Forskaren: Vi använder för mycket hudvårdsprodukter

 • Rebecka Wållgren
Publisert:

Hudforskaren Johanna Gillbro menar att ett av de största misstagen vi gör i våra hudvårdsrutiner är att vi använder alldeles för mycket produkter.

– Jag tror faktiskt att vi är på väg bort ifrån långa hudvårdsrutiner. Det räcker med en rengöringsprodukt för kvällsanvändning och en dag och natt-kräm.

Dubbel rengöring, exfoliering, toner, serum, ansiktsmask, ögonkräm och till sist fuktkräm. Ju längre hudvårdsrutin desto bättre, eller? Hudforskaren Johanna Gillbro håller inte med. Hon menar att ett av de största misstagen vi gör när det gäller hudvårdsprodukter är att vi använder alldeles för många.

– De långa hudvårdsrutinerna gör att vi utsätter huden för många olika ämnen. Hudens funktion är ju att skydda mot sol och från att förlora vatten men den ska också begränsa kontakt med ämnen som kan irritera, säger Johanna Gillbro.

Och ju fler olika ämnen som appliceras på huden desto större är förstås risken att något orsakar en reaktion.

Konserveringsmedel och parfym

Johanna menar även att många av ingredienserna som finns i våra hudvårdsprodukter faktiskt inte är där för att de är bra för huden utan för att hålla produkten fräsch under lång tid. Då en hudvårdsprodukt ofta ska hålla i nästan 3 år i rumstemperatur och kunna grävas i med fingrarna så krävs det bland annat konserveringsmedel, stabilisatorer som gör att oljan och vattnet inte separerar och ibland även parfym.

– I många produkter kan man se att mycket av innehållet endast är där för att produkten ska hålla sig bra under 28 månader. Vi behöver bli bättre på att formulera produkter som sätter hudens bästa först.

Johanna Gillbro är apotekare, doktor i experimentell dermatologi och grundaren bakom Skinome Project. Hon har även skrivit boken Hudbibeln och gör podden Huddoktorerna.

500 ingredienser i ansiktet om dagen

För att förstå vad som är vad i hudvårdsdjungeln menar Johanna att vi bör kika på ingredienslistan och försöka hitta produkter som inte har alltför långa sådana.

– Generellt sett ska det inte behövas så många ingredienser på ingredienslistan. Det är inte ovanligt att man ser uppåt 50 ingredienser i en produkt. Applicerar du då 10 produkter per dag får du ju 10 gånger de där 50 ämnena. Och applicerar man 500 ingredienser på sin hud på en dag ökar ju verkligen risken för att huden ska reagera på någonting.

Rengöring och fuktkräm räcker

Så vad är egentligen en bra hudvårdsrutin? De långa (och dyra) rutinerna tror Johanna att vi kommer att se allt mindre av.

– Jag tror faktiskt att vi är på väg bort ifrån det. Det räcker med en rengöringsprodukt för kvällsanvändning och en dag och natt-kräm. Kommer man upp lite i ålder som 30, 40 år så kan det vara bra att använda ämnen som huden producerar mindre av ju äldre vi blir som fukt och fuktbindare samt barriärstärkande ingredienser. Detta ska då gärna finnas i nattkrämen.

Varför möglar aldrig krämer?

Johanna hoppas även att synen på hudvård förändras. På samma sätt som vi blivit allt mer noggranna med vad vi äter vill hon att vi ska tänka till med vilka ingredienser vi smörjer in i ansiktet.

– Det skulle ju vara helt absurt för oss att ha en burk creme fraiche stående på köksbänken i ett års tid och gräva med fingrarna i den. De flesta skulle förstå att det kommer att växa mögel i den ganska snabbt. Men det gör ju inte det i en hudvårdsprodukt och varför gör det inte det? Jo, för att det finns så hög koncentration av konserveringsmedel i den. När det gäller mat har vi i 10 år pratat om e-nummer och tillsatser men med hudvård har man inte samma förståelse. Där tror jag att det är viktigt att man faktiskt börjar fundera över anledningarna till att vi aldrig ser en möglig hudvårdsprodukt. Då kan vi också börja ställa helt andra krav och kanske ändra regelverken kring kosmetik.

ANNONS

Tandblekning hemma - få vitare tänder på 30 minuter. Beställ här.

Dentway (Extern länk)

Tandblekning hemma - få vitare tänder på 30 minuter. Beställ här.

Ämnen att vara försiktig med

 • Parfymämnen
  – Har man känslig hud så ska man se upp med parfymämnen.
 • Naturliga produkter
  Många tror att det som är naturligt nödvändigtvis är det snälla och bästa för huden. Men det är en myt. Socker och alkohol är ju också naturligt men vi tycker ju nödvändigtvis inte att det är särskilt hälsosamt för det. Problemet
  med naturliga produkter är att alla ingredienserna inte är reglerade. Extrakt av växtdelar kan innehålla en mängd olika ämnen som inte kontrolleras i produkten och som kan leda till hudpåverkan som irritation eller i vissa fall allergiska reaktioner. Även naturliga, eteriska oljor kan ha en irriterande effekt på huden.
 • Alkohol och mycket glykoler
  – Produkter med alkohol eller glykoler kan också irritera huden.
 • Propylenglykol
  – Detta är en ingrediens som används mycket flitigt. Propylenglykol gör produkten lättare i konsistensen samt konserverar produkten och kan öka penetrationen av andra ämnen. År 2018 blev detta ämne dock valt till årets allergen i USA.
 • Phenoxyetanol
  Efter debatten om den möjliga hormonella påverkan från parabener har dessa bytts ut mot andra konserveringsmedel där den främst förekommande är Phenoxietanol. Många konserveringsmedel inklusive Phenoxyetanol
  kan dock ge hudpåverkan.
Hudbibeln

Bookmark

Hudbibeln

179,00 kr249,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Redaktionens val

 1. HUDVÅRD

  Därför bör du sluta använda tvål i duschen

 2. HUDVÅRD

  Probiotisk hudvård - allt du vill veta om hudens goda bakterier

 3. SKÖNHETSPRODUKTER

  Leyglow: ”Micellärt vatten har blivit jättestort för att det är så enkelt”

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Rebecka WållgrenRebecka Wållgren är reporter och redaktör för Aftonbladet Wellness sedan februari 2021. Rebecka började på Aftonbladet 2013 och arbetade redan då på Wellness. Hon har även varit på Viktklubb, Wendela och The You Way. Sedan tog hon en sväng till Bonnier Magazines & Brands där hon var webbredaktör för Lantliv och Sköna hem. Utbildning: Rebecka har gått journalistprogrammet vid Göteborgs universitet. Tidigare har hon även studerat Litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet.