”Det kommer nya finnar varje dag”

 • Marta Laskowski
 • Lykke Barck
Publisert:

Det kommer nya finnar på hakan varje dag och läsaren ser ingen färbättring trots behandlig.

Lykke Barck och Marta Laskowski, som driver Hudläkarpodden och jobbar vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, svarar på läsarfrågor om hud.

FRÅGA HUDLÄKARNA – SÅ GÖR DU

Hudläkarpodden som består av Lykke Barck och Marta Laskowski, båda läkare vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, kommer varannan vecka svara på just dina frågor om hud. Med sin mediciniska expertkompetens guidar de dig rätt – oavsett vad du vill veta. Vad undrar du? Skicka din fråga till wellness@wellness.se. Frågorna kommer att publiceras anonymt med figurerat namn eller bara med förnamn. Frågor med bilder kan dessvärre inte besvaras.

Läsarfråga

Hej! 

Jag har just nu superduperproblem med min hy i ansiktet, haft i kanske ett års tid.  Har aldrig haft problem förut... Har akne runt munnen och på hakan och det kommer nya finnar där varje dag. Har använt mig av differin i cirka en månad men ser just nu ingen förbättring. Har torrfläckar under ögonen, trots att jag bara använder differin på hakan. 

Kan inte ha för fet kräm för då kommer det mer finnar men behöver fukt i mitt ansikte tror jag. Vad för produkt kan vara bäst att använda i detta läge?

Hudläkarna svarar

Hej och tack för din fråga!

Aknebesvär kan vara svårbehandlat under en period i livet men det finns en uppsjö av olika utvärtes preparat att tillgå. Effekten av behandling kommer gradvis och kan utvärderas först efter 4 till 6 veckor men om du därefter inte upplever någon som helst förbättring ska du höra av dig till din läkare för att få testa något annat, då effekten av olika preparat kan vara individuell. 

Differin, som är en så kallad retinoid, kan vara irriterande för huden, framförallt i början av en behandling och även andra delar än just där du använder krämen kan drabbas, framförallt kring ögonen där huden är extra känslig. Det är ett vanligt missförstånd att om man har akne och tendens till fet hy ska man inte använda mjukgörande kräm. Man ska undvika väldigt feta och så kallade komedogena (pormasktriggande) produkter, men en mild parfymfri lotion eller lättare kräm är bra att använda. Produkter som fungerar bra på aknebenägen hud är oftast märkta som ”icke-komedogena”. Som rengöring bör man ha en mild tvål- och parfymfri produkt. 

Om man inte blir bättre på endast lokalbehandling av akne kan man behöva tillägg av antibiotika i tablettform. 

Viktigaste rådet här – sök vård – dels för att få rätt diagnos samt att för få en behandling som gör dig bättre, för det finns! Har du fått rätt diagnos? Med de symtom du beskriver skulle dina besvär nämligen mycket väl också kunna handla om en annan diagnos - så kallad perioral dermatit. Oavsett, så krävs det tålamod.. Det finns tyvärr ingen quick-fix här!

ANNONS

Maybelline - de senaste trenderna från catwalken till sidewalken - hos Lyko här

Lyko (Extern länk)

Hudbibeln

Bookmark

Hudbibeln

179,00 kr249,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Redaktionens val

 1. KOMMERSIELLT INNEHÅLL

  Vanliga felet många gör med sin aknehud

 2. HUDVÅRD

  ”Hur får man bukt med perioral dermatit?”

 3. HUDVÅRD

  Premiär! Hudläkarna svarar på läsarnas frågor

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Marta Laskowski 
 • Lykke BarckLykke Barck