Green Beauty” av Diversified Communication