”Inget hjälper mot mina herpesutslag”

Publisert:

Hudläkarna svarar på läsarfrågor

Vad ska man göra åt herpesutslag och såren som bara spricker upp?

Lykke Barck och Marta Laskowski, som driver Hudläkarpodden och jobbar vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, svarar på läsarfrågor om hud.

Läsarfråga

Hej,

Jag har lite frågor kring mina herpesutslag. Jag har ätit antibiotika, men det hjälper inte. Vad ska jag göra? Jag tvättar och håller rent men mina sår spricker upp hela tiden.

Mvh A

Hudläkarna svarar

 Hej A!

Du skriver inte var dina besvär sitter. Herpes är en virusinfektion som kan drabba såväl munnen som underlivet och ibland också andra områden. Det första man behöver göra före eventuell behandling är att förvissa sig om att dina besvär verkligen är orsakade av herpesvirus. Eventuellt har du redan fått diagnosen bekräftad men om inte, kan det vara bra att uppsöka läkare för att konstatera detta. Vid eventuell osäkerhet kan man då ta ett enkelt prov från utslagen. Tänk på att det är bäst att provta från så färska utslag som möjligt.

Herpesinfektioner brukar ju gå i så kallade ”skov”, det vill säga att man har besvär under perioder som kommer och går. Det vanligaste förloppet brukar vara att man först känner en brännande smärta i området, sedan kommer rodnad och därefter utvecklas små vätskefyllda blåsor som sedan spricker och lämnar små sår. Dessa läker så småningom spontant även utan behandling men kan sedan återkomma med olika tidsintervall. Skoven kan ofta triggas igång av exempelvis solljus (UV-strålning), hormonsvängningar som vid menstruation, stress eller infektion av något slag.

Man kan köpa receptfri så kallad antiviral kräm på apoteket och testa att behandla för att episoden med besvären ska förkortas och mildras något. Om detta inte hjälper kan man behöva tablettbehandling med antiviralt medel (alltså inte antibiotika, för det fungerar bara mot bakterier) och detta förskrivs på recept. 

Det viktigaste vid behandling är att den startas så snart man noterar symtom. Om det skulle vara så att man har väldigt täta och ofta återkommande skov kan man stå på en så kallad suppressionsbehandling vilket innebär att man tar en lite lägre dos av tablettbehandlingen under en längre tid, vanligtvis under minst ett halvårs tid.

Xylocainkräm kan vara bra att använda då symtomen är som värst för att dämpa smärtan, framförallt om besvären sitter i underlivet.

Det viktigaste av allt är dock att du fått rätt diagnos. Man kan ju ha sprickor och sår av annan orsak och då kan behandlingen vara en helt annan. 

https://app.tipser.com/pos/inventory/5e2ffe3cf209db000177212e

Utforska Wellness

Om skribenten