21 saker som din hy avskyr

  • Petra Weiss
Publisert:

Du spenderar tusentals kronor på hudvård och dyra behandlingar. Ändå är huden irriterad och upprörd.

Här är 21 saker du gör ofta som huden faktiskt avskyr.

Huden är kroppens största organ och får utstå många tuffa dagliga prövningar i form av såväl inre som yttre påfrestningar.

Bakterier, föroreningar, stress, alkohol, fet mat - oavsett hur noga du är med din hudvårdsrutin finns det alltid saker och dagliga vanor som din hud bokstavligen avskyr.

Men vilka är de?

1) Trycka ut finnar för att de är "redo"

Den är gul och frestande redo men att tryck ut en finne kan ge konsekvenser du inte vill ha. I värsta fall kan du istället få ett ärr eller kan ditt ihärdiga tryckande sprida bakterier vilket leder till fler finnar istället.

Om du absolut inte kan lämna den i fred, vänta åtminstone tills den är sprickfärdig och använd två tops att trycka ut den med och inte dina smutsiga vassa naglar.

2) Peela torr och flagig hud

Det låter ju så bra att peela bort allt fnas när huden är torr och irriterad men faktum är att din hud behöver lite mjuk kärlek istället för en hård skrubb just nu.

Se till att den får massor med fukt både inifrån och utifrån. 

Även om regelbunden försiktig peeling är bra för huden så kan den när den är riktigt torr och irriterad istället bli ännu mer känslig och fuktbalansen kan rubbas.

En annan big no no är daglig rengöring med en peeling. Spara peelingen till en till två gånger i veckan istället så slipper du breakouts och irriterad rödfnasig hud. Och välj milda snälla peelingar utan grova korn.

Hudvård för nybörjaren – stor guide

3) Tvätta ansiktet med hett vatten

Ljummet vatten i all ära men när du tvättar bort makeupen i vatten som är så hett att det ryker i handfatet, då blir huden lagom glad.

Hudens naturliga skyddsbarriär får sig en törn och gör huden torr. Nöj dig med lagom och lämna portömningen till proffsen.

4) Använda för mycket av dina produkter

För mycket av en god sak är inte alltid bra. Om huden vaknar upp på fel sida kan det automatiskt kännas som om det vore en fantastisk idé att smörja in den med dubbelt så mycket godsaker som vanligt. Det är inte bra.

Håll dig till det du alltid smörjer in den med, och ät istället extra hälsosamt, drick mycket vatten och ta ett motionspass för att göra huden gladare. 

5) Bada bastu

Svenskar gillar av någon anledning att sitta i ett outhärdligt hett rum som ångar och gör huden blossande röd.

Förståeligt i några minuter om det är iskallt ute och skönt avslappnande för kroppen. Men. Den intensiva hettan och luftfuktigheten är allt annat än toppen för vissa hudåkommor som till exempel rosacea där huden redan är lätt rosa.

En het bastu kan få kärlen att utvidgas och göra huden ännu rödare vilket kanske inte är målet. Om du ändå inte kan avstå från bastun, håll en kall handduk på ansiktet för att hålla huden lite svalare.

ITS SKIN Green Tea Watery Serum

ItS SKIN

ITS SKIN Green Tea Watery Serum

299,00 kr

Läs mer

Wellness shop

6) Dina hårprodukter täpper igen porerna

Låter skumt, men faktum är att det du sprayar på håret kan täppa igen porerna i huden. Särskilt utsatt är hårfästet, så har du problem med små utslag och tilltäppta porer längs hårfästet så vet du vad som är orsaken.

Särskilt ovänligt för hyn är hårprodukter med olja. Sov gärna med håret uppsatt - då får inte huden sin dos av hårolja i sömnen.

7) Du använder gamla produkter och gamla smutsiga borstar

Bara för att en produkt var dyr betyder det inte att det är en god idé att spara den för evigt. För att sedan använda den... Ta en titt på badrumshyllan - har dina produkter passerat bäst före datum med marginal? Släng!

Samma gäller gamla makeupborstar och svampar som bör tvättas regelbundet och bytas ut när de börjar se hopplöst läbbiga ut. Gamla produkter och smutsiga redskap kan orsaka breakouts och hudirritationer och infektioner. 

8) Du dricker med sugrör

Okej, den här kanske inte sker över en natt, men faktum är att regelbundna sugrörsdrickare oftare får fina linjer kring munnen jämfört med de som dricker direkt ur glaset. Inte bara dåligt för naturen alltså.

Samma fenomen som uppstår för rökare alltså där samma putning med munnen upprepade gånger ger spår i form av fina rynkor.

9) Du rör ditt ansikte hela tiden

Den här borde vara lättare i pandemitider men att hela tiden röra vid ansiktet är en vana som är svår att bryta, dessvärre.

Händerna och naglarna är inte alls så rena som vi tror att de är och ett konstant pillande på huden gör att smuts, bakterier och svett letar sig ner i porerna. Det vill du inte.

10) Dina produkter innehåller silikoner

Det är inte bara bäst före som är smart att kolla på dina produkter - även ingredienslistan är bra att slänga ett öga på.

Många produkter innehåller silikon vilket kan täppa till porerna i huden nr det kommer i kontakt med olja från huden. det kan i sin tur orsaka irritation, förstorade porer, breakouts och en hud som ser trött och livlös ut.

11) Du tvättar ansiktet med rengöringsservetter

Okej, det finns en tid och plats för rengöringsservetter för ansiktet men den tiden är inte varje dag. Faktum är att de bör mer tjäna som sista-utvägen-panik när du inte har någon möjlighet att tvätta ansiktet på vanligt sätt.

Servetterna gör inte ren huden ordentligt och många lämnar spår av kemikalier på huden som torkar ut och irriterar.

12) Du är uttorkad

Nej vatten ska man inte bara åka båt på. Man bör dricka det också - i ganska stora mängder särskilt sommartid. 

Är din kropp uttorkad är också din hud uttorkad och det är sällan en vacker kombination med dunkande huvudvärk.

13) Du duschar för mycket

Dricka mycket vatten är alltså viktigt - men att duscha i det alldeles för ofta är det alltså inte. Givetvis är en daglig dusch ett måste eller en dusch efter träning, men tillhör du dem som duschar flera gånger per dag är din hud med största sannolikhet ganska missnöjd.

För ihärdigt skrubbande tar bort de naturliga oljorna i huden och gör den torr och känslig. Luktar du skunk trots tre turer - duscha kroppen och håll ansiktet utanför.

14) Din parfym lirar inte med din kropps ph-värde

Parfym är ofta fantastiskt men i för höga doser mer outhärdligt än härligt. För mycket av lukta gott kan stöka till din kropps naturliga ph-värde och göra inte bara omgivningen utan också den riktigt ledsen.

15) Dina sovvanor suger

Vi vet alla att tillräckligt med sömn är viktigt, så det behöver vi inte rabbla här, men frågan är om du är lite snuskig i sängen? Ur ett hygieniskt perspektiv alltså.

Ett smutsigt örngott är inte alls bra för huden som ligger i flera timmar i sträck nertryckt bland smuts, bakterier och diverse rester av gammal makeup.

Tvätta örngottet varannan dag och försök att undvika att sova med ansiktet i kudden, vilket dessutom kan orsaka onödiga rynkor. Även temperaturen i sovrummet är viktig - inte för kallt och inte för varmt är ledordet.

16) Din telefon är en bakteriehärd

Du torkar väl av telefonen med en spritservett flera gåner per dag? Nej? Då är det inte så konstigt att huden har ledsnat. Telefonen är fullsmetad med alla möjliga och omöjliga bakterier som bara väntar på att festa på ditt ansikte.

Alla bakterier som du samlat på dig på ställen som macken, cafét och allmänna toaletten ser fram emot en helkväll.

17) Du är ohälsosam

Det räcker tyvärr inte att bara använda dyra produkter och göra fantastiska salongsbehandlingar. Uttrycket du är vad du äter är en perfekt beskrivning på hur din hud mår om du äter skräpmat, röker, dricker alkohol och göra andra saker som kanske är kul men inte alls att rekommendera.

18) Du överdoserar hudbehandlingar

Sluta panikboka laserbehandlingar och peelingar för att ge huden en quickfix när den är lite ledsen. Visst, de gör huden slät och jämn och stimulerar kollagenet alldeles utmärkt men om du gör det för ofta blir det istället permanent ledsen och åldras fortare.

19) Du tror du vet allt

Vem behöver en hudterapeut när det finns Tik-tok? Mjaaa, kanske att du inte bör experimentera med aktiva produkter som absolut kan ge strålande resultat om de används på rätt sätt.

Konsultera alltid ett proffs innan du börjar experimentera. Kanske vill inte din hud ha samma saker som din väninnas.

20) Du somnar med sminket på

Det här kan förlåtas en sen natt efter ett party men det kan icke bli en vana. Att inte tvätta bort makeupen ordentligt täpper till porerna och gör den irriterad.

21) Du smörjer på i fel ordning

Smörjer du på ögonkrämen efter ansiktskrämen? Tsss - hur ska den dyra lilla burken med ögonkräm klara av att kämpa sig igenom lagret av ansiktskräm hade du tänkt dig?

Om du vill att huden ska få ut det mesta möjliga av alla burkar du handlat på dig - se till att smörja in dem i rätt ordning. Tänk tunna krämer/serum före de tjocka så går det fint.

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Lyko (Extern länk)

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Petra Weiss