Skönhet

Hudvård

Så håller du din hy ungdomlig och fräsch

Slipp rynkor med naturliga metoder

 • Maja Eriksson
Publisert:

Du äter rätt, motionerar, röker inte och dricker måttligt. Ändå blir hyn i ansiktet tröttare för varje år.

Här får du bra tips på hur du motverkar rynkor och håller huden ung och fräsch.

Att bli äldre innebär många förändringar i kroppen, bland annat att huden är torr och mindre elastisk än tidigare. Många av förändringarna som följer åldrande är en naturlig del av livet, men det finns också yttre faktorer som påverkar hudens åldrande och som inte behöver höra ihop med din faktiska ålder.

Foto: iStockphoto

Rynkor är en del av livet.

Så åldras huden

Det finns vissa vanliga tecken på att huden blivit äldre, till exempel bruna så kallade ”åldersfläckar”. De brukar uppstå fläckvis och kommer med åldern, då pigmentcellerna helt enkelt börjar producera sitt skyddande pigment i ojämn takt. Åldrande innebär även att produktionen av smörjande talg och fuktbindande hyaluoronsyra minskar, vilket gör huden torr och stram.

Vid 40-års ålder har du förlorat 50 procent av hudens hyaluronsyra. Även bindväven minskar i mängd och huden tappar i elasticitet.

Klimakteriet leder bland annat till att celldelningen i huden saktar ner, på grund av att östrogenhalterna, som påverkar cirkulationen i kroppen, minskar. Det gör att det bildas färre hudceller och att de som bildas blir mindre än förut. Hudens mellersta skikt blir då mycket tunnare.

Wellness shop

Yttre faktorer som påverkar huden

 • Rökning. Om du röker minskar kollagenproduktionen, vilket ger dig en grå, matt och livlös hud.
 • Solen. Vi behöver solsken för att få i oss D-vitamin, men solens sköna strålar kan också vara en riktig bov när det gäller åldrande. UVA-strålarna vi utsätts för bryter ner kollagenet och elastinet i huden, vilket kan leda till att den blir rynkig. UVA-strålning är det som finns i solarier, vilket innebär att frekvent solande i solarium snabbar på hudens åldrande.
 • Smink. Om du låter sminket sitta på för länge, sover med din makeup eller inte tar hand om huden mellan varven så stannar dagens orenheter kvar i porerna, vilket kan skada huden.
 • Sömn. Om du sover dåligt kan det synas på huden. En utvilad hud mår mycket bättre än en stressad hud som aldrig får vila.
Foto: iStockphoto

Ta hand om huden varje dag.

Så kan du hålla dig ung och fräsch

 1. Återfukta ofta. Det finns ingen mirakelkräm som gör dig ung över en natt, men att regelbundet använda bra krämer kan ge huden bättre lyster. Kroppen, och huden, behöver nämligen fukt för att bland annat behålla elasticiteten. Kör på en återfuktande ansiktsmask ibland, för att ge huden en extra boost.
 2. Använd rätt produkter. Det finns många olika krämer som är bra för olika hudtyper. Vissa tar bort ojämnheter, som exempelvis akneärr, och fungerar bra mot hudrodnad och irriterad hy. En del hudvårdsprodukter innehåller även vårdande snigelsekret, som är cellförnyande och har läkande effekt. Med rätt produkter för just ditt ansikte, kan du motverka rynkor på bästa sätt.
 3. Använd solskydd. Vissa använder en kräm med solskyddsfaktor året om, för att förebygga rynkor som kommer på grund av överdrivet solande.
 4. Drick mycket vatten. En bra vätskebalans ger kroppen bra fukt, vilket kan motverka rynkor.
 5. Undvik onödigt socker. Försök ta bort sådant du kanske inte behöver äta, för många höga sockertoppar påskyndar nämligen hudens åldrande.
Wellness shop

Behandlingar för huden

Rynkmassage, eller LPG-terapi som det kallas, är en lätt massage i ansiktet som sätter i gång blodcirkulationen och stimulerar lymfan. Sägs kunna öka elasticiteten, särskilt på hals och haka, om den görs regelbundet, samt rensa ut slaggprodukter och motverka påsar under ögonen.

Även behandling med Aha-syror erbjuds på vissa hudvårdssalonger. AHA (Alpha Hydroxy Acid) är samlingsnamnet på så kallade fruktsyror som finns i bland annat sockerrör. Tränger djupt ner i huden och löser upp ”klumpar” av döda hudceller samtidigt som de stimulerar produktionen av nya hudceller. Påminner om en kraftigare peeling.

Yoga kan bidra till en bättre kroppslig och själslig hälsa, ge avslappning och göra kroppen och musklerna flexibla och starkare. Tillsammans gör det att hela kroppen får ett ökat välbefinnande och mår du bra ser du automatiskt yngre ut.

Med akupunktur sätts tunna nålar i ansiktet och i händerna. Nålarna i ansiktet sägs påverka musklerna under huden så att rynkorna blir mindre tydliga. Nålarna i handen stimulerar blodcirkulationen i ansiktet, vilket är bra för hudens struktur.

Foto: iStockphoto

Massage kan motverka rynkor.

Acceptera ditt åldrande

Huden är en naturlig del av kroppen och vårt genetiska arv vilket betyder att alla har olika förutsättningar när det gäller rynkor. Vissa åldras snabbare än andra och vi har därför helt olika utgångspunkter när det gäller vad som är bra för huden.

Att bli äldre är en del av livet och även fast du kan minska rynkorna och se ung och fräsch ut, kan det vara viktigt att acceptera att både du och kroppen blir äldre. Om du stressar upp dig och sover dåligt på grund av oro för att bli äldre, kan det rubba hormonbalansen och i stället leda till att du ser ännu äldre ut.

Hudvårdsprodukter kan lindra eller förebygga besvär, men det viktigaste är hur du mår i hela kroppen.

Wellness shop
Foto: iStockphoto

Den inre hälsan är viktig för att hålla sig fräsch.

Text
 • Maja Eriksson 

Mer på Wellness

UNDERLIV

”Min mens har förstört allt för mig”

TRÄNING

16 weeks of hell – så funkar träningsprogrammet

SJUKDOMAR OCH BESVÄR

Det här är sköldkörteln – allt du behöver veta

KOMMERSIELLT INNEHÅLL

Här hittar du bästa yogamattorna

UNDERLIV

Kvinnors menscykel har rubbats av pandemin

SJUKDOMAR OCH BESVÄR

Kristallsjuka – när världen börjar snurra

SÖMN

Forskare: Att snooza på morgonen kan göra dig piggare

KOST

Revolutionskvarten: Vegankost är inte svaret för alla

MENTAL HÄLSA

Få ur dig alla spänningar – flippa ur på en kudde

STYRKETRÄNING

Övningarna som tränar både styrka och rörlighet – vid skrivbordet

HÄLSA

Vitamininjektioner kan ge hälsokick – så fungerar det

STYRKETRÄNING

Så tränar du hela kroppen – med hjälp av en trappa

KOMMERSIELLT INNEHÅLL

Så får du vita tänder – Här är bästa produkterna