”Jag har vita fläckar under bröstet och mellan låren”

 • Marta Laskowski
 • Lykke Barck
Publisert:

Är de vita fläckarna under brösten och mellan låren vitiligo?

Lykke Barck och Marta Laskowski, som driver Hudläkarpodden och jobbar vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, svarar på läsarfrågor om hud.

FRÅGA HUDLÄKARNA – SÅ GÖR DU

Hudläkarpodden som består av Lykke Barck och Marta Laskowski, båda läkare vid en av Sveriges största kliniker för hud- och könssjukvård, kommer varannan vecka svara på just dina frågor om hud. Med sin mediciniska expertkompetens guidar de dig rätt – oavsett vad du vill veta. Vad undrar du? Skicka din fråga till wellness@wellness.se. Frågorna kommer att publiceras anonymt med figurerat namn eller bara med förnamn. Frågor med bilder kan dessvärre inte besvaras.

Läsarfråga

Hej
Jag har fått vita fläckar på mina armar, armhåla, under bröstet och mellan låren och de växer bara. Har träffat många läkare och alla gissar på svamp, men det svamp medlet har inte funkat riktigt. Jag har tagit test för autoimmuna sjukdomar som diabetes och sköldkörteln och det har inte visat något avvikelse. Någon har gissat på vitiligo, men färgen har inte varit typiskt vitiligo heller. Kan man få vita fläckar om man lider av någon sort vitaminbrist? Hur får man sin pigmentfärg tillbaka?
Mvh

Hudläkarna svarar

Hej och tack för din fråga! 

Det är förstås omöjligt att ge en säker diagnos utan att undersöka, men när man läser det du beskriver så förs tankarna åt vitiligo. Vitiligo är ett tillstånd där man får vita, helt platta, icke-symtomgivande fläckar i huden. Oftast kommer dessa fläckar symmetriskt – det vill säga att fläckarna hamnar på ungefär samma ställen på båda kroppshalvorna. Fläckarna kan vara olika stora och är ofta skarpt avgränsade mot huden runt omkring, de kan växa och kan uppkomma var som helst på kroppen. Vanliga platser är dock ansikte, kring kroppsöppningar, armhålor, underliv, händer och fötter.

Vitiligo drabbar lika många män som kvinnor och förekommer i alla åldrar, men hos de flesta debuterar det innan 30-årsåldern.

Om det är svårt att ställa diagnos, kan det i vissa fall vara av värde att ta ett vävnadsprov. Då lägger läkaren bedövning och tar därefter en bit hud på ett par millimeter, som därefter skickas på mikroskopisk analys. Där kan man se om det saknas pigmentbildande celler, vilket talar för vitiligo. Man vet inte exakt varför de pigmentbildande cellerna försvinner vid vitiligo, men mycket talar för att det är en autoimmun sjukdom med viss ärftlighet. Vitiligo är också kopplat till andra autoimmuna tillstånd, så som till exempel sköldkörtelsjukdomar och diabetes, vilket säkerligen är varför man har provtagit dig för detta. Man kan dock, förstås, ha vitiligo även utan att vara drabbad av andra autoimmuna sjukdomar. Vitaminbrist brukar inte orsaka via fläckar. Det finns enstaka små studier som studerat om vitamintillskott kan förbättra vitiligo, men än så länge har man för lite kunskap om detta för att kunna ge några rekommendationer.

Vitiligo är svårbehandlat. I de fall hudsjukdomen är aktiv och sprider sig kan man testa olika typer av inflammationshämmande, receptbelagda läkemedel och medicinsk ljusbehandling, men detta får i så fall ske efter bedömning av hudläkare. 

Det är svårt att förutse hur vitiligo kommer utveckla sig. Ibland kan fläckarna vara stabila, men i andra fall växer de långsamt över åren. Och slutligen, en ytterst viktig sak – vitiligo smittar inte!

Avslutningsvis kan ju vita fläckar förstås bero på mycket annat. En av de vanligaste orsakerna till vita fläckar är att de uppstår efter en hudinflammation, t.ex. efter eksem. Pigmenteringen återkommer i detta fall oftast över veckor till månader. 

ANNONS

Maybelline - de senaste trenderna från catwalken till sidewalken - hos Lyko här

Lyko (Extern länk)

Hudbibeln

Bookmark

Hudbibeln

179,00 kr249,00 kr

Läs mer

Wellness shop

Redaktionens val

 1. HUDVÅRD

  Premiär! Hudläkarna svarar på läsarnas frågor

 2. HUDVÅRD

  ”Hur får man bukt med perioral dermatit?”

 3. SJUKDOMAR OCH BESVÄR

  Fläckar på huden kan vara autoimmun sjukdom

Utforska Wellness

Om skribenten

 • Marta Laskowski 
 • Lykke BarckLykke Barck