Ekologisk hudvård – därför ska du göra egna produkter

  • Sofia Larsson
Publisert:
Ekologisk hudvård är bra för miljön och plånboken.
Ekologisk hudvård är bra för miljön och plånboken.

Sugen på ekologisk hudvård men förvirrad i det stora utbudet av gröna produkter? Gör det enkelt för dig och gör dina hudvårdsprodukter själv. Det ger vinst både på huden, i plånboken och för miljön, enligt författaren och ekologiska hudvårdsterapeuten Karin Björkegren Jones.

Detta är ekologisk hudvård

Ekologisk hudvård, naturlig, ”organic”, grön, holistisk, botanisk – kärt barn har många namn. Det är inte helt enkelt att reda ut var gränserna går och i viss mån överlappar definitionerna varandra. Men en generell förklaring är att det är hudvård där labratorieskapade syntetiska råvaror väljs bort, till fördel för ingredienser som kommer från levande källor, främst plantor. Hänsyn tas till både hälsa och miljö: ämnen som anses hormonstörande eller bidra till obalans i ekosystemet väljs bort.

Den som vill köpa färdiga produkter i genren måste vara en aktiv konsument, som läser och förstår innehållsförteckningar. Fenomenet ”greenwashing” förekommer, där ett företag utmålar sina varor som mycket mer miljövänliga än vad de egentligen är, med fokus på någon liten trendig detalj, samtidigt som det finns en mängd andra problematiska saker i produktionen.

Gör din egen hudvård från grunden – här är fördelarna

En enkel lösning finns dock – att göra sin egen hudvård från grunden. Karin Björkegren Jones är en stark förespråkare av att bli en personlig hudhantverkare. Hon har utbildat sig till ekologisk hudvårdsterapeut och botanisk aromapedagog på senare år, efter en lång och framgångsrik karriär som författare och yogalärare. Efter utbildningen skrev hon boken ”Ren skönhet: Naturlig hudvård från växtriket” tillsammans med sin lärare Lena Losciale, som är en av Sveriges främsta experter på växtbaserad hudvård.

– Det finns så många fördelar med att göra sin hudvård själv. Det blir inte lika dyrt, det är roligt, det är bra för miljön och du kan återanvända burkarna. Men framförallt så kan du verkligen skräddarsy vården av din egen hud, säger Karin Björkegren Jones

De flesta av oss har nämligen en hud som kan vara lika mångfacetterad som vår personlighet. Den går ofta inte så enkelt att placera in i ett fack som endast ”torr” eller ”mogen” utan den kan vara en kombination av flera tillstånd, som dessutom skiftar då och då på grund av inre och yttre orsaker som mående eller årstid. Att då kunna mixa ihop exakt vad huden behöver, utifrån en bas av några växtoljor och eteriska oljor, är en smart väg till bättre hy. 

– Nu på vintern så blandar jag ihop olika oljesammansättningar varje morgon och kväll, till exempel en mix av gurkfröolja och aprikoskärnolja. Sedan blandar jag i favoriterna för tillfället, just nu myrra eller ros, som doftar underbart och har flera välgörande egenskaper.

Karin Björkegren Jones är en av författarna bakom boken ”Ren skönhet: Naturlig hudvård från växtriket”.
Ren skönhet

Björkegren Jones, Karin, Losciale, Lena

Ren skönhet

219,00 kr

Läs mer

Wellness shop

”Kul och smart att göra egen hudvård”

Karin Björkegren Jones ser det som att tillvägagångssättet gör att du etablerar en relation till din hud, där du kan se uttryck som acne och pigmentfläckar som ”språkrör” och där du kan stärka, stödja och bygga upp huden när en kommunikation finns. 

– Genom att ”lyssna” på huden kan man få en hud med både lyster och vitalitet. En hud som mår bra helt enkelt. För det handlar inte bara om skönhet, det handlar om något mycket större: hur jag tar hand om mig själv. Hudvårdsrutinen har blivit mer sensuell, jag är kärleksfull mot mig själv genom den. 

Det finns dock de som menar att trenden med naturlig skönhet inte bara är positiv, och att den, direkt eller indirekt, svartmålar produkter som innehåller andra typer ingredienser som är bedömda som säkra, till exempel genom EU-regler.

– Vi innefattas inte av det, det vi vill förmedla är ju hur enkelt, kul och smart det är att göra sin egen hudvård med ingredienser från växtriket. Du slipper köpa produkter med tvivelaktigt innehåll. Du vet vad din hudvård innehåller och behöver inte oroa dig för vare sig hormonstörande ämnen, cocktaileffekt eller miljöpåverkan.

Hennes nya förhållningssätt till hudvård har gett ringar på vattnet, nästa steg för henne blev att titta på hur hon städade hemmet och hur hon tvättade kläder. Hon började också odla grönsaker i somras.

– Risken är att när man ta in på den här gröna vägen, så vill man inte vända tillbaka. För mig hänger allt ihop och jag vill ta ansvar.

Gör dina egna produkter för huden med råvaror.

Tips på råvaror för att göra egen hudvård

  • Nyponfröolja 

Passar bra vid fet hud med pormaskar, finnar, acne.

  • Vetegroddsolja

Bra skyddande olja under vintersäsongen. Verkar sammandragande och uppmjukande.  

  • Avocadoolja

Ger den torra och sköra huden fettsyror för återhämtning och uppbyggnad. 

  • Granatäppleolja

Har en föryngrande effekt, ger cirkulation och fyller ut en trött hud. 

  • Aprikoskärnolja

Perfekt när huden är torr och känns stram efter tvätt. 

Vill du boosta dina oljor ytterligare kan du blanda i eteriska oljor av god kvalitet. En bra och säker olja för nybörjare är lavendel, som verkar lugnande både på hud och sinne. Frankincense passar torr, känslig, inflammerad och åldersskadad hud. Eterisk olja av ros är en dyrgrip, men den förbättrar huden på en mängd olika sätt. Bland annat genom att den är antiseptisk, antibakteriell och antiviral. Den boostar också torr, trött, fuktfattig, yt- och djuptorr hud genom att binda fukt.

Leror, örtextrakt och hydrolat (örtvatten som framställs genom ångdestillering) är några andra ingredienser som passar in i hudhantverksfilosofin.  

Här kan du köpa råvaror till egna hudvårdsprodukter

Naturkosmos.se

Organicmakers.se

Jordklok.se

Opella.se

Botanyforall.se

ANNONS

Så bleker du tänderna enkelt hemma - beställ här och få vitare tänder på 30 minuter.

Dentway (Extern länk)

ANNONS

Här hittar du ekologiska ansiktsprodukter - handla hos Lyko.

Lyko (Extern länk)

Utforska Wellness

Om skribenten

  • Sofia Larsson är frilansjournalist och skriver för Aftonbladet sajt Wellness, men även för tidningar som SvD, Amelia, Icon och Damernas Värld. Hon jobbade på Aftonbladet under 00-talet, först på Hälsa, sedan som krogredaktör och restaurangrecensent. Sedan 2009 har hon frilansat, både för tidningar och tv-produktionsbolag som ITV. Utbildning: Medieproduktion och journalistik, 120 poäng, högskolan i Kalmar. Hon har även gått kurser i socialantropologi, idéhistoria och naturmedicin.